a

Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen

Geplaatst op: juli 7, 2023

Algemeen

Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen

Leer- en gedragsproblemen waar gebrek aan focus en concentratie een grote rol spelen, zijn vaker gekoppeld aan het voedingspatroon dan men in eerste instantie zou denken.

Bepaade vitaminen, mineralen, sporenelementen en vetzuren staan bekend als zgn. co-factoren, die onmisbaar zijn binnen het aanmaakproces van neurotransmitters zoals Gaba, Acetylcholine, Serotonine en Noradrenaline.

Tekorten van één of meer co-factoren zorgen voor een verminderde aanmaak van de neurotransmitters die o.a. verantwoordelijk zijn voor concentratie, geheugen, nachtrust, mogelijkheid tot tot automatiseren, samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft, gedrag en stemming.

Aanpassingen in de voeding en soms supplementen kunnen sterk bijdragen aan het verminderen en zelfs opheffen van de leer- en gedragsproblemen.

Vaststellen of tekorten of onbalans in de voeding de aanmaak van neurotransmitters in de weg zitten en of het een relatie heeft met de leer- of gedragsproblemen (waaronder add en adhd) leer je tijdens deze opleiding. En uiteraard hoe je de problematiek kunt aanpakken en verhelpen.

Deze scholing wordt online via ZOOM verzorgd door Will Missot. Mogelijk wordt deze scholing in de toekomst toegevoegd aan het aanbod van Breincentrum.

Leuk weetje:

Een toename van het bloedsuiker met 7 nmol/l en hoger:

 • Hippocampus krimpt
 • Geheugen: vermindering (11% bij kids)
 • Vermindering woordenschat
 • Ruimtelijk geheugen neemt af
 • Orientatievermogen vermindert

Recensies:

Algemene indruk

Zeer interessant. Hoe voeding, of beter gezegd het ontbreken van de juiste voeding, een grote relatie heeft op gedrag en leermogelijkheden.

Ook de relatie/link naar reflex integratie is een eye opener (die link wordt volgens mij bij MNRI/Rmti nog niet gelegd???)

De cursus wordt op een prettig tempo gegeven, is goed te volgen.

De casus bespreking enige weken later is weer een goede reminder/opfrisser.

Wat vond ik ervan

Ik vond het een waardevolle cursus. Een enorme aanvulling op de kennis die ik heb inmiddels heb opgedaan over de ontwikkeling van een kind.

Zou de cursus zo weer volgen ?.

Groetjes Marjolijn


Allereerst dank voor alle info die je met ons wilde delen. Het was overzichtelijk en heel interessant.. Online was prima voor dit onderwerp en ook de lengte van de cursus was goed. Ik probeer zeker bij nieuwe klanten meteen de voeding mee te nemen.

Lisette


Ik vond het een leerzame en praktische cursus, zeker de verbanden die je meegeeft wat ze doen op leren en gedrag.

Het is de schakel die vaak ontbreekt in de aanpak. In combinatie met reflexen, ademhaling hoor ik terug van klanten dat ze al erg vooruitgaan.

Groetjes, Sheila


Ik vond het een heel goed opgebouwde, en duidelijk gegeven opleiding in de complexe wereld van neurotransmitters. Dat wat we kunnen doen m.b.t. voeding en leefstijl bij leer- en gedragsproblemen werd omlijst door een duidelijk hoe en waarom. Heel degelijk en concreet toepasbaar!

Anna M.


Nog even een reactie op de cursus: érg interessant!! Heb het als erg leuke en super leerzame ochtenden ervaren. Zowel voor ons gezin als voor mijn werk als kinderfysiotherapeut.

Tineke


Goedemiddag Will, via deze weg wil ik je ontzettend bedanken voor de mega interessante opleiding en uitgebreide intake vragen voor ons op papier. Je geeft ontzettend fijn les. Heerlijk die humor tussendoor, zo blijft het luchtig en interessant om te blijven luisteren.

Linda

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen)…:

 • die niet vooruit te branden zijn in de klas. Ze zijn futloos en ogen aan het begin van de schooldag al uitgeblust.
 • wie de aangeboden informatie langs hen heen lijkt te gaan.
 • met  een laag werktempo, vaak gepaard aan een moeizaam handschrift.
 • met concentratieproblemen, een minder goed geheugen en verminderde automatiseringsvaardigheden.
 • met een kort lontje en nauwelijks te motiveren.
 • die geen rust in zich hebben maar voortdurend bewegen en afgeleid worden door elke prikkel.

 

Wil je ook dat je…

In staat bent om te achterhalen of een verminderde werking van bepaalde neurotransmitters verantwoordelijk is voor deze leer- en gedragsproblemen?

Zodat een kind:

 • de aangeboden informatie goed kan opnemen.
 • een lekker vlot werktempo heeft.
 • lekker in zijn vel zit.
 • rustig, geconcentreerd kan doorwerken.

Over de opleiding:

Neurotransmitters vormen de  ‘taal van je lichaam’ en de manier waarop ‘boodschappen’ door je lichaam worden verstuurd via de zenuwvezels.

Vooral dopamine, acetylcholine, gaba en serotonine hebben een grote invloed op ons welzijn en functioneren. Gelukkig is bekend welke kenmerken je vertoont wanneer ze optimaal functioneren en welke kenmerken als dat niet zo is. Gelukkig voor ons, is ook bekend welke factoren dit optimaal functioneren kunnen stimuleren.

Elke van deze neurotransmitters heeft heel wat specifieke, belangrijke functies. Een aantal daarvan zijn sterk gekoppeld aan leren en gedrag doordat ze verantwoordelijk zijn voor de werking van het geheugen, de concentratie, de stemming en het humeur.

De vorming van de verschillende neurotransmitters is sterk afhankelijk van aanwezigheid van zgn. cofactoren. Dat zijn de bouwstofjes van de neurotransmitters. De meeste daarvan krijgen we binnen via onze voeding, maar er zijn er ook die ons lichaam zelf kan aanmaken.

Deze co-enzymen bepalen welke processen er in het lichaam plaats kunnen vinden en zorgen voor een chemische reactie in de lichaamscellen, die een rol spelen in de stofwisseling en het immuunsysteem.

Tekorten aan bepaalde co-enzymen kunnen een kettingreactie veroorzaken en het leren en het gedrag sterk negatief beïnvloeden.

Wil jij ook de oorzaak van leer- en gedragssproblemen leren aanpakken? Ga dan werken met de aanpak zoals in de opleiding Brein, neurotransmitters en leer- en gedragsproblemen aan de orde komt.

Na de opleiding kun je:

Via gerichte vraagstelling, herkennen van fysieke kenmerken, praktisch toepassen van drukpuntanalyse en gedragsobservaties bepalen of  verminderde  concentratie, geheugenproblemen, problematische automatiseringsvaardigheden, gebrek aan motivatie, belabberde werkverzorging en een belabberd handschrift, vermoeidheid, onrust en ongewenst gedrag een link heeft met een verminderde werking van bepaalde neurotransmitters.

Je bent na de opleiding in staat om aan neurotransmitters gerelateerde leer- en gedragsproblemen via aanpassingen en veranderingen in het voedingspatroon aan te pakken, te verminderen en in veel gevallen zelfs op te heffen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Je ontvangt een hand-out per e-mail.

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je een evaluatieformulier. Na het invullen hiervan ontvang je digitaal het certificaat: “Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach”. Je wordt dan ook als Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
15 uur, verdeeld over 5 bijeenkomsten via ZOOM van 3 uur.
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 15 uur. Deze bestaat uit geleerde testen en oefeningen doornemen (4 uur), afnemen testen bij proefpersonen (4 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een proefpersoon (5 uur).

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Data: volgt later.

Tijden: 08.30-11.45 uur

Locatie: Online (via Zoom)

Docent: Will Missot

Prijs opleiding: introductieprijs 275 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 157,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
Op dit moment zijn er nog geen nieuwe opleiding datums bekend

Schrijf mij in voor de interesselijst

Lees meer

Lateralisatie

Geplaatst op: juli 17, 2020

Algemeen

Lateralisatie

Wil jij ook weten hoe je lateralisatieproblemen in de klas of in je praktijk kunt herkennen? En wil jij weten welke oefeningen je dan in kunt zetten?

Wat kun je doen met kinderen die richtingsproblemen hebben en daardoor moeite hebben met het lezen van de klok. Of kinderen die steeds verder schuin van de kantlijn schrijven? Of wat dacht je van kinderen die heel langzaam blijven lezen, er komt geen tempo in. Ze blijven ook letters spiegelen zoals de b-d en ie-ei en ze overkruisen hun lichaamsmiddellijn niet. Dit kunnen kinderen zijn waarbij het lateralisatieproces niet goed is doorlopen of afgerond.

Tijdens deze opleidingsdag bij Breincentrum leer je lateralisatieproblemen signaleren. Je leert welke voorwaarden nodig zijn om tot lateralisatie te komen en een aantal screeningstesten afnemen waarmee je diverse aspecten van de lateralisatie in kaart kunt brengen. Daarnaast leer je praktische oefeningen die je kunt inzetten in de klas of in je praktijk. Dit zijn allemaal motorische oefeningen, die je zowel individueel als in een groep kunt uitvoeren. Een aantal oefeningen zijn gebaseerd op reflexintegratie. Je leert een logische opbouw in de oefeningen, en na de screening weet je op welk niveau je oefeningen met het kind moet doen. Je leert ook weer 6 leuke, speelse warming-up oefeningen die ook op onze dobbelsteen staan. 

Lateralisatie omschrijven wij zelf als term BREINSAMENWERKING, omdat alles vanuit het brein aangestuurd wordt en omdat daar de neurologische netwerken gelegd worden en de rijping plaatsvindt. Daar vindt de samenwerking van het brein plaats en de aansturing naar het hele lichaam. Het is niet enkel een links-rechts proces, maar ook de dimensie boven-onder, en de dimensie voor-achter zijn belangrijk. Leer hier alles over tijdens deze opleiding!

Leuk weetje:

Wist je dat een kind met richtingsproblemen beter een tekst van rechts naar links kan lezen dan van links naar rechts? Knap he..!

Herken je dit…?

Kinderen die…:

 • Getallen en letters blijven spiegelen.
 • Moeite hebben met klokkijken.
 • Geen voorkeurshand hebben.
 • Steeds verder schuin van de kantlijn weg schrijven.
 • Een laag werktempo hebben.
 • Concentratieproblemen hebben.
 • Moeite hebben met automatiseren.
 • Op een werkblad van rechts naar links en/of van onder naar boven werken.

Wil je ook dat je…

Kinderen kan leren….:

 • Een juist lichaamsbesef en juist lichaamsschema te hebben.
 • Een goede werkrichting te hebben.
 • De middellijn te overkruisen.
 • Een goede ruimtelijke oriëntatie te hebben.
 • Hun grove en fijne motoriek verder te ontwikkelen.
 • Om de hersenen te laten samenwerken.
 • Om te komen tot lezen, schrijven, rekenen en spellen.

Inhoud:

Na de opleiding kun je:

Als je aan de slag gaat met een kind in je klas of praktijk zal de eerste sessie een “onderzoekssessie” zijn. Tijdens dit screeningsonderzoek kijken we naar verschillende onderdelen die een belemmering kunnen vormen in het lateralisatieproces.

Zo kijken we onder andere naar:

 • De reflexen die gekoppeld zijn aan lateralisatie.
 • Motorische bewegingspatronen.
 • Het belang van lichaamsbesef.
 • De ruimtelijke oriëntatie als voorwaarde.
 • De lateralisatie zelf.

Op basis van de gegevens uit dit onderzoek kun je bepalen waar het kind vastloopt en kun je behandelingsdoelstellingen formuleren. Je weet exact op welk niveau je het kind kunt helpen en welke oefeningen je per niveau kunt doen om het kind te stimuleren.

Met het uitgebreide aanbod van oefeningen krijg je inzicht in de opbouw om het lateralisatieproces te bevorderen. Je krijgt veel handvaten om met het moeilijke proces van lateralisatie aan de slag te gaan.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze bijscholing ontvang je het certificaat van “Lateralisatie”. Je wordt dan ook als Lateralisatie begeleider vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de bijscholing “Lateralisatie ” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen doornemen (3 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de bijopleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Lateralisatie coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 16.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 495 euro.

Voor Belgen met KMO-portefeuille: 395 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 276,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

 • Reflexintegratie Deskundige RMTi  2.29 GRO punten (SP).
 • Reflexintegratie Specialist RMTi 2.89 GRO punten (SP).
 • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO punten (SP).
 • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO punten (SP).
 • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO punten (SP).
 • Lateralisatie 0.50 GRO punten (SP).

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
23-06-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00

Lees meer

Visueel screener & trainer

Geplaatst op: februari 25, 2020

Algemeen

Visueel screener & trainer ★

Hebben steeds meer kinderen dyslexie? Is dat wel zo of is er sprake van een verborgen visuele disfunctie?

Een visuele disfunctie is namelijk een onzichtbare belemmering bij spelling-, lees- en concentratieproblemen. De ogen kunnen bijvoorbeeld niet goed de regel volgen of kunnen niet goed samenwerken, waardoor de letters dansen op het papier. De klachten komen vaak overeen met dyslexie, maar in plaats van dyslexie kan het ook een visueel probleem zijn. Het is dus erg belangrijk dat dat uitgesloten wordt als er vermoedens zijn van dyslexie. Als visueel screener kun je een kind testen en kijken of het nodig is om een kind door te sturen naar een Functioneel Optometrist voor een uitgebreid functioneel oogonderzoek. In samenwerking met de Functioneel Optometrist kun je het kind vervolgens verder begeleiden, zodat het weer plezier en vaardigheid krijgt in lezen en spelling.

Vaak zijn de ogen al eerder getest op gezichtsscherpte voor de verte en is gekeken of de ogen gezond zijn. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten. Het is ook belangrijk om te weten of de kwaliteit van de verwerking van visuele informatie goed verloopt.“ Lezen is niet leuk!”, is een veelgehoorde zin van het kind waarbij lezen moeizaam gaat. Dat is toch vreemd, omdat elk kind van nature leer- en leesgierig is! Het kind met een visuele disfunctie weet niet dat het anders ‘ziet’ dan de andere kinderen en denkt:
Waarom kan ik niet lezen? Ik kan niet lezen, ik ben dom!
Het kind ontwikkelt een verkeerd zelfbeeld. Naast de visuele disfunctie ontstaat stress en het zelfvertrouwen neemt af. Door de opgebouwde stress ziet het kind nog minder. Het kind doet nog meer zijn best om te kunnen kijken. Het lukt nog steeds niet. Het kind bouwt nog meer stress op en van zijn zelfvertrouwen blijft niet veel over. De cirkel is rond; lezen kost steeds meer energie! En het leesplezier verdwijnt.

Tijdens deze twee opleidingsdagen bij Breincentrum leert u bepalen wat en hoe sterk de relatie is tussen visuele disfuncties en leer- en gedragsproblemen en hoe je de negatieve invloed op het leren kunt verminderen of opheffen.

Soms vraag je je af waarom een kind niet tot lezen, spellen of rekenen komt? Kijken doe je met je ogen en zien doe je met je hersenen. De ogen vangen licht op om te kijken en seinen deze prikkels door naar de hersenen. Deze visuele
informatie moet door de hersenen geïnterpreteerd en begrepen worden. Dus: wat je ogen zien, verwerken je hersenen!

Het zien is een aangeleerd proces. Zoals je ooit hebt leren lopen en fietsen, moet je ook leren zien. Bij de meeste kinderen ontwikkeld dit proces spontaan, maar soms gaat dit niet vanzelf.

Visueel screener en trainer

Gaat er in dit proces iets fout dan spreken we van een visuele disfunctie. Een visuele disfunctie kan het leerproces behoorlijk belemmeren. Zelfs op een intelligentie test kan een kind lager scoren door problemen met de visuele vaardigheden. Gelukkig is er iets aan te doen!

Als je te maken hebt met lees-, spelling-, en rekenproblemen is het daarom handig om een aantal zaken te weten van het kind:

 • Hoe neemt het kind de visuele informatie die voor hem/haar ligt waar?
 • Gebeurt dat wel zoals wij veronderstellen of zijn er afwijkingen?
 • Komt alle informatie wel aan in de hersenen of valt er soms informatie weg?
 • Staat de informatie wel stil of beweegt en verschuift het?
 • Hoeveel inspanning kost het om op leesafstand waar te nemen?
 • En wat voor link heeft dat met de concentratie en de oog-handcoördinatie?
 • Wordt het eind van een woord en het begin wel afzonderlijk waargenomen of lijken ze voor het kind te versmelten in een vorm van partiële verdubbeling?
 • Kunnen de oogsprongen tijdens het lezen wel juist gemaakt worden of mikt het kind voorbij, voor, boven of onder het woord?

Beweegt de voorgrond ten opzichte van de achtergrond en kan het kind zich daardoor niet oriënteren, waardoor het ruimtelijk inzicht verminderd ontwikkelt?Leuk weetje:

Wist je dat als je ogen richtproblemen hebben het heel moeilijk is om makkelijk en soepel te kunnen lezen. Probeer het maar eens… houd je potlood 2 cm voor je papier. Richt je ogen op de potloodpunt (blijf daarnaar kijken) en probeer de tekst erachter te lezen.

Als je tijdens het lezen je hoofd mee beweegt en je vinger gebruikt om de regels te volgen omdat je anders op de verkeerde regel verder leest, kan dit komen doordat je ogen moeite hebben met oogvolgbewegingen. Daardoor kun je niet snel lezen en je wordt er heel erg moe van of krijg je er misschien wel hoofdpijn van. Wij leren kinderen hun ogen op de juiste manier te bewegen, zodat het lezen een stuk sneller en gemakkelijker wordt en je met meer plezier gaat lezen.

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

Het zien is een hersenfunctie. Men kijkt echter heel vaak alleen naar het zicht van iemand. “Als het zicht “scherp” is, hoef je geen bril en dan is er met de ogen niets aan de hand”. Echter, dit is niet waar. Het kan heel goed zijn dat er een verbogen visuele disfunctie is, waardoor de verwerking van de lichtprikkels vanuit de ogen, naar de hersenen, niet helemaal goed verloopt. Je kunt bijvoorbeeld ook moeite hebben met oogvolgbewegingen, saccades (oogsprongen maken) of de oogsamenwerking. Deze “verborgen” visuele problemen, kunnen als volgt tot uiting komen:

 • Moe worden van lezen en spellend blijven lezen.
 • Naarmate ze langer lezen meer fouten maken.
 • Tijdens het lezen één oog afdekken of heel dicht op het papier hangen.
 • Lusteloosheid, vermoeid uit school komen.
 • Gevoelig voor (zon)licht.
 • Branderige en/of droge ogen.
 • Faalangst
 • Hoofdpijn tijdens het kijken van 3D films.
 • Nekklachten
 • Balans en evenwicht zijn verstoord.
 • Zwakke oog-handcoördinatie.
 • Slechte inschatting en/of timing om de bal te vangen.
 • Bal niet zien aankomen. “Bang voor de bal.”
 • Niet netjes schrijven op de lijnen.
 • Het hoofd schuin houden tijdens het lezen of schrijven.
 • Veel fouten maken met het overschrijven van het bord.
 • Moeite met begrijpend lezen.
 • Zwak in contextsommen.
 • Spaties tussen geschreven woorden zijn onregelmatig.
 • Moeite met ruimtelijk inzicht (rekenen).
 • Onrustig
 • “Onhandig”, bijvoorbeeld iets omstoten of ergens tegenaan lopen.
 • Concentratieproblemen

Visueel screener en trainer

Wil je ook dat je…

 

 • Visuele problemen kunt herkennen in je klas of praktijk.
 • Onbegrepen gedrag en fysieke klachten kunt plaatsen.
 • De visuele vaardigheden van mensen kunt testen om te zien of er een verborgen visuele disfunctie is.
 • Weet welke reflexen in verband staan met de ogen en welke oefeningen je daar voor in kunt zetten.
 • Oefeningen leert om de visuele vaardigheden van mensen te verbeteren.
 • Weet wanneer je moet doorverwijzen naar een Functioneel Optometrist en waar naar toe?
 • Kinderen weer plezier en zelfvertrouwen kunt geven in het leren!

Over de opleiding:

Ga dan werken als visueel screener & trainer:

Wij leren je op de opleidingsdagen hoe wij zelf al jaren succesvol werken in onze praktijk.

Oogsamenwerkingsproblemen (bijv. fixatie disparatie) hebben een oorzaak. Hier wordt op de opleiding op in gegaan. Zo kan er bijvoorbeeld een link gelegd worden met geboorteproblematiek, maar ook met een neurologische ontwikkelingsvertraging (de reflexen).

Visueel screener en trainer

De neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen) staat in nauwe relatie tot het waarnemen. Afwijkingen in beiden beïnvloeden elkaar en daarmee de ontwikkeling van het kind. Leren kan dan moeilijk worden. Door inzicht te hebben in de relaties, ontwikkeling en waarnemen kan er via training sturend gehandeld worden door middel van speciale trainingstechnieken.

Om efficiënt met leerproblemen om te kunnen gaan en het kind zo snel mogelijk vooruit te helpen is het van onmisbare waarde om het visuele systeem te kunnen testen. Heb je die kennis niet, dan loop je het gevaar lang met een kind bezig te zijn zonder veel resultaat.

De visuele training die je leert inzetten is eigenlijk een soort fysiotherapie voor het kijksysteem. Het is een training waarin we het brein stimuleren om de oogspieren en aanverwante reflexen beter aan te sturen. Het doel is om de visuele vaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren. We leren het brein om de juiste signalen te geven aan de ogen om deze als team te gebruiken. Zowel de toepassing en de effectiviteit van visuele training zijn terug te vinden in wetenschappelijke literatuur.

De opleiding tot visueel screener en trainer geeft jou handvatten om te kijken of een verwijzing naar een Functioneel Optometrist wenselijk is. Zij doen onderzoek naar binoculair zien (oogsamenwerking) en visueel functioneren. Een goed scherptezicht hebben betekent namelijk niet dat je ook prettig kunt kijken, zonder klachten. Je leert diverse visuele testen afnemen om zien in relatie met andere zintuigen en de reflexen in verband te brengen. En je kunt op aanwijzing van de Functioneel Optometrist het vervolgtraject van een visuele training met een kind uit gaan voeren.

Items die aan bod komen op dag 1:

 • Zien is een aangeleerd proces, zoals je ooit hebt leren fietsen. Wat heeft zien te maken met hoe je denkt, voelt, handelt en leert? Leren doe je immers met je ogen.
 • Wat zit er achter niet begrepen gedrag, niet begrepen fysieke klachten?
 • De invloed van de neuro-senso-motorische (reflexen) ontwikkeling op de ogen.
 • Alle visuele vaardigheden leer je kennen.
 • Je leert visuele problemen signaleren en screenen.
 • Wanneer moet je doorverwijzen en waar naar toe?
 • Je leert heel praktisch hoe je met het kind kan gaan oefenen.

Items die aan bod komen op dag 2:

 • De ontwikkeling van het zien. Hoe ontwikkelen de kinderogen zich?
 • Werken met de Bioptor, een visuele disfunctie signaleren met behulp van dit apparaat.
 • Uitleg van de Bioptortekeningen.
 • Hoe ga je een kind hiermee begeleiden? Een stappenplan om meteen mee aan de slag te gaan.
 • Welke bewegingspatronen zijn van  invloed op de visuele ontwikkeling en hoe kun je deze stimuleren?
 • Visuele disfuncties in relatie tot de primaire reflexen.
 • Oefeningen voor de neuro-senso-motorische ontwikkeling, niet geïntegreerde reflexen in combinatie met de ogen. 
 • Goed samenwerken met een Functioneel Optometrist.

Na de opleiding kun je:

 • De term fixatie disparatie uitleggen en begrijpen. 
 • Herkennen en signaleren (in de klas of je praktijk) of er sprake is van een visuele disfunctie. 
 • Bij vermoeden van een visuele disfunctie een kind testen met onder andere de bioptor. 
 • Bij uitval een kind doorsturen naar een Functioneel Optometrist waar je mee samenwerkt. 
 • Visuele trainingsoefeningen in samenwerking met de Functioneel Optometrist inzetten, om er voor te zorgen dat het kind minder tot geen klachten meer heeft. 
 • De reflexen die een relatie hebben met de ogen herkennen, testen en oefeningen voor meegeven. 
 • Zes warming-up oefeningen toepassen om speels aan de reflexen te werken die een link hebben met het visuele systeem.

Wil je je verder specialiseren dan kun je na deze opleiding de 1-daagse opleiding volgen tot Ruimtelijk zicht en inzicht coach. Je leert dan welke visuele vaardigheden het kind moet beheersen wil hij de WISC-V, een intelligentieonderzoek kunnen maken. En wat testen we dan eigenlijk bij het kind? Kijk voor meer informatie over deze opleiding hier: Opleiding Ruimtelijk zicht & inzicht.

En daarna kun je nog verder met de Verdiepingscursus tot gespecialiseerd visueel screener en trainer. Dan leer je nog meer test- en trainingstechnieken om bijvoorbeeld fixatie disparatie aan te pakken. Kijk voor meer informatie over deze opleiding hier: Visuele verdiepingscursus.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

In de opleiding leert u werken met diverse test- en trainingsmaterialen, waarmee u een verantwoorde screening en training kunt vormgeven.

Dit materiaal ontvangt u tijdens de opleiding en wordt uw eigendom:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Kralenkoord voor convergentie en divergentietraining.
 • Malletje voor de VO-star test.
 • Saccadische test- en trainingsbladen.
 • Perifeertest- en trainingsbladen.
 • Scanblad.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. U wordt hierover tijdens de opleiding geïnformeerd.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Visuele screening en training coach”. Je wordt dan ook als Visueel screener & trainer vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Visueel screener & trainer coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Twee opleidingsdagen van ieder 6,5 uur. Totaal 13 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 16 uur. Deze bestaat uit geleerde testen en oefeningen doornemen (4 uur), afnemen testen bij proefpersonen (4 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een proefpersoon (6 uur).

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor visueel screeners & trainers. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 625 euro. 

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 437,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze opleiding direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning opleiding
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
30-09-2024 en 07-10-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 625,00

Lees meer

Ruimtelijk zicht & inzicht

Geplaatst op: februari 7, 2020

Ruimtelijk zicht & inzicht

Algemeen

Ruimtelijk zicht & inzicht ★★

Wist je dat bij afname van een intelligentieonderzoek (de WISC-V) je ogen een belangrijke rol spelen in de uitslag van de test? Als een kind geen goed ruimtelijk zicht en inzicht heeft, dan kan dat een nadelig effect hebben op de score.

Wat gebeurd er als je ogen geen goede oogsprongetjes (saccades), oogvolgbewegingen kunnen maken, ze niet goed richten of samenwerken..? Hoe kun je dan op de test het onderdeel “symbool zoeken” goed en snel maken? Dat lukt niet. We zullen eerst moeten gaan werken aan een stevige basis, een goed ruimtelijk zicht & inzicht.

Het kan zijn dat er sprake is van een afwijking in het ruimtelijk zicht, die ervoor zorgt dat alle ruimtelijke informatie op een andere manier binnenkomt. Ruimtelijk zicht en ruimtelijk inzicht verschillen slechts twee letters en dat is niet toevallig. Zonder ruimtelijk zicht is er geen of beperkt ruimtelijk inzicht. Het één komt voort uit het ander. Als er een afwijking in het ruimtelijk zicht aanwezig is, heeft dat gevolgen voor de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht.

Het ruimtelijk inzicht is van belang om bijvoorbeeld de begrippen: veraf en dichtbij, hoog en laag, veel en weinig te begrijpen. Het is ook van belang om te weten welke plaats je inneemt in de ruimte in verhouding tot voorwerpen en personen. Je ruimtelijk inzicht heeft ook veel effect op rekenen, lezen, schrijven en gymmen.

Het scherptezicht is vaak al gemeten door een oogarts of optometrist en toch kan er een afwijking aanwezig zijn die er voor zorgt dat alle ruimtelijke informatie en het ervaren van ruimtelijke relaties anders verloopt dan normaal. Deze afwijking wordt door hun niet gemeten. Hier kijken wij wel naar in samenwerking met een Functioneel Optometrist. 

De gevolgen kunnen divers zijn: onhandigheid, onzekerheid, performale onderontwikkeling, maar vaak ook vooral onvoldoende ontwikkeling van de rekenvaardigheid. Daarnaast speelt de neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen) een belangrijke rol. Als er nog reflexen actief zijn, die verantwoordelijk zijn voor het kunnen ontwikkelen van ruimtelijk inzicht, dan werpt dit blokkades op voor het leren.

Heb je de opleiding visueel screener en trainer al gevolgd en ben je op zoek naar meer verdieping? Schrijf je dan in voor de opleiding ruimtelijk zicht & inzicht en leer wat horen, voelen en zien te maken hebben met de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht. Leer ook hoe je met een goed fundament er voor kan zorgen dat deze kinderen gemakkelijker kunnen leren en sporten.

Leuk weetje:

Wat gebeurt er als je ogen niet goed kunnen richten? Een richtafwijking neemt toe als je verder weg kijkt. Mik je er op 1 meter 10 centimeter naast, dan mik je er op 6 meter 60 centimeter naast. Hoe moeilijk denk je dat het is om met een richtafwijking goed te kunnen tennissen of om een bal te vangen? Doordat je opgroeit met een richtafwijking, wordt ook de ontwikkeling van je ruimtelijk inzicht beïnvloed en dit werkt door op het leerproces op school!

Herken je dit…?

 • Niet goed zijn in rekenen.
 • Het lastig vinden om met blokjes vanaf een plattegrond iets na te bouwen.
 • Moeilijk geometrische figuren kunnen natekenen.
 • Moeite hebben met puzzelen.
 • Onhandig zijn: beker melk aan tafel omstoten.
 • Moeite met sporten, bijvoorbeeld balsporten.
 • Laag scoren op een intelligentieonderzoek (WISC-V) op de volgende onderdelen: blokpatronen, figuur samenstellen, matrix redeneren, symbool substitutie coderen, symbool zoeken en figuur zoeken.
 • Moeite hebben met visuo-motoriek, (snelheid van) visuele informatieverwerking, abstract redeneren, visualisatie, visuele analyse, synthese, visueel geheugen en patroonwaarneming.

Wil je ook dat je…

 • Vanuit de basis (het fundament) een kind kunt helpen om zijn ruimtelijk inzicht te verbeteren.
 • Een kind kunt helpen om op de juiste manier visuele informatie te verwerken zodat het wel plezier gaat beleven aan sporten, rekenen, lezen of schrijven.
 • Kunt meten of een kind een ruimtelijk zicht afwijking heeft, zodat je hem gericht kunt helpen?
 • Een kind zelfvertrouwen geven tijdens de gymles.

Over de opleiding:

Ga dan werken met ruimtelijk zicht & inzicht:

Er kan een afwijking in de ruimtelijke informatieverwerking zijn waardoor het ervaren van ruimtelijke relaties anders verloopt dan normaal. Kinderen kunnen daardoor moeite krijgen met rekenen, onhandig zijn, maar ook het lezen en spellen kan lijden onder deze ruimtelijke “twist”. Je ziet het al terug bij het verwisselen van d en b, spiegelen van letters en/of getallen. Tijdens het sporten kun je het ook zien. Bijvoorbeeld kinderen die tijdens het tennissen steeds de bal missen…

Een testje om vast te stellen hoe het gesteld is met het ruimtelijk inzicht kan al een indicatie geven van de aanwezigheid van een dergelijke afwijking. De afwijking zelf is heel goed en vrij simpel in kaart te brengen via een optometrische test, die voor elke remedial teacher, orthopedagoog, kindercoach of leerproblemenspecialist toe te passen is.

Daarnaast speelt vaak de neurologische ontwikkeling een rol in dit verhaal. De nog actieve reflexen kunnen een enorm negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht. De reflexen die daar verantwoordelijk voor zijn, zijn vrijwel onbekend bij behandelaars. Na het volgen van deze opleiding niet meer voor jou! Uiteraard leer je ook oefeningen hoe je deze reflexen op een speelse, bewegende manier kunt integreren.

Na het weghalen van blokkades in de ontwikkeling kan er ook aan gewerkt worden om de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht te stimuleren en een inhaalslag te maken. Training en trainingsmaterialen komen in deze opleiding ruimschoots aan de orde in een leuk oefencircuit. De opleiding heeft een hoog praktisch gehalte.
Je kunt de testen en oefeningen meteen de volgende dag in je praktijk of klas gaan toepassen!Na de opleiding kun je:

 • Visueel ruimtelijke testen afnemen en in relatie brengen met leerproblemen en een beperkt ruimtelijk inzicht.
 • Aflezen uit bioptor testen of er sprake is van een ruimtelijke verschuiving in de waarneming. 
 • Weten welke visuele vaardigheden er gevraagd worden bij afname van de WISC-V en welke invloed een beperkt ruimtelijk inzicht heeft op de score op deze test.
 • Oefeningen inzetten voor de neuro-senso-motorische ontwikkeling (reflexen) in combinatie met ruimtelijk inzicht problemen. 
 • Ruimtelijke trainingstechnieken toepassen om het ruimtelijk inzicht te verbeteren.
 • Weet je wat de functie is van een prismabril en hoe we die inzetten in de training.
 • Weet je hoe de ogen moeten richten en hoe dieptezicht ontstaat. 

Prijzen en details

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Voorvereiste: Je moet eerst de 1 ster opleiding visueel screener & trainer bij Breincentrum gevolgd hebben.

Niveau: post HBO.

Ruimtelijk inzicht

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. Je wordt hierover tijdens de opleiding geïnformeerd.

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Ruimtelijk zicht & inzicht Coach”. Je wordt dan ook als Ruimtelijk zicht & inzicht Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Ruimtelijk zicht & inzicht Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 

Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor ruimtelijk zicht & inzicht Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Data en tijden. Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding:

Voor Nederlanders: 495 euro.

Voor Belgen met KMO-portefeuille: 395 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 276,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Reactie van een cursist: “Wat een eye-opener om te weten dat je visuele systeem van grote invloed is om in te zetten bij het maken van de WISC V.”

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
10-02-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00

Lees meer

JaMaRa Rekenen

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

JaMaRa rekenen

Wil jij ook psychomotorisch, bewegend en efficiënt rekenproblemen leren remediëren?
Kom dan naar de JaMaRa rekenopleiding. Met JaMaRa kan elk kind leren rekenen!

JaMaRa is een unieke rekenaanpak waarbij we uitgaan van een krachtige, goede basis in getalbegrip, getalinzicht en goed kunnen automatiseren door te werken met een duidelijke links-rechts rekenrichting.
Deze aanpak wordt met veel succes al jaren door veel leerkrachten, orthopedagogen, remedial teachers, logopedisten,  kinderkinesisten en kindercoaches toegepast.

We leggen een stevig fundament door heel bewust met het lijf, de handen als uitgangspunt te werken,  zo concreet en dicht mogelijk bij het kind. Door aan te sluiten bij de rijping van het kind (via reflexen en lateralisatie), het aanvoelen en doorleven van getallen en hoeveelheden kan het kind op een praktische en snelle manier leren rekenen.

Leuk weetje:

De JaMaRa rekenaanpak is vernoemd naar de eerste kinderen die er mee gewerkt hebben (Jacqueline, Marith en Raf). Van elke naam vormen de eerste twee letters samen het woord JaMaRa.

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

JaMaRa rekencursus

Je geeft een som en het kind moet lang nadenken, kijkt schuin omhoog met zijn 
ogen en probeert zich bijvoorbeeld een rekenrekje in zijn hoofd voor te stellen of telt stiekem op zijn vingers om het antwoord te berekenen. De som is niet geautomatiseerd. Misschien redt het kind zich met deze strategie nog in groep 3, maar met grote getallen krijgt het kind een probleem. Het gebrek aan automatiseren werkt door in het totale rekenaanbod.

 • Niet komen tot automatiseren van de plus- en minsommen.
 • Geen getalbegrip aanwezig.
 • De splitsingen t/m 10 maar niet onder de knie krijgen.
 • Blijven hangen in het vooruit- en terugtellen op de vingers.
 • Geen inzicht krijgen in het tientallig stelsel.
 • Over het tiental heen rekenen een lastige stap vinden.
 • Getallen maar blijven omdraaien en spiegelen. Bijvoorbeeld 25 wordt 52.
 • Het plezier verliezen in rekenen.
 • Angst om te rekenen met grote getallen.
 • Een zwak werkgeheugen hebben: moeilijk de eerder geleerde informatie vasthouden.

Wil je ook dat je…

 • JaMaRa rekencursusGrip krijgt op het rekenen bij de kinderen in je klas of praktijk.
 • Bij kinderen het zelfvertrouwen kan laten groeien.
 • De kinderen weer op het juiste rekenniveau krijgt.
 • Een goede basis legt in het getalbegrip en het automatiseren, waardoor er een stevig fundament is waar het kind later op terug kan vallen.
 • Leert hoe je kunt testen of een kind er aan toe is om te gaan rekenen in groep drie?

Over de opleiding:

Ga dan werken met JaMaRa:

Hoe vaak hoor je je collega niet zeggen dat hij niet verder kan met de rekenvaardigheden bij de kinderen omdat de voorgaande stof niet genoeg geautomatiseerd is? De automatisering van het optellen en aftrekken t/m 20 en zelfs t/m 100 is enorm belangrijk. Tijdens deze rekenopleiding leer je hoe een kind goed tot automatiseren kan komen door te starten met een gedegen getalbegrip.

Rekenen met de JaMaRa rekenmethode start bij de basis. Het is een rekenaanpak om kinderen alsnog, opnieuw of beter te leren rekenen. We pakken het hoeveelheids- en getalbegrip, getalstructuur en automatiseringsvaardigheden aan.

JaMaRa rekenen leert als enige rekenmethodiek het kind de juiste denkstrategie aan om tot automatiseren te kunnen komen. Het gaat er niet om WAT er gedacht wordt, maar bij automatiseringstaken vooral HOE er gedacht wordt.

JaMaRa rekenen heeft de volgende uitgangspunten:

 • Starten met warming-up oefeningen voor reflexen, lateralisatie en stressreductie zodat het kind openstaat om te leren.
 • Eén eenduidige rekenstrategie,  waarbij we gebruik maken van de rijgmethode, waardoor onze aanpak naast elke rekenmethode in te zetten is.
 • Centraal staat het aanbrengen van een goede koppeling tussen het hoeveelheidsbegrip en getalbegrip. Dat is de basis van het rekenen!
 • Inzicht in getalstructuur aanbrengen, waardoor het rekenen over het tiental geen probleem meer is.
 • Zo concreet en dicht mogelijk bij het kind. Starten met het eigen lijf, maar absoluut niet “tellen op de vingers”. Van het tellen op de vingers af stappen: komen tot automatiseren.
 • Richtingsproblemen aanpakken door te werken met een duidelijke links-rechts rekenrichting.
 • Hoeveelheden niet alleen zien, niet alleen horen, maar echt met je handen gaan voelen (tactiel) en ervaren (bewegen)! Door de hoeveelheid te voelen ga je er betekenis aan geven en het beter begrijpen. Zo vergroot je het leervermogen!
 • Zo min mogelijk handelingen verrichten.
 • Zo min mogelijk talige rekenactiviteit.
 • Op de juiste wijze leren automatiseren door een juiste denkstrategie aan te leren.
 • Splitsingen leren automatiseren door te voelen en te ervaren.
 • Van concreet materiaal naar mentaal niveau.
 • Bewegend het werkgeheugen trainen. Het werkgeheugen van rekenzwakke kinderen schiet vaak tekort.

Elke handafdruk is een uniek exemplaar en zo ook deze methode. Het unieke zit hem in de vingerbeelden die met een duidelijke reden van links naar rechts worden aangeboden. Leer tijdens deze opleiding het belang hiervan!

Na de opleiding kun je:

Als je aan de slag gaat met een kind in je klas of praktijk zal de eerste sessie een “onderzoekssessie” zijn. Tijdens dit onderzoek kijken we naar verschillende onderdelen die een belemmering bij het leren rekenen kunnen vormen.

Zo kijken we onder andere naar:

 • De actuele ontwikkelingsfase van het kind  “rekenrijpheid”.
 • Het inzicht in getalstructuur.
 • De wijze van automatiseren.
 • De oogbewegingen: deze tonen aan op welke manier het kind tot een oplossing probeert te komen. Hier ligt de kern van het automatiseren.
 • Spiegelen (21/12), omkeringen en richtingsproblematiek.

Na het onderzoek stel je doelen op en ga je aan de slag met het kind met JaMaRa!

Gedurende de opleidingsdag leer je met deze nieuwe aanpak werken. Na deze opleidingsdag  en het doornemen van de lesstof kun je bepalen of een leerling voldoet aan de criteria om JaMaRa succesvol toe te passen.
Je kunt het instapniveau bepalen, het oefentraject uitzetten en de vorderingen meten en weergeven. Kortom: je kunt er mee aan de slag!

JaMaRa rekencursus

Je moet pas iets met een kind gaan doen als je weet dat het kind er aan toe is. Ben je het daar mee eens..? Lees dan verder. Werk je met kleuters? Werk je met kleuters aan letters of cijfers? Heb je vastgesteld of het kind er aan toe is? Wil je weten hoe je dat kunt vaststellen? Dat leer je tijdens de JaMaRa rekenopleiding.

JaMaRa rekencursus

Voortgaan in de rekenmethode, terwijl een kind nog geen fundament heeft, is vragen om problemen. Een goede basis zorgt voor een stevig fundament!

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt tijdens de opleiding een materialenpakket. Dit pakket heeft een waarde van 135 euro. Het bestaat uit:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • JaMaRa rekenen complete materialenset, bestaande uit een etui met het rekenmateriaal t/m 100.000.
 • JaMaRa flipovermap waarin alle stappen beschreven staan die je met het kind gaat zetten.
 • Het bordspel “De Grote RekenRace!”
 • Spel “Hallo 10!”
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “JaMaRa Rekencoach”. Je wordt dan ook als JaMaRa Rekencoach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “JaMaRa Rekencoach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 

Een opleidingsdag van 6,5 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 7,5 uur. Deze bestaat uit het oefenen van de JaMaRa stappen (1,5 uur), afnemen testen bij proefpersonen (1 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor JaMaRa Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 495 euro.

Voor Belgen met KMO-portefeuille: 435 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 304,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

JaMaRa rekencursus

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze opleiding direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning opleiding
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
25-11-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00

Lees meer

WoordBeeldTrainer

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

WoordBeeldTrainer

Wil jij ook psychomotorisch, multisensorieel en efficiënt spellingproblemen leren remediëren?

Met WoordBeeldTrainer wordt spelling leren leuk!
De vele verschillende leeringangen die tijdens het oefenen worden aangesproken zorgen voor veel leerplezier!
Zo leggen we een stevig fundament om sneller en beter te spellen.

WoordBeeldTrainer is een methode-onafhankelijk webbased trainingsprogramma om spelling mee te oefenen. WoordBeeldTrainer kan worden ingezet op school (of in een praktijk) om de leerling met de reeds aangeboden stof te laten oefenen. Ook thuis kan er in hetzelfde account geoefend worden.

WoordBeeldTrainer voegt nieuwe inzichten samen. Er is vastgesteld dat het niet synchroon lopen van de auditieve en visuele informatieverwerkingssnelheid een belangrijke handicap is om tot optimale lees- en spellingsontwikkeling te kunnen komen. In het computerprogramma WoordBeeldTrainer worden de auditieve en visuele verwerkingssnelheid gesynchroniseerd en automatisch bijgesteld. Temporeel en Spatieel ordenen wordt getraind met WoordBeeldTrainer.

We maken gebruik van multisensorieel leren: doordat we verschillende leerstijlen inzetten, is het voor elk type leerling te gebruiken. 

Een stevig fundament leggen is belangrijk voor de toekomst. Het fundament vergelijken we met het fundament van een huis. Dat fundament moet heel stevig zijn voor je in groep 3 leert rekenen, lezen en spellen. Als deze basis niet stevig wordt gelegd, zal je huis een keer instorten. 

Misschien loop je vast met spelling in groep 4 of 5. Met alle oefenpakketten van Breincentrum werken we aan het verstevigen van het fundament.  Leren begint dus bij een goed fundament! 

Het uitgebreide WoordBeeldTrainer programma is een krachtige tool om een stevig fundament te leggen.

Leuk weetje:

WoordBeeldTrainerDe karakters in WoordBeeldTrainer spreken echt!

Mijn eigen kinderen hebben model gestaan voor de digitale karakters in WoordBeeldTrainer. Samen met hun vriendjes helpenWoordBeeldTrainer ze jou om beter te kunnen spellen. Ze moedigen je aan en helpen je door de oefeningen. Zo kun je met plezier oefenen!

Koppeling visuele en auditieve verwerkingssnelheid:

Het woord boom duurt ongeveer 400 msec. Na een pauze van 100 msec. zal het volgende woord er achteraan komen. Je komt in de problemen als je auditieve verwerkingssnelheid lager ligt. Je kunt het dan niet bijbenen. Bij visueel ingestelde kinderen ligt de visuele verwerkingssnelheid vaak veel hoger dan de auditieve verwerkingssnelheid. Het gevolg is een synchronisatie probleem dat tot spellingsproblemen kan leiden. Door te synchroniseren hef je de beperking op. Koppel dit aan de meest optimale manier van oefenen van het visueel ingestelde kind en je kunt de spellingsachterstand inlopen. Dit doen we met WoordBeeldTrainer!

 

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

 • De spellingsregels lijken te vergeten, kunnen ze de regels wel onthouden?
 • De regels wel kennen maar ze niet kunnen toepassen.
 • Op korte termijn goed scoren, maar op langere termijn (op de CITO toets) gaat het mis.WoordBeeldTrainer
 • Het plezier verliezen in spellen.
 • Faalangst hebben ontwikkeld door het moeizame spellen.

Wil je ook dat je…

 • Beschikt over een effectief, online trainingsprogramma om kinderen te helpen beter te kunnen spellen.
 • Kinderen met dyslexie, beelddenkers en kinderen met leerproblemen kunt helpen om wel tot spellen te komen.
 • Weet hoe je kinderen met spellingproblemen naast hun eigen spellingmethode kunt ondersteunen.
 • De auditieve en visuele verwerkingssnelheid kunt testen en verbeteren.
 • Kinderen kunt helpen om weer plezier te krijgen in het spellen en dat ze hun faalangst overwinnen.

Over de opleiding:

Ga dan werken met WoordBeeldTrainer:

Woordbeeldtrainer is gebaseerd op een aantal nieuwe wetenschappelijke inzichten:

 • Spiegelneuronen zorgen ervoor dat wij vaardigheden kunnen opdoen door imitatie. Dat geldt voor wat wij zien en horen.
 • We zijn in staat een mentaal beeld te vormen van klankbeeld en woordbeeld. Die beelden kunnen wij ons los van elkaar, maar ook gecombineerd mentaal voorstellen.
 • Kinderen ontwikkelen zich vanaf denken in beelden naar taligheid. Soms heeft een van deze twee sterk de overhand en is er sprake van onbalans. Er moet dan gezocht worden naar de sterke kanten van het kind om de spelling onder de knie te krijgen in plaats van het aanspreken van de zwakke kanten.
 • De verwerkingssnelheid van auditieve en visuele informatie kan sterk uiteenlopen en per kind verschillen. Het niet sychroon lopen van de auditieve en visuele verwerkingssnelheid komt vaak voor bij kinderen met spellingsproblemen en dyslexie.
 • Elk kind heeft een eigen individuele leerstijl. Die kan worden vastgesteld en toegepast om de leerresultaten te optimaliseren.
 • In WoordBeeldTrainer worden deze inzichten gecombineerd tot één geheel.

Binnen het methodisch spellingsonderwijs is er vaak weinig aandacht voor technieken om de koppeling tussen temporeel en spatieel ordenen tot stand te brengen en in te oefenen. Hierdoor kan een kind geen juist mentaal beeld vormen van een woord om op terug te vallen. Bij gebrek aan dat beeld gebruikt het kind de enige mogelijkheid die nog voorhanden is: schrijven zoals je het hoort. En dat werkt niet in het Nederlands. Juist daardoor gaat het bij veel kinderen fout. 

WoordBeeldTrainer leert deze ordenings- en mentale opslagtechnieken als basis aan, het is immers een voorwaarde om goed te kunnen leren spellen. De oefenstof wordt bepaald naar aanleiding van een afgenomen instaptoets (het zgn. PI-dictee) waarmee de spellingscategorieën zichtbaar worden waar de leerling op uitvalt. Alleen met deze spellingscategorieën hoeft het kind te oefenen. Je kunt als ouder of leerkracht ook je eigen woordenlijsten invoegen. 

We starten met warming-up oefeningen om het brein en het lijf klaar te maken om te gaan spellen. Deze oefeningen leer je tijdens de opleiding. We maken in het programma gebruik van multisensorieel leren: doordat we verschillende leerstijlen inzetten, is het voor elk type leerling te gebruiken.

Doordat de aanpak wezenlijk anders is dan de standaard spellingsmethode op scholen en in remedial teaching praktijken kunnen kinderen geholpen worden die anders de boot dreigen te missen. Ook kinderen waar de diagnose dyslexie is gesteld blijken in de praktijk met behulp van WoordBeeldTrainer alsnog prima te kunnen leren spellen.

Wil je weten wat de voordelen zijn van het werken met WoordBeeldTrainer, kijk voor meer informatie op: https://www.breincentrum.app/woordbeeldtrainer/

WoordBeeldTrainer

Zien (visueel):
Het kind ziet het woord (het woordbeeld). Het kind ziet de letters één voor één verschijnen in de verwerkingssnelheid die bij het kind past.

WoordBeeldTrainer

Horen (auditief):

Het kind hoort het woord (het wordt met een auditieve stem uitgesproken).

WoordBeeldTrainer

Zeggen (verbaal):
Het kind zegt het woord hardop na.

WoordBeeldTrainer

Voelen (bewegend of kinesthetisch):
Het kind schrijft het woord.

WoordBeeldTrainer

Denken:
Het kind gaat het woord in de hersenen visualiseren en opslaan.

Na de opleiding kun je:

 • Werken met de fundamenten die van belang zijn om te leren spellen. Je leert meer over de neuro-motorische ontwikkeling (reflexen), auditieve- en visuele vaardigheden, de koppeling tussen auditief en visueel, taalvaardigheden, schrijfvaardigheden en het werkgeheugen.
 • Intaketesten afnemen.
 • Bepalen waar een kind staat qua niveau van spelling.
 • De auditieve en visuele verwerkingssnelheid testen en invoeren in WoordBeeldTrainer wanneer deze aangepast moet worden.
 • Werken met het programma WoordBeeldTrainer.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Je krijgt 3 maanden een licentie voor het gebruik van de webbased software WoordBeeldTrainer met 2 leerling accounts GRATIS. Het is handig om zelf het PI-dictee aan te schaffen.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “WoordBeeldTrainer Coach”. Je wordt dan ook als WoordBeeldTrainer Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “ WoordBeeldTrainer Coach ” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit het programma WoordBeeldTrainer eigen maken (2 uur), met proefpersonen oefenen met het programma (3 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor WoordBeeldTrainer Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden:  Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 495 euro.

Voor Belgen met KMO-portefeuille: 435 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 304,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

WoordBeeldTrainer

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze opleiding direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
07-04-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00

Lees meer

DominantieMatrix

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

DominantieMatrix

Met de DominantieMatrix ontdek je op welke manier je voelt, denkt, doet en wat voor persoonlijkheid je bent.

Zou het niet handig zijn als jeugd- en gezinsprofessional of als kindercoach, dat je weet wat je kunt doen als iemand in een stresssituatie terecht komt en bijvoorbeeld niet meer uit zijn woorden kan komen of als iemand van zichzelf vindt dat hij dom is. Faalangst, onzekerheid en agressief of teruggetrokken gedrag liggen op de loer. Kinderen met deze symptomen hebben van de spanning vaak last van buikpijn. Misschien hebben ze al een faalangsttraining achter de rug die niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Wat kunnen we dan nog doen om hen te helpen..? We moeten het probleem aanpakken bij het fundament (de basis). Dat doen we met de DominantieMatrix.

Als leerkracht, logopedist of orthopedagoog kan het heel handig zijn om te weten op welke manier een kind het beste leert. Hoe presteert het kind onder stress of als het juist ontspannen is? Wat zijn de blokkades en waarom lukt het leren niet? Denk eens aan de kinderen die in de klas het hele jaar door prima functioneren,  maar tijdens de Cito- of Niotoetsen hopeloos falen. Wat is de optimale plek in de klas? Wat kan er gedaan worden om beter functioneren op school mogelijk te maken?

Sociaal-emotionele problemen en leerproblemen gaan hand in hand. Het is een eenheid, het één heeft invloed op het ander. Met de DominantieMatrix pak je beide problemen aan. We hebben één doel: het kind weer in zijn eigen kracht zetten, zodat het vol zelfvertrouwen kan groeien en bloeien!

Leuk weetje:

Binnen het speciaal onderwijs kom je bij 80% van de leerlingen hetzelfde dominantiepatroon tegen: het blokkademodel. Dat is niet toevallig. Als je weet met welk patroon je te maken hebt kun je ook gerichte en zinvolle actie ondernemen. Je kunt ouders en kinderen heel precies vertellen wat er aan de hand is met betrekking tot sociaal-emotionele-, concentratie- of leerproblemen. Daar kun je heel gericht aan gaan werken. Geen vaag verhaal meer over “het zit er wel in maar het komt er niet uit”, maar een heldere analyse met duidelijke handvatten en oefeningen.

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

 • Heel faalangstig zijn en weinig zelfvertrouwen hebben.
 • Alleen maar kijken en vrijwel nooit iets zeggen.
 • Niet lijken te luisteren.
 • Er altijd doorheen moeten praten in de klas of op het werk.
 • Niet stilzitten als hen iets verteld wordt.
 • Letters en cijfers blijven spiegelen.
 • Tijdens een uitleg altijd ergens aan willen blijven friemelen.
 • Op een specifieke plaats willen zitten in de klas of tijdens een vergadering op het werk. Liefst vooraan of juist achteraan. Links of rechts in de hoek.
 • Hoogbegaafd zijn, maar toch tegen allerlei problemen aanlopen.
 • Eerst alles op moeten schrijven voordat het beheerst en gekend wordt, terwijl anderen het hardop tegen zichzelf moeten zeggen.
 • Een belangrijke presentatie hebben en ineens niet meer uit hun woorden kunnen komen.

Wil je ook dat je…

 • Een persoon kunt ondersteunen in zijn fysieke, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling.
 • Weet welke dominantieprofielen kinderen en volwassenen kunnen hebben en hoe je die kunt inzetten om hen te ondersteunen.
 • Kinderen en volwassenen onder stress kunt helpen om rustig te blijven en om toegang te houden tot hun verworven kennis, want bij stress valt de verbinding in de hersenen met de cognitieve kennis weg en kun je een black-out krijgen.
 • De concentratie van kinderen en volwassenen kunt verbeteren.
 • De faalangst de baas wordt.
 • Het zelfbeeld van een persoon verbetert.

Over de opleiding:

Ga dan werken met de DominantieMatrix:

De linker- en rechterhersenhelft werken samen. Het is zo dat er een voorkeur optreedt, waarbij het kind zich links- of rechtsgericht ontwikkelt. Dat wordt bepaald door de dominantie van de linker- of rechterhersenhelft. Dominantie van de linkerhersenhelft zorgt ervoor dat iemand van links naar rechts werkt. Dat past precies bij de manier waarop we leren lezen, schrijven en rekenen. Je hebt dan ook talige mogelijkheden en kan logisch redeneren. Wel mis je het overzicht en kun je soms door de bomen het bos niet meer zien.

Ben je rechtsgericht (beelddenker) omdat de rechterhersenhelft dominant is, dan werk je het liefst van rechts naar links. Tegen de stroom in als het ware. Spiegelingen (b/d) en verwisselingen kunnen daardoor optreden. Ook kan het daardoor voorkomen dat optellen wel lukt, maar aftrekken een stuk moeilijker is. Of dat rekenen en klokkijken niet gemakkelijk zijn, omdat je letterlijk anders tegen de cijfers en getallen aankijkt. Tijdsbesef kan zich daardoor moeizamer ontwikkelen dan gewenst. Ruimtelijke begrippen als meer en minder, links en rechts, onder en boven, voor en achter zijn dan verwarrend. Zo kunnen er problemen ontstaan op reken en taalgebied.

Dominantie:

dominantie test

Maar dominantie beperkt zich niet alleen tot de hersenhelften. Er is ook oog-, hand-, voet- en oordominantie. In totaal zijn er 32 combinaties mogelijk:

– 16 rechterhersenhelft combinaties

– 16 linkerhersenhelft combinaties

De dominantie van oog, hand, oor en voet bepalen hoe je met auditieve en visuele informatie om kan gaan. En of je leert door bewegen, luisteren, praten, kijken of juist door doen. In stilte of juist met anderen of combinaties ervan. Of je vooraan of juist beter achteraan kan zitten in de klas of helemaal links of rechts.

DominantieMatrix:

Met de DominantieMatrix kan bepaald worden wat iemands dominantieprofiel is. Dominanties beperken zich niet alleen tot de hersenhelften. Zo heb je ook een dominante hand, voet, oog en oor. Zo zijn er in totaal 32 verschillende dominantieprofielen mogelijk. Het dominantieprofiel geeft inzicht in de leerstijl, interesses, gedrag, concentratie en persoonlijkheidsontwikkeling van een persoon. Maar ook hoe we omgaan met onze relaties, hoe we werken, spelen en leren in nieuwe en stressvolle situaties en hoe we daar mee om gaan.  De dominanties van oog, hand, oor en voet bepalen ook hoe je leert: door bewegen, luisteren, praten, kijken of juist door te doen. Zo heeft iedereen een unieke leerstijl. Je dominantieprofiel is jouw manier van voelen, denken en doen.

Zou het niet handig zijn als je weet hoe een kind het beste leert? En hoe het presteert onder stress of als het juist ontspannen is? Wat de optimale plek in de klas is? Wat je kunt verwachten als je het kind in staat stelt om aan het dominantieprofiel tegemoet te komen? En wat eraan gedaan kan worden om beter functioneren op school mogelijk te maken? Leer dan werken met de DominantieMatrix!

Na de opleiding kun je:

 • De ontwikkelingsfasen van een kind herkennen aan de hand van de theorie van Mesker en Hendrickx. 
 • Het verloop van de lateralisatie-ontwikkeling herkennen in relatie tot rijping van het kind om zich te kunnen gaan ontwikkelen. 
 • Op individuele basis testen, het dominantiepatroon bij iemand vaststellen en maatregelen nemen bij problemen die daar verband mee houden.
 • De testgegevens invoeren in het webbased DominantieMatrix programma, waarna je een verslag voor je cliënt kunt schrijven en weet welke oefeningen je in moet zetten om de persoon in balans te brengen, zodat hij goed kan functioneren. 
 • Naast een stuk gedegen onderbouwing praktische oefeningen in zetten. De technieken en maatregelen die in de opleiding aan bod komen: reflexintegratie-oefeningen, Meskerbord, kinesiologische oefeningen, stressreguleringstechnieken, motorische training, sensomotorische training, lateralisatietraining, oogtraining en ontspanningsoefeningen via ademtechnieken. Daardoor wordt in stresssituaties een betere samenwerking tussen de rechter- en linkerhersenhelft mogelijk gemaakt.
 • Het hele sensomotorisch functioneren activeren op een zodanige wijze, dat de problematiek die voortkomt uit een minder gunstig dominantiepatroon doeltreffend wordt aangepakt. 
 • Zes warming-up oefeningen toepassen om de persoon in balans te brengen, om de rijping verder op gang te brengen en om bijvoorbeeld het lateralisatieproces of de samenwerking van de hersenen te bevorderen.
 • De persoon in balans brengen. Bij sociaal-emotionele en leerproblemen is er vrijwel altijd sprake van een onbalans. 

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding.

Niveau: post HBO.

DominantieMatrix

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Je krijgt 3 maanden een licentie voor het gebruik van de webbased software DominantieMatrix met 2 leerling accounts GRATIS.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “DominantieMatrix Coach”. Je wordt dan ook als DominantieMatrix Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “DominantieMatrix Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit het in kaart brengen van het dominantieprofiel bij proefpersonen (2 uur), oefeningen doornemen en inoefenen (1 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Dominantiematrix Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 9.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 495 euro.

Voor Belgen met KMO-portefeuille: 435 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 304,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleiding en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze opleiding direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
02-12-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00

Lees meer