1. Reflexen

opleiding reflexen
Bewegend leren in Praktijk Unique Child

Bewegend leren is veel in het nieuws de laatste tijd.

  • Erik Scherder, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen zegt: ‘Bewegen is niet alleen goed voor conditie, maar ook voor cognitie!‘In de hersenen vertonen neuronale systemen die betrokken zijn bij de motoriek een grote overlap met de neuronale systemen die een rol spelen bij cognitie.’
  • Het bewegingsonderwijs speelt een belangrijke rol in de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van een kind. Het Ministerie van OCW heeft een interessant filmpje gemaakt, waarin wordt getoond hoe sporten en bewegen de onderwijsresultaten verbetert en verzuim en uitval vermindert.

Het belang van bewegen:

In de baarmoeder leert het kind zijn omgeving al ontdekken door middel van beweging. Het start met zachte wiegbewegingen als reactie op bewegingen van de moeder. Deze vroege bewegingen zijn een eerste stap in de verdere ontwikkeling van het kind. Ze zijn de eerste reacties op wat het kind ervaart. Ze helpen de hersenen te vormen en stimuleren de miljoenen verbindingen in ons zenuwstelsel. De eerste taal die een baby leert is beweging.

Bewegen is leren en leren is ontwikkelen. 

Veel leerprocessen hangen nauw samen met beweging. Om te kunnen lezen bijvoorbeeld moet je de ogen bewegen en dat kan alleen als je oogspieren voldoende stabiel zijn. Schrijven berust op het gecoördineerd bewegen van de hand en de ogen en voor een goede oog-handcoördinatie heb je ook een goede houding nodig. Houdingsreflexen stellen ons in staat om rechtop te zitten zonder om te vallen en te lopen zonder ons evenwicht te verliezen. Ze ontwikkelen zich geleidelijk aan gedurende het eerste levensjaar. Deze ontwikkeling gebeurt echter niet volledig vanzelf. Een bal vangen en lichamelijke coördinatie bij sport vereisen fijne en grove motorische vaardigheden. En het zal je misschien verrassen, maar de meest geavanceerde vorm van bewegen is de mogelijkheid om volledig stil te staan. Totdat een kind controle heeft over zijn beweging en de mogelijkheid heeft om stil te zitten of stil te staan, heeft het niet het basisgereedschap dat nodig is voor het leren in de klas.

Uit: “Stap voor Stap” van Liesbeth Verhoeven, ISBN: 978-90-209-9190-1

Het eerste ingrediënt:

De reflexen:

opleiding reflexen

Elke baby die wordt geboren beschikt over een heleboel aangeboren impulsieve bewegingen. Deze bewegingen noemen ze de reflexen.
Reflexen zijn onwillekeurige reacties op stimuli zoals geluid, aanrakingen, licht en lichaamshouding. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.
Deze reflexen zijn aanwezig omdat het zenuwstelsel nog niet rijp genoeg is om zelf bewuste bewegingen uit te voeren.
Die reflexen zijn al vroeg tijdens de zwangerschap ontstaan of ontstaan na de geboorte.

Primaire reflexen zijn van levensbelang voor een baby en bepalen een groot deel van zijn handelen.
Als je tijdens de zwangerschap rond de 19 weken de eerste schopjes voelt, voel je een reflex (ATNR) van de baby! Het kindje draait zijn hoofd en de arm en het been aan die kant strekken zich automatisch. Dat voel je als schopjes.

De Spinal Galant reflex bijvoorbeeld helpt de baby om geboren te worden.
Als een kind met een keizersnede of tang/vacuümverlossing geboren wordt, heeft het mogelijk bepaalde geboorte reflexen anders doorlopen, waardoor reflexen moeilijker tot rijping kunnen komen en kunnen integreren.
Bij deze kinderen is de kans groter dat er nog reflexen actief blijven. Waardoor ze op latere leeftijd leer- en/of gedragsproblemen kunnen krijgen.
Na de geboorte helpt de Spinale Galant reflex de baby ook om zijn evenwicht te kunnen bewaren en coördineert het lichaam om te kunnen kruipen.

Je hebt reflexen ook nodig om te overleven (de zuigreflex: om te kunnen drinken).
En er zijn nog een aantal reflexen die je helpen jezelf te beschermen gedurende de eerste maanden van je leven.

Tijdens de eerste levensjaren worden de reflexen getransformeerd naar bewuste bewegingen, doordat het centrale zenuwstelsel verder rijpt. Posturale- of houdingsreflexen nemen het over. Ze zorgen ervoor dat de baby kan gaan omrollen, kruipen, zitten en daarna zich kan gaan oprichten om zo te gaan staan en lopen.

De reflexen moeten rond het derde jaar volledig in het lichaam geïntegreerd zijn.
Het onder controle brengen van de reflexen of anders gezegd, de rijping van het zenuwstelsel, gaat niet zomaar vanzelf. Daarom is het heel belangrijk om vanaf de geboorte je baby al positief te stimuleren met de juiste bewegingsprikkels.

Buikligspeeltijd is enorm belangrijk om de ATNR te integreren. Bij een nog aanwezige Asymmetrische Tonische Nek reflex zal je allereerst merken dat baby’s niet geneigd zullen zijn om kruislings te gaan kruipen.
Deze reflex staat aan de basis van de oog-handcoördinatie; wanneer de baby naar zijn handje kijkt en dan zijn hoofdje draait, gaat de arm zich strekken en volgen de ogen het handje. Op deze manier leert het kind zijn ogen op een verder gelegen punt te focussen.
De Asymmetrische Tonische Nek reflex bereidt de lateralisatie voor. Het besef dat er twee lichaamshelften zijn. Wanneer deze reflex 6 maanden na de geboorte nog aanwezig is, zal het kind moeite hebben met het ontwikkelen van een voorkeur voor links- of rechtshandigheid.

opleiding reflexenReflexen die niet geïntegreerd worden kosten zoveel energie dat de ontwikkeling van een kind op een bepaald onderdeel kan blokkeren, waardoor ze op latere leeftijd meer kans hebben om leer- en/of gedragsproblemen te ontwikkelen.

Wanneer de Spinal Galant reflex niet volledig geïntegreerd wordt, zal het kind overgevoelig blijven in de lendenstreek. De aanraking van een broeksriem kan bijvoorbeeld al onrustige reacties uitlokken. Het gevolg is dat een kind niet stil kan zitten en altijd moet bewegen. Dit gaat uiteraard ten koste van de concentratie en het korte termijn geheugen. Ook kan het er toe leiden dat zindelijk worden moeizaam gaat of dat kinderen blijven bedplassen.

opleiding reflexenElke reflex die actief blijft veroorzaakt zijn eigen klachten. De symptomen kunnen verdwijnen wanneer de reflexen alsnog geïntegreerd worden. Dit kan ook nog op volwassen leeftijd.
De behandeling richt zich op het herstellen van het fundament. Dit doen we door een sensorische prikkel te geven, vervolgens een beweging met het lichaam te maken en dan het lichaam zelf deze beweging te laten maken.
Wat reflexintegratie doet is het activeren van geblokkeerde of nog niet goed aangelegde verbindingen tussen de zenuwcellen in de hersenen. Gaandeweg worden de verbindingen sterker en wordt het fundament steviger.

Wilt u meer lezen over de diverse reflexen en behandelmethodes? Kijk op de website van Unique Child: www.unique-child.nl

Opleidingen:

Voor meer informatie kijk onder het kopje: “all courses”.

Tijdens de opleiding Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist leert u wat de verbanden zijn tussen reflexen, de ontwikkeling van het kind en leer-, gedrags- en ontwikkelingsproblemen. En hoe u dit in begeleiding praktisch vorm kunt geven.

Tijdens de opleiding RMTi level 1 & 2 en RMTi school readiness leert u reflexen testen en gerichten bewegingsoefeningen om de reflexen te integreren.

 

 

 

Praktijk Unique Child:

opleiding reflexenopleiding reflexenIn mijn praktijk maak ik gebruik van verschillende methodes / technieken om reflexen te integreren bij kinderen en volwassenen.

Om de reflexen te integreren worden de volgende reflexintegratie methoden bij Unique Child gebruikt:

 

 

 

  • Quantum Reflex Integration (QRI): voor meer informatie, klik hier.
  • Masgutova Neurosensomotorische Reflex Integration (MNRI): voor meer informatie, klik hier.
  • Rhythmic Movement Training (RMT): voor meer informatie, klik hier.
  • Institute for Neuro-Physiological Psychology (INPP): voor meer informatie, klik hier. 
  • Ontwikkelingslab van Bodymap: voor meer informatie, klik hier.

About Breincentrum

Breincentrum is gespecialiseerd in opleidingen voor leerkrachten. Breincentrum biedt de ingrediënten voor een goede ontwikkeling voor een kind. Wij bieden een brede scholing op het gebied van leer- en ontwikkelingsproblemen.

Breincentrum : The Best courses you get!

Geregistreerd bij:


 

Featured Testimonial

Cursus tot JaMaRacoach gegeven door Fleur Giesen. Ik werd hartelijk ontvangen en kwam in een...Read more

Erica Kruijk

Remedial teaching praktijk EKKO

Like ons op Facebook

top
X