a

Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen

Geplaatst op: juli 7, 2023

Algemeen

Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen

Leer- en gedragsproblemen waar gebrek aan focus en concentratie een grote rol spelen, zijn vaker gekoppeld aan het voedingspatroon dan men in eerste instantie zou denken.

Bepaade vitaminen, mineralen, sporenelementen en vetzuren staan bekend als zgn. co-factoren, die onmisbaar zijn binnen het aanmaakproces van neurotransmitters zoals Gaba, Acetylcholine, Serotonine en Noradrenaline.

Tekorten van één of meer co-factoren zorgen voor een verminderde aanmaak van de neurotransmitters die o.a. verantwoordelijk zijn voor concentratie, geheugen, nachtrust, mogelijkheid tot tot automatiseren, samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft, gedrag en stemming.

Aanpassingen in de voeding en soms supplementen kunnen sterk bijdragen aan het verminderen en zelfs opheffen van de leer- en gedragsproblemen.

Vaststellen of tekorten of onbalans in de voeding de aanmaak van neurotransmitters in de weg zitten en of het een relatie heeft met de leer- of gedragsproblemen (waaronder add en adhd) leer je tijdens deze opleiding. En uiteraard hoe je de problematiek kunt aanpakken en verhelpen.

Deze scholing wordt online via ZOOM verzorgd door Will Missot. Mogelijk wordt deze scholing in de toekomst toegevoegd aan het aanbod van Breincentrum.

Leuk weetje:

Een toename van het bloedsuiker met 7 nmol/l en hoger:

 • Hippocampus krimpt
 • Geheugen: vermindering (11% bij kids)
 • Vermindering woordenschat
 • Ruimtelijk geheugen neemt af
 • Orientatievermogen vermindert

Recensies:

Algemene indruk

Zeer interessant. Hoe voeding, of beter gezegd het ontbreken van de juiste voeding, een grote relatie heeft op gedrag en leermogelijkheden.

Ook de relatie/link naar reflex integratie is een eye opener (die link wordt volgens mij bij MNRI/Rmti nog niet gelegd???)

De cursus wordt op een prettig tempo gegeven, is goed te volgen.

De casus bespreking enige weken later is weer een goede reminder/opfrisser.

Wat vond ik ervan

Ik vond het een waardevolle cursus. Een enorme aanvulling op de kennis die ik heb inmiddels heb opgedaan over de ontwikkeling van een kind.

Zou de cursus zo weer volgen 😉.

Groetjes Marjolijn


Allereerst dank voor alle info die je met ons wilde delen. Het was overzichtelijk en heel interessant.. Online was prima voor dit onderwerp en ook de lengte van de cursus was goed. Ik probeer zeker bij nieuwe klanten meteen de voeding mee te nemen.

Lisette


Ik vond het een leerzame en praktische cursus, zeker de verbanden die je meegeeft wat ze doen op leren en gedrag.

Het is de schakel die vaak ontbreekt in de aanpak. In combinatie met reflexen, ademhaling hoor ik terug van klanten dat ze al erg vooruitgaan.

Groetjes, Sheila


Ik vond het een heel goed opgebouwde, en duidelijk gegeven opleiding in de complexe wereld van neurotransmitters. Dat wat we kunnen doen m.b.t. voeding en leefstijl bij leer- en gedragsproblemen werd omlijst door een duidelijk hoe en waarom. Heel degelijk en concreet toepasbaar!

Anna M.


Nog even een reactie op de cursus: érg interessant!! Heb het als erg leuke en super leerzame ochtenden ervaren. Zowel voor ons gezin als voor mijn werk als kinderfysiotherapeut.

Tineke


Goedemiddag Will, via deze weg wil ik je ontzettend bedanken voor de mega interessante opleiding en uitgebreide intake vragen voor ons op papier. Je geeft ontzettend fijn les. Heerlijk die humor tussendoor, zo blijft het luchtig en interessant om te blijven luisteren.

Linda

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen)…:

 • die niet vooruit te branden zijn in de klas. Ze zijn futloos en ogen aan het begin van de schooldag al uitgeblust.
 • wie de aangeboden informatie langs hen heen lijkt te gaan.
 • met  een laag werktempo, vaak gepaard aan een moeizaam handschrift.
 • met concentratieproblemen, een minder goed geheugen en verminderde automatiseringsvaardigheden.
 • met een kort lontje en nauwelijks te motiveren.
 • die geen rust in zich hebben maar voortdurend bewegen en afgeleid worden door elke prikkel.

 

Wil je ook dat je…

In staat bent om te achterhalen of een verminderde werking van bepaalde neurotransmitters verantwoordelijk is voor deze leer- en gedragsproblemen?

Zodat een kind:

 • de aangeboden informatie goed kan opnemen.
 • een lekker vlot werktempo heeft.
 • lekker in zijn vel zit.
 • rustig, geconcentreerd kan doorwerken.

Over de opleiding:

Neurotransmitters vormen de  ‘taal van je lichaam’ en de manier waarop ‘boodschappen’ door je lichaam worden verstuurd via de zenuwvezels.

Vooral dopamine, acetylcholine, gaba en serotonine hebben een grote invloed op ons welzijn en functioneren. Gelukkig is bekend welke kenmerken je vertoont wanneer ze optimaal functioneren en welke kenmerken als dat niet zo is. Gelukkig voor ons, is ook bekend welke factoren dit optimaal functioneren kunnen stimuleren.

Elke van deze neurotransmitters heeft heel wat specifieke, belangrijke functies. Een aantal daarvan zijn sterk gekoppeld aan leren en gedrag doordat ze verantwoordelijk zijn voor de werking van het geheugen, de concentratie, de stemming en het humeur.

De vorming van de verschillende neurotransmitters is sterk afhankelijk van aanwezigheid van zgn. cofactoren. Dat zijn de bouwstofjes van de neurotransmitters. De meeste daarvan krijgen we binnen via onze voeding, maar er zijn er ook die ons lichaam zelf kan aanmaken.

Deze co-enzymen bepalen welke processen er in het lichaam plaats kunnen vinden en zorgen voor een chemische reactie in de lichaamscellen, die een rol spelen in de stofwisseling en het immuunsysteem.

Tekorten aan bepaalde co-enzymen kunnen een kettingreactie veroorzaken en het leren en het gedrag sterk negatief beïnvloeden.

Wil jij ook de oorzaak van leer- en gedragssproblemen leren aanpakken? Ga dan werken met de aanpak zoals in de opleiding Brein, neurotransmitters en leer- en gedragsproblemen aan de orde komt.

Na de opleiding kun je:

Via gerichte vraagstelling, herkennen van fysieke kenmerken, praktisch toepassen van drukpuntanalyse en gedragsobservaties bepalen of  verminderde  concentratie, geheugenproblemen, problematische automatiseringsvaardigheden, gebrek aan motivatie, belabberde werkverzorging en een belabberd handschrift, vermoeidheid, onrust en ongewenst gedrag een link heeft met een verminderde werking van bepaalde neurotransmitters.

Je bent na de opleiding in staat om aan neurotransmitters gerelateerde leer- en gedragsproblemen via aanpassingen en veranderingen in het voedingspatroon aan te pakken, te verminderen en in veel gevallen zelfs op te heffen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Je ontvangt een hand-out per e-mail.

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je een evaluatieformulier. Na het invullen hiervan ontvang je digitaal het certificaat: “Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach”. Je wordt dan ook als Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
15 uur, verdeeld over 5 bijeenkomsten via ZOOM van 3 uur.
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 15 uur. Deze bestaat uit geleerde testen en oefeningen doornemen (4 uur), afnemen testen bij proefpersonen (4 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een proefpersoon (5 uur).

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Data: volgt later.

Tijden: 08.30-11.45 uur

Locatie: Online (via Zoom)

Docent: Will Missot

Prijs opleiding: introductieprijs 275 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 157,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
Op dit moment zijn er nog geen nieuwe opleiding datums bekend

Schrijf mij in voor de interesselijst

Lees meer

Johansen-IAS

Geplaatst op: juni 20, 2023

Algemeen:

Johansen-IAS

Wat is Johansen-IAS?

Johansen-IAS is een Individuele Auditieve Stimulatie Training voor kinderen en volwassenen. Het is een individuele frequentie en hemisfeer specifieke luistertraining gebaseerd op speciaal gecomponeerde muziek. Ontwikkeld door Dr. Kjeld V. Johansen uit Denemarken en wordt al meer dan 30 jaar aangeboden in 22 landen.

De aanbieders van Johansen-IAS uit Europa, de V.S., Australië en Nieuw-Zeeland wisselen regelmatig informatie uit en ontwikkelen de methode voortdurend verder. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methode (lees hier het onderzoek van Wim de Zwart) die al jaren succesvol aangeboden wordt. In Engeland en Denemarken is de luistertraining een vaste waarde in de aanpak van kinderen met leerstoornissen met name dyslexie en concentratieproblemen.

Waarom Johansen-IAS?

Auditieve verwerking is de mogelijkheid om goed te kunnen horen, verstaan en luisteren. Het is een bouwsteen voor taal en een belangrijke factor in het leerproces bij kinderen. Er blijkt nogal eens een auditieve oorzaak te zijn voor problemen als dyslexieconcentratieproblemenlees- en spellingproblemen, spraakproblemen, problemen met automatiseren en het opvolgen van mondeling gegeven instructies. Deze problemen worden veroorzaakt door problemen met de auditieve informatieverwerking.

Bij auditieve verwerkingsproblemen zijn er problemen met de auditieve functies. Auditieve functies worden vaak uitgelegd als “wat we doen met wat we horen”. Oftewel: het verwerken van geluiden, klanken en spraak.

De auditieve functies spelen ook een grote rol bij de leesvoorwaarden en het leren lezen en spellen. Kinderen van groep 2 moeten aan een aantal leesvoorwaarden voldoen, voordat ze naar groep 3 kunnen. Voorbeelden hiervan zijn: letters samenvoegen tot één woord of verschillen horen tussen klanken/woorden. Als je moeilijk auditieve informatie kan verwerken kan dit leiden tot leesproblemen.

Vaak kan het gehoorde niet snel en effectief verwerkt worden. Hierdoor is het voor het kind moeilijk om zich in een klaslokaal op de stem van de leerkracht te concentreren, omdat het kind door andere geluiden in de klas wordt afgeleid. Veel van de uitleg zal verloren gaan. Het is lastig om verschillende opdrachten te kunnen onthouden en uit te voeren. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van het werk. De uitvoering zal extra veel tijd in beslag nemen.

Om de auditieve informatieverwerking te verbeteren helpt de Johansen-IAS training. Deze training helpt kinderen om klanken beter en effectiever te kunnen horen en verwerken. Zo kunnen kinderen met lees- en spellingproblemen bijvoorbeeld gemakkelijker de klankstructuur van woorden analyseren. Samen met reflexintegratie en remedial teaching (psychomotorische begeleiding) kan hierdoor de taalvaardigheid optimaal verbeteren en wordt er een belangrijke bouwsteen gelegd om tot leren en ontwikkelen te komen.

.

Aanbeveling van Sally Goddard Blythe:

Wist je dat reflexintegratie en Johansen-IAS elkaar heel goed aanvullen? In de opleiding RMTi Level 3 bevelen we de Johansen-IAS ook aan na het werken met reflexintegratie. Hieronder een aanbeveling van Sally Goddard Blythe:

„The skill of a good therapist lies not in simply providing the remedies that she or he has to offer but in recognizing where other methods and interventions may be more suitable or complimentary.“

Wat kan Johansen-IAS betekenen voor:

Jonge kinderen
De Johansen-IAS training helpt kinderen om klanken beter en effectiever te kunnen horen en verwerken. Kinderen die moeite hebben met verstaan van wat er gezegd wordt en zichzelf moeilijk kunnen uitdrukken kunnen veel voordeel hebben van de Johansen-IAS training. Deze training kan heel goed naast een logopedische behandeling worden gebruikt.

Schoolgaande kinderen
De Johansen-IAS training verbetert de verwerking van auditief aangeboden informatie. Kinderen die moeite hebben met het volgen van gegeven instructies (les) lijken niet te luisteren naar wat er gezegd wordt. Ze hebben vaak meer tijd nodig om een vraag te beantwoorden en een opdracht uit te voeren. Er kan dan sprake zijn van een auditief verwerkingsprobleem. De Johansen-IAS training kan hier verbetering in aanbrengen. Kinderen met lees- en spellingproblemen kunnen gemakkelijker de klankstructuur van woorden analyseren. Samen met specifieke remediale hulp (R.T.) kan hierdoor de taalvaardigheid optimaal verbeteren

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

 • Moeite hebben met verbaal gegeven instructies, instructies moeten meerdere malen herhaald worden of er moet langzaam en duidelijk gearticuleerd gesproken worden om de instructie te begrijpen.
 • Moeite met luisteren in een onrustige klas.
 • Heeft moeite met het ordenen en samenvatten van auditief aangeboden informatie.
 • Eerst kijken wat anderen doen na een instructie.
 • Problemen in de taalontwikkeling.
 • Zwak auditief geheugen. Kinderen met een zwak auditief geheugen vinden het moeilijk om informatie die ze te horen krijgen, te onthouden en/of te reproduceren. Zulke informatie kan bijvoorbeeld een cijferreeks zijn, een ingewikkelde instructie, de spelling van een woord of een zin in een dictee.
 • Moeite met lezen (traag tempo, haperen, blijft spellend lezen).
 • Angst en bewegingsonrust bij hardop moeten voorlezen.
 • Moeite met begrijpend lezen.
 • Dyslexie.
 • Moeite om het verschil te horen tussen de klanken: d en b.
 • Verwarring van gelijk klinkende woorden.
 • Spellingsfouten maken.
 • Dagdromen.
 • Lijkt niet te luisteren.
 • Concentratieproblemen bij luistertaken.
 • Snel afgeleid zijn.
 • Veel neus-keel-oorproblemen als kind.
 • Overgevoeligheid voor (bepaalde) geluiden.
 • Spraak- en articulatieproblemen (aarzelend, monotoon, langzaam spreken).
 • Woordvindingsproblemen, verwarrend een verhaal vertellen.
 • Moeite met het voeren van een gesprek.
 • Moeilijkheden om het deuntje vast te houden tijdens het zingen.
 • Moeite met combineren van luisteren en schrijven.

Wil je ook dat je…

De volgende veranderingen teweeg kunt brengen bij kinderen in je klas of praktijk:

  • Zelfvertrouwen neemt toe.
  • Verbeterde uitspraak van woorden en klanken.
  • Minder verwarring van gelijkende klanken.
  • Gemakkelijker leren en onthouden van nieuwe woorden.
  • Toename van studievaardigheid.
  • Verbetering van het leesniveau.
  • Vermindering van het aantal spellingfouten.
  • Verbetering van het handschrift.
  • Verbetering van het korte termijngeheugen.
  • Minder verkeerd begrijpen van instructies.
  • Optimalisatie van gehoorverwerking.
  • Betere informatieverwerking, het kunnen verstaan in rumoerige omgeving.
  • Minder gevoelig voor bepaalde geluiden.
  • Uitbreiding van de woordenschat.
  • Correctere zinsbouw.
  • Verminderde impulsiviteit.
  • Verminderd onhandig gedrag.
  • Verbeterde concentratie.
  • Verbeterde sociale vaardigheden.

Inhoud:

In deze tweedaagse opleiding leer je hoe je een auditief verwerkingsprobleem kunt herkennen, leer je meer over de plasticiteit van de hersenen en hoe je met de Johansen-IAS training kinderen hiermee kunt helpen. Je leert zelf audiogrammen afnemen (middels een tablet/laptop en koptelefoon), interpreteren en muziek aanvragen.

Taalverwerking:

Voor bijna alle rechtshandigen en het merendeel van de linkshandigen bevindt zich het taalcentrum in de linkerhersenhelft (linker hemisfeer). De snelste en meest efficiënte manier voor talige informatie om in de linker hemisfeer te komen is via het rechteroor. (Dit komt door de lateralisatie in het lichaam. Prikkels vanuit de rechterhersenhelft sturen het linkerdeel van het lichaam aan en omgekeerd.) Het linkeroor heeft hier een ondersteunende rol. Een onzekere dominantie of zelfs linkeroordominantie kan het leren van taal en de organisatie daarvan in de hersenen negatief beïnvloeden. Met als gevolg dat klanken binnen woorden, hele woorden of zelfs complete zinnen door elkaar gehaald kunnen worden. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het begrijpen van taal, maar zeker ook voor het spreken en schrijven. Een kind met een zwakke organisatie van taal zal hard moeten werken om te begrijpen wat er gezegd wordt. Vaak ontbreekt de benodigde concentratie om dit steeds te blijven doen. Dit zal dus het leervermogen beïnvloeden.

Auditieve verwerkingsproblemen kunnen de ontwikkeling van spraak, taal en communicatie beïnvloeden. Dit heeft gevolgen voor het spreken en begrijpen van taal. Het kind kan dit probleem geërfd hebben. Het kan echter ook veroorzaakt zijn door gehoorvermindering veroorzaakt door vocht achter het trommelvlies en oorontsteking. Vooral tijdens de periode van spraak-taalontwikkeling (0-3 jaar) kan dit grote gevolgen hebben voor de taalverwerving (klanken komen niet of sterk vervormd binnen) en dus later voor de taalverwerking.

Vele kinderen met spraak- en taalproblemen hebben moeite met de verwerking van taal. Hun vermogen om taal te ontvangen, te organiseren, op te slaan, weer op te roepen en in verband te brengen met reeds aanwezige informatie in de hersenen is zwak. Vaak kunnen ze niet precies zeggen wat ze in gedachten hebben, niet precies opschrijven wat ze willen. Dit op zijn beurt kan grote gevolgen hebben voor de schoolprestaties, maar ook voor het functioneren van het kind in het algemeen. Verschillende onderzoekers leggen een relatie tussen taalverwerkingsproblemen en de wijze waarop (taal)klanken worden verwerkt.

Hersenscans laten zien dat stimulatie door Johansen-IAS training een toenemend aantal verbindingen in de hersenen tot stand brengt. Verbindingen in de taalcentra verlopen daardoor sneller en effectiever, met als positief gevolg dat de verwerking van taal efficiënter verloopt. Concentratie en begrip verbeteren, doordat informatie sneller verwerkt wordt. Er kan meer informatie in één keer verwerkt worden. De taalvaardigheid (lezen en spellen) verbetert als het kind gemakkelijker de klankstructuur van woorden kan analyseren.

In deze video kunt u zien wat Johansen-IAS voor een kind kan betekenen.

Opleidingsprogramma:

 Dag 1:

 • Introductie
 • Het gehoor
 • Klanktherapieën
 • Johansen-IAS training
 • Plasticiteit van de hersenen
 • Zintuiglijke stimulatie
 • Auditieve stimulatie
 • Muziek en taal
 • Ontwikkeling gehoor en auditieve verwerking
 • Auditieve verwerkingsproblemen
 • Lateraliteit en dominantie
 • Auditieve lateraliteit en gehoorverlies
 • Auditieve verwerkingsstoornissen en dyslexie
 • Auditieve verwerkingsstoornissen en J-IAS
 • Ontwikkeling van de Johansen-IAS training
 • Onderzoeksprojecten effecten J-IAS
 • Tinnitus


Dag 2:

 • Twee casussen
 • Audiogram + optimaalcurve
 • Muziek Johansen-IAS training
 • Frequenties en taalklanken
 • Beluisteren van de J-IAS muziek
 • Praktische informatie
 • Afnemen audiogram en binaurale testen
 • Interpretatie audiogram
 • Aanvraagformulieren muziek
 • Info audiometers

Na deze opleiding kunt u aan de slag met de Johansen-IAS training.

Auditieve verwerking en Dyslexie:

Bij een ander onderzoek werd gebruik gemaakt van EEG’s om de hersenactiviteit te meten, in dit geval van een aantal kinderen dat leerde lezen. Bij het leren lezen vertonen de hersenen vooral activiteit aan de rechterzijde, de rechter hemisfeer. Een vergevorderde lezer voornamelijk aan de linkerzijde, de linker hemisfeer. Bij dyslectische kinderen echter zien we een duidelijk verschil. De linkerkant wordt wel gebruikt, maar de rechterkant wel 6x heftiger dan een kind zonder dyslexie. Het taalcentrum bevindt zich juist aan de linkerkant! Voor een goede verwerking zou deze het meest gebruikt moeten worden. Dit kan o.a. verklaren waarom dyslectici sneller vermoeid raken bij het schrijven, lezen en taal leren en daardoor eerder afhaken. Onderzoek in Chicago toont aan dat mensen met dyslexie moeite hebben met het filteren van geluiden in een rumoerige omgeving. Geluidssignalen worden als eerste in de hersenstam verwerkt. Dyslectici kunnen dus niet of nauwelijks relevante geluiden onderscheiden. Ze hebben dus veel meer moeite om zich te blijven concentreren
op enkel de relevante informatie.

Kjeld Johansen heeft zijn luistertraining onder andere gebaseerd op problemen in het auditieve systeem. Hij heeft geconstateerd dat dyslectici vaak een “storing” hebben in het neuronale systeem van de linker hemisfeer. Hierdoor vormt extra stimulatie van het rechteroor een belangrijk onderdeel van zijn luistertraining.

Ervaringsberichten van cliënten die Johansen-IAS hebben gebruikt:

Moeder:  Voordat mijn zoon reageerde moest ik hem wel 5 / 6 keer roepen. Wij dachten dat hij zich afsloot van de rest.  Nu reageert hij vrijwel meteen als ik hem roep. Het lijkt bovendien alsof hij veel socialer is geworden. Hij ziet dingen die om hem heen gebeuren en kan daar op inspelen. We hebben een ander kind gekregen. Ook op school gaat alles veel gemakkelijker. Hij heeft meer inzicht. Hij gaat met plezier naar school.

Vader: In een jaar tijd is onze zoon enorm veranderd. Hij haalt nu goede resultaten op school. Lezen en dictee gaan goed. Zijn zinsbouw is verbeterd en hij begint nu heel goed te praten. Hij bloeit helemaal op. Ook de juffrouw op school vertelt dat zij een ander kind in de klas heeft gekregen. We zien dat het goed komt en dat stemt ons gelukkig!

Volwassenen: Ik heb geen last meer van oorsuizen. Ik kan muziek beter verdragen en er zelfs van genieten. Ook kan ik makkelijker schakelen naar zachter en langzamer spreken. Ik word minder snel moe in een groep als ik een gesprek wil voeren (bijvoorbeeld bij een verjaardag, een feestje of iets dergelijks.)

Na de opleiding kun je:

auditief verwerkingsprobleem

Testen (met een app met koptelefoon of audiometer) of een kind een auditief verwerkingsprobleem heeft. Met behulp van een audiometer worden de gehoorcurves van het linker- en rechteroor vastgesteld. In een audiogram worden deze curves weergegeven. Hiernaast wordt de dominantie van hand, voet, oog en oor bepaald. Dit om te zien hoe de lateralisatie in het lichaam verloopt. Bovendien wordt met een zogenaamde Dichotic Listening Test bepaald hoe de verwerking van klanken via het rechter- en linkeroor precies plaatsvindt. De resultaten kun je in een onderzoeksverslag uitwerken.

Indien er een auditief verwerkingsprobleem is geconstateerd kun je met de cliënt de Johansen-IAS training starten. Met de informatie van het audiogram wordt er individuele muziek samengesteld, afgestemd op het audiogram (door de National Director: Wim de Zwart). Die muziek moet 10 à 15 minuten per dag (maximum één uur per week) thuis beluisterd moet worden. Dit gedurende een periode van gemiddeld 10 tot 14 maanden, afhankelijk van de vooruitgang en beginsituatie. De kosten voor de muziek bedragen €60,- In deze prijs zijn inbegrepen: de muziekrechten en alle verdere informatie die nodig is m.b.t. het aanbieden van deze luistertraining (helpdesk). Deze kosten bereken je door aan je cliënt.

Na gemiddeld 8 weken (afhankelijk van de muziek en leeftijd) komt de cliënt weer naar jouw praktijk en wordt er een nieuw audiogram afgenomen. Aan de hand van het audiogram wordt opnieuw persoonlijke muziek samengesteld waar weer 8 weken mee wordt geoefend. De training eindigt als de optimaalcurve zo dicht mogelijk benaderd is. De laatste afbouwmuziek zal worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de veranderingen stabiel blijven.

Het volgende ga je bij kinderen en volwassenen aan verbetering zien na de Johansen-IAS training:

 • Verbetering van de LUISTERFUNCTIE bij auditieve verwerkings- en waarnemingsproblemen.
 • Toename van AANDACHT en CONCENTRATIE met verhoogde afleidbaarheid door achtergrondgeluid.
 • Verbetering van de LEES- EN SPELLINGPRESTATIES, op voorwaarde dat de moeilijkheden onder andere te wijten zijn aan auditieve beperkingen.
 • Positieve ondersteuning op het gebied van TAALONTWIKKELING en TAALBEGRIP.
 • Verbetering van de uitspraak wanneer de stem laag, onduidelijk of eentonig is.
 • Vermindering  van GEVOELIGHEID VAN HET GEHOOR en vermindering van een waargenomen continue toon (TINNITUS).
 • Gebruik van positieve effecten voor ONTSPANNING en REGENERATIE, bijvoorbeeld bij traumatische ervaringen of burn-outverschijnselen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor logopedisten, dyslexiespecialisten, ergotherapeuten, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, jeugd- en gezinsprofessionals, psychologen en kinderkinesisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Niveau: Post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en klapper met de hand-out van de presentatie.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat te downloaden in online account.
 • Zelf mee te nemen: tabblet of laptop met koptelefoon. Meer informatie hierover volgt in de uitnodiging, twee weken voorafgaand aan de opleiding.
 • Na de cursus is het aan te raden om het volgende aan te schaffen om de audiogrammen af te kunnen nemen:
 • 1. Een app beschikbaar voor Android of Apple + geschikte koptelefoon.
 • 2. Of een geschikte audiometer voor de JIAS kosten ongeveer 680 euro incl. BTW.

Certificering: 

Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Johansen-IAS Coach”. Je wordt dan ook als Johansen-IAS Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Johansen-IAS Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Twee opleidingsdagen van in totaal 11,5 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 16,5 uur. Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen met het afnemen van audiogrammen bij cliënten.

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Johansen-IAS Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdagen. 

Prijs opleiding: 550 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 385 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:


Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
15-04-2024 en 16-04-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen Wim de Zwart € 550,00

Lees meer

RMTi Reflexintegratie Behandelaar

Geplaatst op: juni 9, 2022

Algemeen

RMTi Reflexintegratie Behandelaar

(voorheen Reflexintegratie Specialist RMTi)

Volg nu deze zeer complete opleiding over reflexintegratie.

Word in twee stappen RMTi Reflexintegratie Behandelaar.

Leer alles over reflexen!

Reflexen vormen de basis van onze (neuro) motorische en sensorische ontwikkeling. Ze vormen het fundament van onze ontwikkeling. Een pasgeboren baby beschikt over veel reflexen. Ze zijn aanwezig omdat het zenuwstelsel nog niet rijp is om zelf bewust bewegingen uit te voeren. Tijdens de eerste levensjaren rijpt het centrale zenuwstelsel en worden de reflexen omgezet in bewuste bewegingen. Rond het derde jaar horen de meeste reflexen volledig geïntegreerd te zijn.

Als bepaalde reflexen toch actief blijven, kost dit veel energie, waardoor de ontwikkeling van een kind kan blokkeren en het op latere leeftijd meer kans heeft op leer- en/of gedragsproblemen.

Met reflexintegratie kunnen reflexen op iedere leeftijd alsnog geïntegreerd worden. Met ritmische oefeningen worden de reflexen alsnog gestimuleerd om zich door te ontwikkelen. Zo verstevigen we het fundament dat een kind nodig heeft om te kunnen groeien op sociaal, emotioneel, cognitief en motorisch gebied.

Met beweging zorgen we ervoor dat lijf en brein weer in balans komen.

Je leert tijdens deze opleiding welke reflexen er zijn, je leert ze uitgebreid testen en je leert beweegoefeningen waarmee je de reflexen bij kinderen en volwassenen kunt integreren. Zo help je het kind verder in zijn ontwikkeling op sociaal-emotioneel en cognitief gebied, zodat het een sterke basis krijgt om te kunnen groeien en ontwikkelen!

Rhythmic Movement Training International is een methode voor reflexintegratie. Tijdens de Rhythmic Movements wordt er gebruik gemaakt van ritmische bewegingen die het kind zelf of met behulp van een begeleider/ouder kan doen. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Word in twee stappen RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

Stap 1: Volg de volgende modulen om RMTi Reflexintegratie Behandelaar in opleiding te worden:

 

 

 

 

 

 

Stap 2: Volg de volgende modulen om RMTi Reflexintegratie Behandelaar te worden:

 

 

 

 

 

 

Wat is Rhythmic Movement Training International (RMTi)?

Deze Zweeds-Australische reflexintegratie methode is ontwikkeld door Dr. Harold Blomberg samen met Moira Dempsey.

De bewegingen in Rhythmic Movement Training International zijn gebaseerd op het nabootsen van de bewegingen die kinderen van nature maken. In de RMTi-sessies werken we met deze bewegingen om de reflexen te integreren, zodat leren, communicatie, gedrag, emotioneel en algemeen welzijn de kans krijgen om toegankelijk en verder ontwikkeld te worden. Het centrale zenuwstelsel krijgt de kans om verder te rijpen.

De Rhythmic Movements zijn een reeks van oefeningen die door een kind/volwassene of groep kinderen/volwassenen, met aanwijzingen van een begeleider zelf gedaan kunnen worden. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Deze methode is heel praktisch in te zetten in je eigen praktijk, klas of gymzaal op school en het heeft als voordeel dat er in de opleiding praktische kaartensets verkrijgbaar zijn waarop de reflexen en de oefeningen staan uitgelegd.

Inhoud opleiding:

RMTi Level 1: Focus, Organisatie en Begrip:

In level 1 leer je de basis van de Rhythmic Movement Training. Je krijgt informatie over de belangrijkste primitieve reflexen die bijvoorbeeld betrokken zijn bij ADHD / ADD en hoe je deze kunt integreren met ritmische oefeningen. Je leert hoe de bewegingen moeten worden uitgevoerd.  De oefeningen helpen om de spiertonus te regelen, de hersenen te stimuleren om de aandacht en focus te verbeteren, impulsen te beheersen, hyperactiviteit te verminderen en organisatorische en begripsvaardigheden te verbeteren.

14 contacturen om de basis van RMTi te leren. Welke rol spelen reflexen bij de ontwikkeling van de kindertijd? Wat is hun impact, indien ze niet goed zijn ontwikkeld? Hoe kunnen we dingen veranderen door ritmische bewegingen?
Hoe de bewegingen gebruikt kunnen worden:
• Ze zorgen voor hoofdcontrole.
• Ze regelen de spierspanning.
• Ze vormen een basis voor houding.
• Ze stimuleren de hersenen voor verbeterde aandacht & concentratie.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 1 en 2.

RMTi Level 2: Emoties, Geheugen en Gedrag:

Level 2 behandelt hoe Rhythmic Movement Training onze emoties beïnvloedt, hoe we met de bewegingen werken om in contact te komen met onze emoties en ze te stabiliseren wanneer ze dreigen om de controle over te nemen. Je leert ook over de reflexen die vooral onze emoties beïnvloeden, zoals de Fear Paralysis reflex en de Moro reflex. We onderzoeken hoe stress en dagelijks leven onze lichamen kunnen beïnvloeden en hoe RMTi kan helpen om spierspanning te verlichten.

7 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen onze emotionele ontwikkeling beïnvloeden. Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld? Hoe kunnen we dingen veranderen door ritmische bewegingen?
• Hoe in contact te komen met onze emoties.
• Hoe beïnvloedt stress in het dagelijks leven ons lichaam.
• Hoe RMTi-bewegingen kunnen helpen de balans weer terug te brengen.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 1 en 2.

RMTi Level 3:

Visuele en auditieve informatieverwerking (Lezen en schrijven):

14 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen, onze visuele-, auditieve waarneming en lichaamshouding beïnvloeden.

 • Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld?
 • Hoe kunnen we dingen veranderen met reflexintegratie door ritmische bewegingen?
 • Leer hoe de ritmische bewegingen met visuele en auditieve aspecten kunnen worden gecombineerd voor meer diepgaandere bewegingen.
 • Leer hoe beweging en sensorische verwerking met elkaar verbonden zijn voor de ontwikkeling van een kind.
 • Leer en oefen hoe je visuele en auditieve informatie kunt toevoegen tijdens het testen van de reflexen.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 3.

RMTi School Readiness:

14 contacturen om op een speelse manier de reflexen te leren integreren, individueel of met groepen kinderen.

Welke reflexen zijn er? Hoe kun je ze op een snelle manier, individueel of met een hele groep kinderen, testen? En hoe kun je de oefeningen op een speelse, leuke manier aanbieden aan je cliënt of een groep kinderen?

Leerdoelen:

 • Op een snelle manier de reflexen kunnen screenen.
 • Zelf een leuk, speels en effectief beweegprogramma voor je cliënt of je gehele klas, leren samenstellen om de reflexen te integreren.
 • Zelf dieper nadenken over de reflexpatronen en welke oefeningen je nog meer in kunt zetten.

Kijk hier voor meer informatie over RMTi School Readiness.

Kijk voor meer informatie over de volgende modulen hier:

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Om deel te kunnen nemen aan de module RMTi Level 3 en RMTi Face the Fear, dien je RMTi level 1 en 2 gevolgd te hebben!

De opleiding is bedoeld voor logopedisten, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, kinderkinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, kinesiologen, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, osteopaten, psychologen, verpleegkundigen, artsen en jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke student ontvangt de volgende materialen:

Stap 1: RMTi Reflexintegratie Behandelaar in opleiding:

 • Map met tabbladen, hand-out van elke module, pen en drinkfles.
 • Twee handleidingen van RMTi level 1 en 2 in het Nederlands.
 • Engelstalige handleiding van RMTi School Readiness.

Stap 2: RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

 • Hand-out van elke module.
 • Nederlandse handleiding van RMTi level 3.
 • Engelstalige handleiding van RMTi Face the Fear.
 • Engelstalige handleiding van RMTi Making Connections.

De volgende modulen worden door Fleur Giesen gegeven in het Nederlands:

 • RMTi Level 1 en 2.
 • RMTi School Readiness.
 • RMTi Level 3.
 • RMTi Face the Fear.

De volgende module worden door Gaynor Ralls gegeven in het Engels:

 • RMTi Making Connections.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Op locatie kun je ook A4 en A3 posters kopen van alle RMTi oefeningen:

Certificering:
Na afronding van elke module (met uitzondering van RMTi School Readiness) maak je online een toets op de internationale website, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt daarna online via de internationale website van RMTi, je deelnamecertificaten van Rhythmic Movement Training.

Na afronding van deel 1 “RMTi Reflexintegratie Behandelaar in opleiding” en deel 2 “RMTi Reflexintegratie Behandelaar” ontvang je je diploma “RMTi Reflexintegratie Behandelaar”, deze wordt uitgereikt namens RMTi Nederland en wordt erkend door het internationale instituut RMTi.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum, na het afronden van elke module. Na het afronden van de gehele opleiding: deel 1 en deel 2 wordt je opgenomen als “RMTi Reflexintegratie Behandelaar” op het landelijk overzicht van Breincentrum.

Wil je de titel krijgen RMTi Consultant, dan dien je nog een verdere procedure te volgen, deze staat vermeld in je manual van RMTi Level 1 en 2 en deze procedure staat op de internationale website vermeld. Je dient daarvoor o.a. case studies in te leveren. Daarna kun je ook vermeld worden op de internationale website van RMTi. 

Download hieronder de informatiebrief voor de opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

Studiebelasting: 

Stap 1: RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o:

Vijf opleidingsdagen (7 uur per dag) van in totaal 35 uur. Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Studiebelasting buiten de opleiding: 29 uur.
Dit bestaat uit het maken van de online toets per module (1 uur), het zelf doornemen van alle theorie (16 uur) en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen (12 uur).

Stap 2: RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

Zes opleidingsdagen (7 uur per dag) van in totaal 42 uur. Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Studiebelasting buiten de opleiding: 39 uur.
Dit bestaat uit het maken van de online toets per module (2 uur), het zelf doornemen van alle theorie (24 uur) en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen (13 uur).

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden per opleidingsdag: 

Stap 1: RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o:

RMTi level 1 en 2:

Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.15u einde van de opleidingsdag. 

RMTi School Readiness:

Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Stap 2: RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

RMTi level 3, RMTi Face the Fear en RMTi Making Connections:

Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding:

Stap 1: RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o: 1400 euro + + $50 USD Non-refundable deposit te betalen op de internationale website van RMTi internationaal bij registratie voorafgaand aan de opleiding. Hierover ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding meer informatie over in de uitnodiging van Breincentrum B.V.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 980 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Voor de KMO-portefeuille geldt het percentage over het volledige bedrag van de opleiding, aangezien wij vrijgesteld zijn van BTW.

Stap 2: RMTi Reflexintegratie Behandelaar: 1650 euro + $60 USD Non-refundable deposit te betalen op de internationale website van RMTi internationaal bij registratie voorafgaand aan de opleiding. Hierover ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding meer informatie over in de uitnodiging van Breincentrum B.V.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 1155 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Voor de KMO-portefeuille geldt het percentage over het volledige bedrag van de opleiding, aangezien wij vrijgesteld zijn van BTW.

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

De gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 79 accreditatiepunten voor deze 11-daagse opleiding.

De opleiding RMTi level 1 en 2 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 21 accreditatiepunten voor deze driedaagse opleiding.

De opleiding RMTi level 3 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 14 accreditatiepunten voor deze tweedaagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 79 punten voor deze opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de opleiding RMTi level 1 en 2 zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 21 punten voor deze opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de opleiding RMTi level 3 zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 14 punten voor deze opleiding.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o. 2.29 GRO/ECT punten (SP).
 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar 2.89 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO/ECT punten (SP).
 • Lateralisatie 0.50 GRO/ECT punten (SP).

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o.

Opleiding Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 25-03-2024 & 26-03-2024 & 27-03-2024
 • 04-11-2024 & 05-11-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
€ 1.400,00 Deze cursus is vol.
Zet mij op de wachtlijst
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 11-11-2024 & 12-11-2024 & 13-11-2024
 • 19-05-2025 & 20-05-2025
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
€ 1.400,00
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 20-01-2025 & 21-01-2025 & 22-01-2025
 • 19-05-2025 & 20-05-2025
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
€ 1.400,00

Inschrijven (data en locatie):

RMTi Reflexintegratie Behandelaar

Opleiding Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • 04-03-2024 & 05-03-2024
 • 07-03-2024 & 08-03-2024
 • 21-05-2024 & 22-05-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen Gaynor Ralls
Gaynor Ralls
Fleur Giesen
€ 1.650,00 Deze cursus is vol.
Zet mij op de wachtlijst
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • 21-05-2024 & 22-05-2024
 • 13-06-2024 & 14-06-2024
 • 02-09-2024 & 03-09-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen Gill Brooksmith
Gaynor Ralls
€ 1.650,00 Deze cursus is vol.
Zet mij op de wachtlijst
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • 21-05-2024 & 22-05-2024
 • 26-08-2024 & 27-08-2024
 • 02-09-2024 & 03-09-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
Gaynor Ralls
€ 1.650,00
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • 16-09-2024 & 17-09-2024
 • 26-08-2024 & 27-08-2024
 • 17-03-2025 & 18-03-2025
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
Gaynor Ralls
€ 1.650,00
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • 13-01-2025 & 14-01-2025
 • 17-03-2025 & 18-03-2025
 • 24-03-2025 & 25-03-2025
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Gaynor Ralls
Fleur Giesen
€ 1.650,00

Lees meer

Terugkomdag

Geplaatst op: december 7, 2021

Algemeen:

Terugkomdag

Heb jij al een opleiding bij Breincentrum® gevolgd? Kom dan naar deze jaarlijkse terugkomdag voor oud-studenten!

Op deze dag kunnen we met elkaar netwerken, zien we elkaar weer even live als collega’s en horen jullie de nieuwste ins- en outs van Breincentrum. 

Zo kunnen we ons samen verder ontwikkelen en delen we dezelfde passie: kinderen en volwassenen verder helpen in hun ontwikkeling!

Ieder jaar zal er een nieuw thema gekozen worden dat op deze dag aan bod komt.

Inhoud:

Terugkomdag schooljaar 2024-2025:

De inhoud van de terugkomdag wordt door de studenten mede bepaald.

Geef graag na inschrijving, per e-mail voor 01-01-2025 aan wat je graag besproken wilt zien op deze dag.

Denk hierbij aan:

 • Uitwisseling van hoe je de onderdelen van de jaaropleiding tot Psychomotorisch leer- en gedragsspecilialist kunt inzetten binnen je school.
 • De nieuwste ins-en outs van Breincentrum, vernieuwingen van onze methoden.
 • Oefenen met de RMTi reflexintegratie oefeningen. Nog een keer verfijnen en herhalen van de oefeningen.
 • …….

Prijzen en details:

Wie kan aan de terugkomdag deelnemen: 

Alle oud-studenten die een opleiding bij Opleidingscentrum Breincentrum® hebben gevolgd.

Inbegrepen: 
Een heerlijke luxe lunch.

Lestijden: Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 15.30u einde van de terugkomdag. 

Prijs terugkomdag: 99 euro.

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
10-06-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 99,00

Lees meer

Lateralisatie

Geplaatst op: juli 17, 2020

Algemeen

Lateralisatie

Wil jij ook weten hoe je lateralisatieproblemen in de klas of in je praktijk kunt herkennen? En wil jij weten welke oefeningen je dan in kunt zetten?

Wat kun je doen met kinderen die richtingsproblemen hebben en daardoor moeite hebben met het lezen van de klok. Of kinderen die steeds verder schuin van de kantlijn schrijven? Of wat dacht je van kinderen die heel langzaam blijven lezen, er komt geen tempo in. Ze blijven ook letters spiegelen zoals de b-d en ie-ei en ze overkruisen hun lichaamsmiddellijn niet. Dit kunnen kinderen zijn waarbij het lateralisatieproces niet goed is doorlopen of afgerond.

Tijdens deze opleidingsdag bij Breincentrum leer je lateralisatieproblemen signaleren. Je leert welke voorwaarden nodig zijn om tot lateralisatie te komen en een aantal screeningstesten afnemen waarmee je diverse aspecten van de lateralisatie in kaart kunt brengen. Daarnaast leer je praktische oefeningen die je kunt inzetten in de klas of in je praktijk. Dit zijn allemaal motorische oefeningen, die je zowel individueel als in een groep kunt uitvoeren. Een aantal oefeningen zijn gebaseerd op reflexintegratie. Je leert een logische opbouw in de oefeningen, en na de screening weet je op welk niveau je oefeningen met het kind moet doen. Je leert ook weer 6 leuke, speelse warming-up oefeningen die ook op onze dobbelsteen staan. 

Lateralisatie omschrijven wij zelf als term BREINSAMENWERKING, omdat alles vanuit het brein aangestuurd wordt en omdat daar de neurologische netwerken gelegd worden en de rijping plaatsvindt. Daar vindt de samenwerking van het brein plaats en de aansturing naar het hele lichaam. Het is niet enkel een links-rechts proces, maar ook de dimensie boven-onder, en de dimensie voor-achter zijn belangrijk. Leer hier alles over tijdens deze opleiding!

Leuk weetje:

Wist je dat een kind met richtingsproblemen beter een tekst van rechts naar links kan lezen dan van links naar rechts? Knap he..!

Herken je dit…?

Kinderen die…:

 • Getallen en letters blijven spiegelen.
 • Moeite hebben met klokkijken.
 • Geen voorkeurshand hebben.
 • Steeds verder schuin van de kantlijn weg schrijven.
 • Een laag werktempo hebben.
 • Concentratieproblemen hebben.
 • Moeite hebben met automatiseren.
 • Op een werkblad van rechts naar links en/of van onder naar boven werken.

Wil je ook dat je…

Kinderen kan leren….:

 • Een juist lichaamsbesef en juist lichaamsschema te hebben.
 • Een goede werkrichting te hebben.
 • De middellijn te overkruisen.
 • Een goede ruimtelijke oriëntatie te hebben.
 • Hun grove en fijne motoriek verder te ontwikkelen.
 • Om de hersenen te laten samenwerken.
 • Om te komen tot lezen, schrijven, rekenen en spellen.

Inhoud:

Na de opleiding kun je:

Als je aan de slag gaat met een kind in je klas of praktijk zal de eerste sessie een “onderzoekssessie” zijn. Tijdens dit screeningsonderzoek kijken we naar verschillende onderdelen die een belemmering kunnen vormen in het lateralisatieproces.

Zo kijken we onder andere naar:

 • De reflexen die gekoppeld zijn aan lateralisatie.
 • Motorische bewegingspatronen.
 • Het belang van lichaamsbesef.
 • De ruimtelijke oriëntatie als voorwaarde.
 • De lateralisatie zelf.

Op basis van de gegevens uit dit onderzoek kun je bepalen waar het kind vastloopt en kun je behandelingsdoelstellingen formuleren. Je weet exact op welk niveau je het kind kunt helpen en welke oefeningen je per niveau kunt doen om het kind te stimuleren.

Met het uitgebreide aanbod van oefeningen krijg je inzicht in de opbouw om het lateralisatieproces te bevorderen. Je krijgt veel handvaten om met het moeilijke proces van lateralisatie aan de slag te gaan.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze bijscholing ontvang je het certificaat van “Lateralisatie”. Je wordt dan ook als Lateralisatie begeleider vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de bijscholing “Lateralisatie ” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen doornemen (3 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de bijopleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Lateralisatie coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 16.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 495 euro.

Voor Belgen met KMO-portefeuille: 395 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 276,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

 • Reflexintegratie Deskundige RMTi  2.29 GRO punten (SP).
 • Reflexintegratie Specialist RMTi 2.89 GRO punten (SP).
 • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO punten (SP).
 • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO punten (SP).
 • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO punten (SP).
 • Lateralisatie 0.50 GRO punten (SP).

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
23-06-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00

Lees meer

Visueel screener & trainer

Geplaatst op: februari 25, 2020

Algemeen

Visueel screener & trainer ★

Hebben steeds meer kinderen dyslexie? Is dat wel zo of is er sprake van een verborgen visuele disfunctie?

Een visuele disfunctie is namelijk een onzichtbare belemmering bij spelling-, lees- en concentratieproblemen. De ogen kunnen bijvoorbeeld niet goed de regel volgen of kunnen niet goed samenwerken, waardoor de letters dansen op het papier. De klachten komen vaak overeen met dyslexie, maar in plaats van dyslexie kan het ook een visueel probleem zijn. Het is dus erg belangrijk dat dat uitgesloten wordt als er vermoedens zijn van dyslexie. Als visueel screener kun je een kind testen en kijken of het nodig is om een kind door te sturen naar een Functioneel Optometrist voor een uitgebreid functioneel oogonderzoek. In samenwerking met de Functioneel Optometrist kun je het kind vervolgens verder begeleiden, zodat het weer plezier en vaardigheid krijgt in lezen en spelling.

Vaak zijn de ogen al eerder getest op gezichtsscherpte voor de verte en is gekeken of de ogen gezond zijn. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten. Het is ook belangrijk om te weten of de kwaliteit van de verwerking van visuele informatie goed verloopt.“ Lezen is niet leuk!”, is een veelgehoorde zin van het kind waarbij lezen moeizaam gaat. Dat is toch vreemd, omdat elk kind van nature leer- en leesgierig is! Het kind met een visuele disfunctie weet niet dat het anders ‘ziet’ dan de andere kinderen en denkt:
Waarom kan ik niet lezen? Ik kan niet lezen, ik ben dom!
Het kind ontwikkelt een verkeerd zelfbeeld. Naast de visuele disfunctie ontstaat stress en het zelfvertrouwen neemt af. Door de opgebouwde stress ziet het kind nog minder. Het kind doet nog meer zijn best om te kunnen kijken. Het lukt nog steeds niet. Het kind bouwt nog meer stress op en van zijn zelfvertrouwen blijft niet veel over. De cirkel is rond; lezen kost steeds meer energie! En het leesplezier verdwijnt.

Tijdens deze twee opleidingsdagen bij Breincentrum leert u bepalen wat en hoe sterk de relatie is tussen visuele disfuncties en leer- en gedragsproblemen en hoe je de negatieve invloed op het leren kunt verminderen of opheffen.

Soms vraag je je af waarom een kind niet tot lezen, spellen of rekenen komt? Kijken doe je met je ogen en zien doe je met je hersenen. De ogen vangen licht op om te kijken en seinen deze prikkels door naar de hersenen. Deze visuele
informatie moet door de hersenen geïnterpreteerd en begrepen worden. Dus: wat je ogen zien, verwerken je hersenen!

Het zien is een aangeleerd proces. Zoals je ooit hebt leren lopen en fietsen, moet je ook leren zien. Bij de meeste kinderen ontwikkeld dit proces spontaan, maar soms gaat dit niet vanzelf.

Visueel screener en trainer

Gaat er in dit proces iets fout dan spreken we van een visuele disfunctie. Een visuele disfunctie kan het leerproces behoorlijk belemmeren. Zelfs op een intelligentie test kan een kind lager scoren door problemen met de visuele vaardigheden. Gelukkig is er iets aan te doen!

Als je te maken hebt met lees-, spelling-, en rekenproblemen is het daarom handig om een aantal zaken te weten van het kind:

 • Hoe neemt het kind de visuele informatie die voor hem/haar ligt waar?
 • Gebeurt dat wel zoals wij veronderstellen of zijn er afwijkingen?
 • Komt alle informatie wel aan in de hersenen of valt er soms informatie weg?
 • Staat de informatie wel stil of beweegt en verschuift het?
 • Hoeveel inspanning kost het om op leesafstand waar te nemen?
 • En wat voor link heeft dat met de concentratie en de oog-handcoördinatie?
 • Wordt het eind van een woord en het begin wel afzonderlijk waargenomen of lijken ze voor het kind te versmelten in een vorm van partiële verdubbeling?
 • Kunnen de oogsprongen tijdens het lezen wel juist gemaakt worden of mikt het kind voorbij, voor, boven of onder het woord?

Beweegt de voorgrond ten opzichte van de achtergrond en kan het kind zich daardoor niet oriënteren, waardoor het ruimtelijk inzicht verminderd ontwikkelt?Leuk weetje:

Wist je dat als je ogen richtproblemen hebben het heel moeilijk is om makkelijk en soepel te kunnen lezen. Probeer het maar eens… houd je potlood 2 cm voor je papier. Richt je ogen op de potloodpunt (blijf daarnaar kijken) en probeer de tekst erachter te lezen.

Als je tijdens het lezen je hoofd mee beweegt en je vinger gebruikt om de regels te volgen omdat je anders op de verkeerde regel verder leest, kan dit komen doordat je ogen moeite hebben met oogvolgbewegingen. Daardoor kun je niet snel lezen en je wordt er heel erg moe van of krijg je er misschien wel hoofdpijn van. Wij leren kinderen hun ogen op de juiste manier te bewegen, zodat het lezen een stuk sneller en gemakkelijker wordt en je met meer plezier gaat lezen.

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

Het zien is een hersenfunctie. Men kijkt echter heel vaak alleen naar het zicht van iemand. “Als het zicht “scherp” is, hoef je geen bril en dan is er met de ogen niets aan de hand”. Echter, dit is niet waar. Het kan heel goed zijn dat er een verbogen visuele disfunctie is, waardoor de verwerking van de lichtprikkels vanuit de ogen, naar de hersenen, niet helemaal goed verloopt. Je kunt bijvoorbeeld ook moeite hebben met oogvolgbewegingen, saccades (oogsprongen maken) of de oogsamenwerking. Deze “verborgen” visuele problemen, kunnen als volgt tot uiting komen:

 • Moe worden van lezen en spellend blijven lezen.
 • Naarmate ze langer lezen meer fouten maken.
 • Tijdens het lezen één oog afdekken of heel dicht op het papier hangen.
 • Lusteloosheid, vermoeid uit school komen.
 • Gevoelig voor (zon)licht.
 • Branderige en/of droge ogen.
 • Faalangst
 • Hoofdpijn tijdens het kijken van 3D films.
 • Nekklachten
 • Balans en evenwicht zijn verstoord.
 • Zwakke oog-handcoördinatie.
 • Slechte inschatting en/of timing om de bal te vangen.
 • Bal niet zien aankomen. “Bang voor de bal.”
 • Niet netjes schrijven op de lijnen.
 • Het hoofd schuin houden tijdens het lezen of schrijven.
 • Veel fouten maken met het overschrijven van het bord.
 • Moeite met begrijpend lezen.
 • Zwak in contextsommen.
 • Spaties tussen geschreven woorden zijn onregelmatig.
 • Moeite met ruimtelijk inzicht (rekenen).
 • Onrustig
 • “Onhandig”, bijvoorbeeld iets omstoten of ergens tegenaan lopen.
 • Concentratieproblemen

Visueel screener en trainer

Wil je ook dat je…

 

 • Visuele problemen kunt herkennen in je klas of praktijk.
 • Onbegrepen gedrag en fysieke klachten kunt plaatsen.
 • De visuele vaardigheden van mensen kunt testen om te zien of er een verborgen visuele disfunctie is.
 • Weet welke reflexen in verband staan met de ogen en welke oefeningen je daar voor in kunt zetten.
 • Oefeningen leert om de visuele vaardigheden van mensen te verbeteren.
 • Weet wanneer je moet doorverwijzen naar een Functioneel Optometrist en waar naar toe?
 • Kinderen weer plezier en zelfvertrouwen kunt geven in het leren!

Over de opleiding:

Ga dan werken als visueel screener & trainer:

Wij leren je op de opleidingsdagen hoe wij zelf al jaren succesvol werken in onze praktijk.

Oogsamenwerkingsproblemen (bijv. fixatie disparatie) hebben een oorzaak. Hier wordt op de opleiding op in gegaan. Zo kan er bijvoorbeeld een link gelegd worden met geboorteproblematiek, maar ook met een neurologische ontwikkelingsvertraging (de reflexen).

Visueel screener en trainer

De neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen) staat in nauwe relatie tot het waarnemen. Afwijkingen in beiden beïnvloeden elkaar en daarmee de ontwikkeling van het kind. Leren kan dan moeilijk worden. Door inzicht te hebben in de relaties, ontwikkeling en waarnemen kan er via training sturend gehandeld worden door middel van speciale trainingstechnieken.

Om efficiënt met leerproblemen om te kunnen gaan en het kind zo snel mogelijk vooruit te helpen is het van onmisbare waarde om het visuele systeem te kunnen testen. Heb je die kennis niet, dan loop je het gevaar lang met een kind bezig te zijn zonder veel resultaat.

De visuele training die je leert inzetten is eigenlijk een soort fysiotherapie voor het kijksysteem. Het is een training waarin we het brein stimuleren om de oogspieren en aanverwante reflexen beter aan te sturen. Het doel is om de visuele vaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren. We leren het brein om de juiste signalen te geven aan de ogen om deze als team te gebruiken. Zowel de toepassing en de effectiviteit van visuele training zijn terug te vinden in wetenschappelijke literatuur.

De opleiding tot visueel screener en trainer geeft jou handvatten om te kijken of een verwijzing naar een Functioneel Optometrist wenselijk is. Zij doen onderzoek naar binoculair zien (oogsamenwerking) en visueel functioneren. Een goed scherptezicht hebben betekent namelijk niet dat je ook prettig kunt kijken, zonder klachten. Je leert diverse visuele testen afnemen om zien in relatie met andere zintuigen en de reflexen in verband te brengen. En je kunt op aanwijzing van de Functioneel Optometrist het vervolgtraject van een visuele training met een kind uit gaan voeren.

Items die aan bod komen op dag 1:

 • Zien is een aangeleerd proces, zoals je ooit hebt leren fietsen. Wat heeft zien te maken met hoe je denkt, voelt, handelt en leert? Leren doe je immers met je ogen.
 • Wat zit er achter niet begrepen gedrag, niet begrepen fysieke klachten?
 • De invloed van de neuro-senso-motorische (reflexen) ontwikkeling op de ogen.
 • Alle visuele vaardigheden leer je kennen.
 • Je leert visuele problemen signaleren en screenen.
 • Wanneer moet je doorverwijzen en waar naar toe?
 • Je leert heel praktisch hoe je met het kind kan gaan oefenen.

Items die aan bod komen op dag 2:

 • De ontwikkeling van het zien. Hoe ontwikkelen de kinderogen zich?
 • Werken met de Bioptor, een visuele disfunctie signaleren met behulp van dit apparaat.
 • Uitleg van de Bioptortekeningen.
 • Hoe ga je een kind hiermee begeleiden? Een stappenplan om meteen mee aan de slag te gaan.
 • Welke bewegingspatronen zijn van  invloed op de visuele ontwikkeling en hoe kun je deze stimuleren?
 • Visuele disfuncties in relatie tot de primaire reflexen.
 • Oefeningen voor de neuro-senso-motorische ontwikkeling, niet geïntegreerde reflexen in combinatie met de ogen. 
 • Goed samenwerken met een Functioneel Optometrist.

Na de opleiding kun je:

 • De term fixatie disparatie uitleggen en begrijpen. 
 • Herkennen en signaleren (in de klas of je praktijk) of er sprake is van een visuele disfunctie. 
 • Bij vermoeden van een visuele disfunctie een kind testen met onder andere de bioptor. 
 • Bij uitval een kind doorsturen naar een Functioneel Optometrist waar je mee samenwerkt. 
 • Visuele trainingsoefeningen in samenwerking met de Functioneel Optometrist inzetten, om er voor te zorgen dat het kind minder tot geen klachten meer heeft. 
 • De reflexen die een relatie hebben met de ogen herkennen, testen en oefeningen voor meegeven. 
 • Zes warming-up oefeningen toepassen om speels aan de reflexen te werken die een link hebben met het visuele systeem.

Wil je je verder specialiseren dan kun je na deze opleiding de 1-daagse opleiding volgen tot Ruimtelijk zicht en inzicht coach. Je leert dan welke visuele vaardigheden het kind moet beheersen wil hij de WISC-V, een intelligentieonderzoek kunnen maken. En wat testen we dan eigenlijk bij het kind? Kijk voor meer informatie over deze opleiding hier: Opleiding Ruimtelijk zicht & inzicht.

En daarna kun je nog verder met de Verdiepingscursus tot gespecialiseerd visueel screener en trainer. Dan leer je nog meer test- en trainingstechnieken om bijvoorbeeld fixatie disparatie aan te pakken. Kijk voor meer informatie over deze opleiding hier: Visuele verdiepingscursus.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

In de opleiding leert u werken met diverse test- en trainingsmaterialen, waarmee u een verantwoorde screening en training kunt vormgeven.

Dit materiaal ontvangt u tijdens de opleiding en wordt uw eigendom:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Kralenkoord voor convergentie en divergentietraining.
 • Malletje voor de VO-star test.
 • Saccadische test- en trainingsbladen.
 • Perifeertest- en trainingsbladen.
 • Scanblad.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. U wordt hierover tijdens de opleiding geïnformeerd.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Visuele screening en training coach”. Je wordt dan ook als Visueel screener & trainer vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Visueel screener & trainer coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Twee opleidingsdagen van ieder 6,5 uur. Totaal 13 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 16 uur. Deze bestaat uit geleerde testen en oefeningen doornemen (4 uur), afnemen testen bij proefpersonen (4 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een proefpersoon (6 uur).

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor visueel screeners & trainers. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 625 euro. 

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 437,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze opleiding direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning opleiding
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
30-09-2024 en 07-10-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 625,00

Lees meer

RMTi Making Connections

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

RMTi Making Connections

Beweging is de belangrijkste voorwaarde voor de ontwikkeling van het brein! Door te bewegen groeien en verstevigen de verbindingen in de hersenen. En zo groeit het kind! Tijdens deze opleiding reflexintegratie RMTi Making Connections leer je verbanden te leggen tussen diverse onderdelen van het brein, bewegen en reflexintegratie. 

Het is belangrijk om de verbindingen tussen alle hersengebieden te stimuleren om efficiënt te kunnen functioneren. Dat vormt de basis om een competente en nieuwsgierige leerling op school te kunnen worden.

In deze opleiding ‘RMTi Making Connections’ wordt uitgelegd hoe het brein zich van onderaf ontwikkelt en welke invloed elk stukje van deze ontwikkeling heeft op de groei van een kind op lichamelijk, emotioneel, sociaal en cognitief gebied. Je leert hoe de prefrontale cortex uiteindelijk in staat is om acties, gevoelens en gedachten te coördineren. In deze opleiding worden alle verbindingen gelegd zodat je nog meer leert over hoe belangrijk de reflexen zijn voor de ontwikkeling van het hele kind.

Het doel van de opleiding RMTi Making Connections is om te onderzoeken hoe beweging, zowel voor als na de geboorte, belangrijk is voor het leggen van de basis voor neurale ontwikkeling. Tevens hoe beweging dit netwerk kan verstevigen en de hersenen kan laten groeien.

Leuk weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Je leert met behulp van de ritmische en zachte bewegingsoefeningen van RMTi hoe het brein weer in balans komt. Door de oefeningen worden de reflexen gestimuleerd om zich (weer) op de juiste wijze te gaan ontwikkelen waardoor kinderen weer grip krijgen op het reguleren van hun emoties en gedrag, zodat zij meer coördinatie krijgen in hun bewegingen en weer makkelijker mee kunnen doen op school.

Wat is reflexintegratie en waarom is dit zo belangrijk?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken (zuigreflex). Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.

Wat kunnen de gevolgen zijn van niet geïntegreerde reflexen?

Onvolledige integratie van reflexen kan mede oorzaak zijn van onder andere: vertraging in de ontwikkeling, leermoeilijkheden, schrijfproblemen, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht- en gehoorproblemen, gedragsuitdagingen, concentratieproblemen, extreme verlegenheid,  gebrek aan vertrouwen etc. Het geeft aan dat er onbalans is in het lichaam. Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.

 

 

Inhoud opleiding:

RMTi Making Connections:

14 contacturen om verbanden te leggen tussen bewegen, het brein en de reflexen.

Je leert hoe het brein zich ontwikkelt en welke invloed dit heeft op de groei van een kind op lichamelijk, emotioneel, sociaal en cognitief gebied.

Je ontdekt dat bewegen belangrijk is voor het leggen van de basis van het neurale netwerk in de hersenen. Je ontdekt ook hoe beweging dit netwerk kan verstevigen en kan laten groeien.

Kinderen krijgen grip op het reguleren van emoties en gedrag.

Leerdoelen:

 • Je weet verbanden te leggen tussen de diverse onderdelen van het brein, bewegen en reflexintegratie.
 • Je leert de effecten van ritmische bewegingen op de hersenen.
 • Je weet hoe de hersenen zich ontwikkelen en je leert middels 6 procedures, 6 gebieden in de hersenen te stimuleren (neuraal chassis, cerebellum, middenhersenen, basale ganglia, limbisch systeem en neocortex). Je leert de rol die deze kritieke gebieden spelen in ons vermogen om functionele vaardigheden te ontwikkelen gedurende ons hele leven.
  • Procedures voor hersenstam en reticulair activeringssysteem (RAS) en thalamus om informatie efficiënt door te geven aan de cortex.
  • Procedures voor het cerebellum om de coördinatie te bevorderen.
  • Midbrain-procedures voor het verwerken van auditieve en visuele informatie.
  • Procedures voor de basale ganglia en het ontwikkelen van het vermogen om stil te zijn.
  • Limbische systeemprocedures voor zelfregulatie en episodisch geheugen.
  • Prefrontale procedures voor verbindingen met gebieden die belangrijk zijn voor focus, aandacht, begrip, bewegingen, coördinatie en herinneringen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor logopedisten, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, kinderkinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, kinesiologen, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, osteopaten, psychologen, verpleegkundigen, artsen en jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau: post HBO.

Let op: wil je RMTi Consultant worden (vermeld worden op de internationale website als behandelaar) dan is deze opleiding vanaf 2019 een verplicht onderdeel van de aanmelding.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een Engelse handleiding. Je ontvangt ook een map met hand-out en een pen.

De opleiding wordt in het Engels door Gaynor Ralls gegeven en waar nodig vertaald naar het Nederlands.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Making Connections.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website als RMTi Consultant.

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie in je manual, het maken van de online toets en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.


Op beide dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 550 euro + $20 USD Non-refundable deposit te betalen op de internationale website van RMTi internationaal bij registratie voorafgaand aan de opleiding. Hierover ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding meer informatie over in de uitnodiging van Breincentrum B.V.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 385 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

De gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 79 accreditatiepunten voor deze 11-daagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 79 punten voor deze opleiding.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o. 2.29 GRO/ECT punten (SP).
 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar 2.89 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO/ECT punten (SP).
 • Lateralisatie 0.50 GRO/ECT punten (SP).

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
07-03-2024 en 08-03-2024 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 550,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
02-09-2024 en 03-09-2024 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 550,00
17-03-2025 en 18-03-2025 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 550,00

Lees meer

RMTi Face the Fear

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

RMTi Face the Fear

Veel kinderen hebben last van faalangst en stress. Hoe kunnen reflexen hierop van invloed zijn? Tijdens deze opleiding reflexintegratie RMTi Face the Fear, leer je welke reflexen invloed hebben op het gevoel van veiligheid van een kind of volwassene.

Reflexen ondersteunen je om lekker in je vel te zitten, je veilig te voelen en vanuit deze fundamentele basis je te kunnen ontwikkelen, nieuwsgierig te zijn naar de wereld om je heen en te kunnen leren!

Wanneer een kind stress ervaart heeft dit invloed op het functioneren van het kind in de klas. Stress zorgt ervoor dat het kind geen toegang meer heeft tot het “mensenbrein”, het kan niet meer goed nadenken en redeneren. Het kind zit vast in het “reptielenbrein”, doordat de reflexen die nog actief zijn de overhand nemen. Het “zoogdierenbrein” heeft zichzelf niet meer in de hand. Het kind vecht, vlucht of bevriest. Het kind loopt vast met het leren op school, krijgt gedragsproblemen en lichamelijke klachten zoals buikpijn.

Herken je ook kinderen in je klas die:

 • Hooggevoelig zijn (voor geluid, licht, aanraking).
 • Hechtingsproblematiek hebben (adoptie).
 • Autisme hebben.
 • AD(H)D hebben.
 • Een laag zelfbeeld hebben.
 • Weinig zelfvertrouwen hebben.
 • Faalangstig zijn.
 • Dichtklappen bij het maken van een toets.

Tijdens deze opleiding leer je welke reflexen invloed hebben op het gevoel van veiligheid, verbondenheid, stabiliteit en op het ontwikkelen van vertrouwen. De ontwikkeling van binding en gehechtheid is cruciaal voor het uiten en communiceren op alle niveaus: fysiek, emotioneel, sociaal, mentaal en gedragsmatig. Krijg inzicht in waarom mensen zich gedragen zoals ze doen.

Tijdens deze opleiding bekijken we de reflexen die hiermee verband houden: Fear Paralysis, Moro, Palmar Grasp, Infant Plantar, Rooting, Suck, Babkin, Spinal Perez en Vollmer. Je leert tijdens deze twee dagen wat dit voor reflexen zijn, hoe je de oorzaak kunt ontdekken van mogelijk niet geïntegreerde reflexen en hoe je deze kunt testen. Je leert hoe je bovenstaande problemen kunt verhelpen of verminderen middels een ritmisch beweegprogramma. We gaan tijdens deze twee dagen heel praktisch aan de slag. Je kunt het geleerde direct de volgende dag in je klas, je praktijk of thuis gaan toepassen.

Kinderen met een niet geïntegreerde angst reflex zoals de Fear Paralysis Reflex en/of de Moro Reflex hebben vaak last van angsten, zijn faalangstig, hebben een laag zelfbeeld, zijn prikkelgevoelig en hebben moeite om hun emoties te reguleren omdat zij voortdurend hun stress systeem en de daarbij horende ‘vecht-vlucht-verstijf’  reactie activeren.

Aan de hand van de Rhythmic Movements leer je hoe je het stress-systeem van het kind kan reguleren zodat het kind beter in zijn vel komt te zitten en er weer ruimte komt om te groeien in zijn of haar ontwikkeling.

Stress heeft een grote invloed op hoe een kind zich voelt en hoe het leert. Integratie van deze reflexen is daarom zeer belangrijk voor het welbevinden en het leervermogen van een kind.

Leuk weetje:

Wist je dat veiligheid je basisbehoefte nummer 1 is! En dat je ook van daaruit je reflexen goed kunt gaan ontwikkelen!

Wat is reflexintegratie en waarom is dit zo belangrijk?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken (zuigreflex). Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.

 

Wat kunnen de gevolgen zijn van niet geïntegreerde reflexen?

Onvolledige integratie van reflexen kan mede oorzaak zijn van onder andere: vertraging in de ontwikkeling, leermoeilijkheden, schrijfproblemen, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht- en gehoorproblemen, gedragsuitdagingen, concentratieproblemen, extreme verlegenheid,  gebrek aan vertrouwen etc. Het geeft aan dat er onbalans is in het lichaam. Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.

 

Inhoud opleiding:

RMTi Face the Fear:

Veel kinderen en volwassenen hebben last van faalangst en stress. In 14 contacturen leer je welke reflexen invloed hebben op je gevoel van veiligheid, stabiliteit en het ontwikkelen van vertrouwen.

Je leert de reflexen testen die hiermee verband houden en je leert een ritmisch beweegprogramma opstellen om de reflexen te integreren.

Dit zorgt ervoor dat een kind in balans komt en zo ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.

Leerdoelen:

 • Je weet wat er in je brein gebeurt als je last hebt van faalangst en stress.
 • Je weet welke reflexen verband houden met je gevoel van veiligheid, stabiliteit en het ontwikkelen van vertrouwen.
 • Kunnen screenen van de reflexen die hiermee verband houden.
 • Een bewegingsprogramma opstellen voor de cliënt.
 • Het stress-systeem van een kind kunnen reguleren met oefeningen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Studenten van RMT, die level 1 en 2 hebben gevolgd!

De opleiding is bedoeld voor logopedisten, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, kinderkinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, kinesiologen, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, osteopaten, psychologen, verpleegkundigen, artsen en jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een Engelse handleiding. Je ontvangt ook een map met hand-out en een pen.

De opleiding wordt in het Engels door Gaynor Ralls gegeven en waar nodig vertaald naar het Nederlands.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Face the Fear.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website als RMTi Consultant.

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie in je manual, het maken van de online toets en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.


Op beide dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 550 euro + $20 USD Non-refundable deposit te betalen op de internationale website van RMTi internationaal bij registratie voorafgaand aan de opleiding. Hierover ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding meer informatie over in de uitnodiging van Breincentrum B.V.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 385 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

WoordBeeldTrainer

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

De gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 79 accreditatiepunten voor deze 11-daagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 79 punten voor deze opleiding.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o. 2.29 GRO/ECT punten (SP).
 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar 2.89 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO/ECT punten (SP).
 • Lateralisatie 0.50 GRO/ECT punten (SP).

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
04-03-2024 en 05-03-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen Gaynor Ralls € 550,00
13-06-2024 en 14-06-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen Gill Brooksmith € 550,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
26-08-2024 en 27-08-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00
24-03-2025 en 25-03-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00

Lees meer

RMTi Level 3

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

RMTi Level 3

Wil jij ook leren hoe je met reflexoefeningen, bewegend leerproblemen kunt overwinnen? 

Heb je al reflexintegratie RMTi level 1 en 2 gevolgd en wil je nog meer over reflexen weten, kom dan naar level 3! RMTi level 1 en 2 ging over ontwikkeling, gedrag en emoties. RMTi level 3 gaat over het leren lezen en schrijven en vooral over alle visuele, auditieve en motorische vaardigheden die daar bij komen kijken. Het echte “leerbrein”.

Ken je ook kinderen die je wilt helpen met uitdagingen op het gebied van leren? Lezen en schrijven wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de ogen (visuele vaardigheden) en het vermogen om klanken te herkennen (auditieve vaardigheden) en motoriek te herkennen en te gebruiken.

Denk eens aan hoe complex de vaardigheid schrijven is. Dit vereist dat onze visueel-perceptuele en motorische planningsvaardigheden allemaal samenwerken. Als dat niet voldoende gebeurt, kunnen er verschillende uitdagingen zijn:

 • Het kind drukt te hard of niet hard genoeg tijdens het schrijven.
 • Het kind heeft een verkeerde pengreep.
 • Veel spanning bij het schrijven – je kan spanning in de schouder en de kaak zien.
 • Tong steekt uit bij het schrijven.
 • Het kind heeft goede verbale ideeën maar kan zich niet schriftelijk uitdrukken.
 • Vindt het moeilijk om te weten waar te beginnen op de lijn.
 • Het schrijven kan netjes zijn, maar het gaat erg traag en moeizaam.

En wat te denken van het leesproces. Ook daar kunnen kinderen tegen allerlei moeilijkheden aanlopen. Ze kunnen moeite hebben met:

 • Het herkennen van de individuele klanken in woorden.
 • Ze zijn moe na het lezen.
 • Het leestempo blijft achter.
 • Ze maken veel fouten tijdens het lezen.
 • Begrijpen wat er wordt gelezen is lastig.

Leuk weetje:

Onderzoek heeft uitgewezen dat er verband bestaat tussen neuromotorische onrijpheid en de prestaties van een kind op school. Leer deze onrijpheid herkennen en leer een oefenprogramma samenstellen om deze kinderen te helpen!

Kinderen met bijvoorbeeld een niet geïntegreerde ATNR, STNR of TLR hebben vaak last van visuele problemen: ogen die niet goed kunnen volgen, focussen, accommoderen of samenwerken. Ze hebben vaak ook auditieve problemen: kunnen moeilijk verschillen horen tussen klanken (p/b) en hebben problemen met hun spraak en met articuleren.

Ze hebben vaak ook moeite met het oversteken van de middellijn van hun lijf. Hun richtingsontwikkeling en het lateralisatieproces zijn nog niet voltooid, waardoor ze moeite kunnen hebben met het werken van links naar rechts. Ze spiegelen vaak nog letters (b/d, ie/ei) en het automatiseren van de woordbeelden tijdens het lezen gaat moeizaam.

Om een succesvolle lezer en schrijver te zijn, moeten veel zintuiglijke processen goed samenwerken. Lezen en schrijven zijn gecompliceerde activiteiten waarbij veel delen van de neocortex met elkaar moeten samenwerken om deze activiteiten naar tevredenheid uit te kunnen voeren.

Tijdens deze 2-daagse opleiding gaan we kijken welke verbanden er zijn tussen de reflexen, het visuele en auditieve systeem, om zo een stevige basis te kunnen leggen om te kunnen lezen en schrijven. Je leert reflexen testen en aan de hand van de Rhythmic Movements leer je hoe je deze reflexen kunt stimuleren, zodat het kind op school beter mee kan komen met lezen en schrijven. Het kind zit dan weer lekker in zijn vel en kan groeien en zichzelf zijn!

Wat is reflexintegratie en waarom is dit zo belangrijk?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken (zuigreflex). Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.

Wat kunnen de gevolgen zijn van niet geïntegreerde reflexen?

Onvolledige integratie van reflexen kan mede oorzaak zijn van onder andere: vertraging in de ontwikkeling, leermoeilijkheden, schrijfproblemen, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht- en gehoorproblemen, gedragsuitdagingen, concentratieproblemen, extreme verlegenheid,  gebrek aan vertrouwen etc. Het geeft aan dat er onbalans is in het lichaam. Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.

 

Inhoud opleiding:

RMTi Level 3: Visuele en auditieve informatieverwerking (Lezen en schrijven):


14 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen, onze visuele-, auditieve waarneming en lichaamshouding beïnvloeden.

 • Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld?
 • Hoe kunnen we dingen veranderen met reflexintegratie door ritmische bewegingen?
 • Leer hoe de ritmische bewegingen met visuele en auditieve aspecten kunnen worden gecombineerd voor meer diepgaandere bewegingen.
 • Leer hoe beweging en sensorische verwerking met elkaar verbonden zijn voor de ontwikkeling van een kind.
 • Leer en oefen hoe je visuele en auditieve informatie kunt toevoegen tijdens het testen van de reflexen.

Leerdoelen:

Weten wat reflexintegratie inhoudt met betrekking tot visuele en auditieve informatieverwerking, proprioceptie en het vestibulaire systeem.

 • Weten waar deze processen in het brein plaatsvinden.
 • Weten wat de verbanden zijn tussen niet geïntegreerde reflexen, het visuele en auditieve systeem en de lichaamshouding.
 • Kennis hebben van de ontwikkeling van de verschillende reflexen en hun invloed:
 1. Weten welke reflexen van invloed zijn op de fijne motoriek (het schrijven) en hoe dit te verbeteren. Dit vereist dat onze visueel-perceptuele en motorische planningsvaardigheden allemaal samenwerken.
 2. Weten welke reflexen van invloed zijn op het leesproces. De zintuiglijke processen moeten goed samenwerken. Je leert hoe je een auditief verwerkingsprobleem kunt herkennen, welke delen van het brein er mee in verband staan en welke bewegingsoefeningen je kunt inzetten om het te verbeteren.
 • Reflexen kunnen screenen, met toevoeging van auditieve en visuele stimulatie.
 • Een bewegingsprogramma kunnen opstellen voor de cliënt.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Om deel te kunnen nemen dien je RMTi level 1 en 2 gevolgd te hebben!

De opleiding is bedoeld voor logopedisten, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, kinderkinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, kinesiologen, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, osteopaten, psychologen, verpleegkundigen, artsen en jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een Nederlandse handleiding. Je ontvangt ook een map met hand-out en een pen.

De opleiding wordt volledig in het Nederlands gegeven door Fleur Giesen.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Training Level 3.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website als RMTi Consultant.

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie in je manual, het maken van de online toets en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.

Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 550 euro + $20 USD Non-refundable deposit te betalen op de internationale website van RMTi internationaal bij registratie voorafgaand aan de opleiding. Hierover ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding meer informatie over in de uitnodiging van Breincentrum B.V.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 385 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Download hieronder de informatiebrief voor de opleiding RMTi level 3:

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

De gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 79 accreditatiepunten voor deze 11-daagse opleiding.

Deze opleiding RMTi level 3 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 14 accreditatiepunten voor deze tweedaagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 79 punten voor deze opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de opleiding RMTi Level 3 zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 14 punten voor deze opleiding.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o. 2.29 GRO/ECT punten (SP).
 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar 2.89 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO/ECT punten (SP).
 • Lateralisatie 0.50 GRO/ECT punten (SP).

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
21-05-2024 en 22-05-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00
16-09-2024 en 17-09-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00
13-01-2025 en 14-01-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00

Lees meer