a

Reflexintegratie Specialist

Geplaatst op: juni 9, 2022

Algemeen

Reflexintegratie Specialist RMTi

Volg nu deze zeer complete opleiding over reflexintegratie. Word in twee stappen Reflexintegratie Specialist RMTi.

Leer alles over reflexen!

Reflexen vormen de basis van onze (neuro) motorische en sensorische ontwikkeling. Ze vormen het fundament van onze ontwikkeling. Een pasgeboren baby beschikt over veel reflexen. Ze zijn aanwezig omdat het zenuwstelsel nog niet rijp is om zelf bewust bewegingen uit te voeren. Tijdens de eerste levensjaren rijpt het centrale zenuwstelsel en worden de reflexen omgezet in bewuste bewegingen. Rond het derde jaar horen de meeste reflexen volledig geïntegreerd te zijn.

Als bepaalde reflexen toch actief blijven, kost dit veel energie, waardoor de ontwikkeling van een kind kan blokkeren en het op latere leeftijd meer kans heeft op leer- en/of gedragsproblemen.

Met reflexintegratie kunnen reflexen op iedere leeftijd alsnog geïntegreerd worden. Met ritmische oefeningen worden de reflexen alsnog gestimuleerd om zich door te ontwikkelen. Zo verstevigen we het fundament dat een kind nodig heeft om te kunnen groeien op sociaal, emotioneel, cognitief en motorisch gebied.

Met beweging zorgen we ervoor dat lijf en brein weer in balans komen.

Je leert tijdens deze opleiding welke reflexen er zijn, je leert ze uitgebreid testen en je leert beweegoefeningen waarmee je de reflexen bij kinderen en volwassenen kunt integreren. Zo help je het kind verder in zijn ontwikkeling op sociaal-emotioneel en cognitief gebied, zodat het een sterke basis krijgt om te kunnen groeien en ontwikkelen!

Rhythmic Movement Training International is een methode voor reflexintegratie. Tijdens de Rhythmic Movements wordt er gebruik gemaakt van ritmische bewegingen die het kind zelf of met behulp van een begeleider/ouder kan doen. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Word in twee stappen Reflexintegratie Specialist RMTi:

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie deskundige RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie Specialist RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Wat is Rhythmic Movement Training International (RMTi)?

Deze Zweeds-Australische reflexintegratie methode is ontwikkeld door Dr. Harold Blomberg samen met Moira Dempsey.

De bewegingen in Rhythmic Movement Training International zijn gebaseerd op het nabootsen van de bewegingen die kinderen van nature maken. In de RMTi-sessies werken we met deze bewegingen om de reflexen te integreren, zodat leren, communicatie, gedrag, emotioneel en algemeen welzijn de kans krijgen om toegankelijk en verder ontwikkeld te worden. Het centrale zenuwstelsel krijgt de kans om verder te rijpen.

De Rhythmic Movements zijn een reeks van oefeningen die door een kind/volwassene of groep kinderen/volwassenen, met aanwijzingen van een begeleider zelf gedaan kunnen worden. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Deze methode is heel praktisch in te zetten in je eigen praktijk, klas of gymzaal op school en het heeft als voordeel dat er in de opleiding praktische kaartensets verkrijgbaar zijn waarop de reflexen en de oefeningen staan uitgelegd.

Inhoud opleiding:

RMTi Level 1: Focus, Organisatie en Begrip:

In level 1 leer je de basis van de Rhythmic Movement Training. Je krijgt informatie over de belangrijkste primitieve reflexen die bijvoorbeeld betrokken zijn bij ADHD / ADD en hoe je deze kunt integreren met ritmische oefeningen. Je leert hoe de bewegingen moeten worden uitgevoerd.  De oefeningen helpen om de spiertonus te regelen, de hersenen te stimuleren om de aandacht en focus te verbeteren, impulsen te beheersen, hyperactiviteit te verminderen en organisatorische en begripsvaardigheden te verbeteren.

14 contacturen om de basis van RMTi te leren. Welke rol spelen reflexen bij de ontwikkeling van de kindertijd? Wat is hun impact, indien ze niet goed zijn ontwikkeld? Hoe kunnen we dingen veranderen door ritmische bewegingen?
Hoe de bewegingen gebruikt kunnen worden:
• Ze zorgen voor hoofdcontrole.
• Ze regelen de spierspanning.
• Ze vormen een basis voor houding.
• Ze stimuleren de hersenen voor verbeterde aandacht & concentratie.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 1 en 2.

RMTi Level 2: Emoties, Geheugen en Gedrag:

Level 2 behandelt hoe Rhythmic Movement Training onze emoties beïnvloedt, hoe we met de bewegingen werken om in contact te komen met onze emoties en ze te stabiliseren wanneer ze dreigen om de controle over te nemen. Je leert ook over de reflexen die vooral onze emoties beïnvloeden, zoals de Fear Paralysis reflex en de Moro reflex. We onderzoeken hoe stress en dagelijks leven onze lichamen kunnen beïnvloeden en hoe RMTi kan helpen om spierspanning te verlichten.

7 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen onze emotionele ontwikkeling beïnvloeden. Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld? Hoe kunnen we dingen veranderen door ritmische bewegingen?
• Hoe in contact te komen met onze emoties.
• Hoe beïnvloedt stress in het dagelijks leven ons lichaam.
• Hoe RMTi-bewegingen kunnen helpen de balans weer terug te brengen.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 1 en 2.

RMTi Level 3:

Visuele en auditieve informatieverwerking (Lezen en schrijven):

14 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen, onze visuele-, auditieve waarneming en lichaamshouding beïnvloeden.

 • Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld?
 • Hoe kunnen we dingen veranderen met reflexintegratie door ritmische bewegingen?
 • Leer hoe de ritmische bewegingen met visuele en auditieve aspecten kunnen worden gecombineerd voor meer diepgaandere bewegingen.
 • Leer hoe beweging en sensorische verwerking met elkaar verbonden zijn voor de ontwikkeling van een kind.
 • Leer en oefen hoe je visuele en auditieve informatie kunt toevoegen tijdens het testen van de reflexen.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 3.

Kijk voor meer informatie over de volgende modulen hier:

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Om deel te kunnen nemen aan de module RMTi Level 3 en RMTi Face the Fear, dien je RMTi level 1 en 2 gevolgd te hebben!

De opleiding is bedoeld voor logopedisten, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, kinderkinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, kinesiologen, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, osteopaten, psychologen, verpleegkundigen, artsen en jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke student ontvangt de volgende materialen:

Stap 1: Reflexintegratie Deskundige RMTi:

 • Map met hand-out van elke module, pen en drinkfles.
 • Twee handleidingen van RMTi level 1 en 2 in het Nederlands.
 • Engelstalige handleiding van RMTi School Readiness.

Stap 2: Reflexintegratie Specialist RMTi:

 • Hand-out van elke module.
 • Nederlandse handleiding van RMTi level 3.
 • Engelstalige handleiding van RMTi Face the Fear.
 • Engelstalige handleiding van RMTi Making Connections.

De volgende modulen worden door Fleur Giesen gegeven in het Nederlands:

 • RMTi Level 1 en 2.
 • RMTi School Readiness.
 • RMTi Level 3.

De volgende modulen worden door Gaynor Ralls gegeven in het Engels:

 • RMTi Face the Fear.
 • RMTi Making Connections.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Op locatie kun je ook A4 en A3 posters kopen van alle RMTi oefeningen.

Certificering:
Na afronding van elke module (met uitzondering van RMTi School Readiness) maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt daarna online je deelnamecertificaten van Rhythmic Movement Training. Na afronding van deel 1 Reflexintegratie Deskundige RMTi en deel 2 Reflexintegratie Specialist RMTi ontvang je je diploma “Reflexintegratie Specialist RMTi”.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum, na het afronden van elke module. Na het afronden van de gehele opleiding: deel 1 en deel 2 wordt je opgenomen als “Reflexintegratie Specialist RMTi” op het landelijk overzich van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website. 

Studiebelasting: 

Stap 1: Reflexintegratie Deskundige RMTi:

Vijf opleidingsdagen (7 uur per dag) van in totaal 35 uur. Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Studiebelasting buiten de opleiding: 16 uur.
Dit bestaat uit het maken van de online toets per module, het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.

Stap 2: Reflexintegratie Specialist RMTi:

Zes opleidingsdagen (7 uur per dag) van in totaal 42 uur. Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Studiebelasting buiten de opleiding: 24 uur.
Dit bestaat uit het maken van de online toets per module, het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden per opleidingsdag: 

Stap 1: Reflexintegratie Deskundige RMTi:

RMTi level 1 en 2 en RMTi School Readiness:

Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.15u einde van de opleidingsdag. 

Stap 2: Reflexintegratie Specialist RMTi:

RMTi level 3, RMTi Face the Fear en RMTi Making Connections:

Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding:

Stap 1: Reflexintegratie Deskundige RMTi: 1320 euro.

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding voor maar 320 euro.

Krijg 1000 euro korting! Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 924 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Voor de KMO-portefeuille geldt het percentage over het volledige bedrag van de opleiding, aangezien wij vrijgesteld zijn van BTW.

Stap 2: Reflexintegratie Specialist RMTi: 1575 euro.

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding voor maar 575 euro.

Krijg 1000 euro korting! Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 1102,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Voor de KMO-portefeuille geldt het percentage over het volledige bedrag van de opleiding, aangezien wij vrijgesteld zijn van BTW.

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

De opleiding RMTi level 1 en 2 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 21 accreditatiepunten voor deze driedaagse opleiding.

De opleiding RMTi level 3 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 14 accreditatiepunten voor deze tweedaagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de opleiding RMTi level 1 en 2 zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 21 punten voor deze opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de opleiding RMTi level 3 zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 14 punten voor deze opleiding.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Reflexintegratie Deskundige RMTi

Opleiding Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 07-11-2022 & 08-11-2022 & 09-11-2022
 • 27-02-2023 & 28-02-2023
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
€ 1.320,00
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 23-01-2023 & 24-01-2023 & 25-01-2023
 • 08-05-2023 & 09-05-2023
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
€ 1.320,00

Inschrijven (data en locatie):

Reflexintegratie Specialist RMTi

Opleiding Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • 12-09-2022 & 13-09-2022
 • 16-01-2023 & 17-01-2023
 • 06-03-2023 & 07-03-2023
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Gaynor Ralls
Fleur Giesen
Gaynor Ralls
€ 1.575,00
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • 15-09-2022 & 16-09-2022
 • 08-03-2023 & 09-03-2023
 • 15-05-2023 & 16-05-2023
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Gaynor Ralls
Gaynor Ralls
Fleur Giesen
€ 1.575,00
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • 16-01-2023 & 17-01-2023
 • 06-03-2023 & 07-03-2023
 • 14-09-2023 & 15-09-2023
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Gaynor Ralls
Gaynor Ralls
€ 1.575,00

Lees meer

Terugkomdag

Geplaatst op: december 7, 2021

Algemeen:

Terugkomdag

Heb jij al een opleiding bij Breincentrum® gevolgd? Kom dan naar deze jaarlijkse terugkomdag voor oud-studenten!

Op deze dag kunnen we met elkaar netwerken, zien we elkaar weer even live als collega’s en horen jullie de nieuwste ins- en outs van Breincentrum. 

Zo kunnen we ons samen verder ontwikkelen en delen we dezelfde passie: kinderen en volwassenen verder helpen in hun ontwikkeling!

Ieder jaar zal er een nieuw thema gekozen worden dat op deze dag aan bod komt.

Inhoud:

Terugkomdag schooljaar 2022-2023:

De inhoud van deze terugkomdag zal in de zomer van 2022 hier gepubliceerd worden.

Prijzen en details:

Wie kan aan de terugkomdag deelnemen: 

Alle oud-studenten die een opleiding bij Opleidingscentrum Breincentrum® hebben gevolgd.

Inbegrepen: 
Een heerlijke luxe lunch.

Lestijden: Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 15.30u einde van de terugkomdag. 

Prijs terugkomdag: 99 euro. Let op het is niet mogelijk om hier STAP-budget voor aan te vragen.

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
17-04-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 99,00

Lees meer

Lateralisatie

Geplaatst op: juli 17, 2020

Algemeen

Lateralisatie

Wil jij ook weten hoe je lateralisatieproblemen in de klas of in je praktijk kunt herkennen? En wil jij weten welke oefeningen je dan in kunt zetten?

Wat kun je doen met kinderen die richtingsproblemen hebben en daardoor moeite hebben met het lezen van de klok. Of kinderen die steeds verder schuin van de kantlijn schrijven? Of wat dacht je van kinderen die heel langzaam blijven lezen, er komt geen tempo in. Ze blijven ook letters spiegelen zoals de b-d en ie-ei en ze overkruisen hun lichaamsmiddellijn niet. Dit kunnen kinderen zijn waarbij het lateralisatieproces niet goed is doorlopen of afgerond.

Tijdens deze opleidingsdag bij Breincentrum leer je lateralisatieproblemen signaleren. Je leert welke voorwaarden nodig zijn om tot lateralisatie te komen en een aantal screeningstesten afnemen waarmee je diverse aspecten van de lateralisatie in kaart kunt brengen. Daarnaast leer je praktische oefeningen die je kunt inzetten in de klas of in je praktijk. Dit zijn allemaal motorische oefeningen, die je zowel individueel als in een groep kunt uitvoeren. Een aantal oefeningen zijn gebaseerd op reflexintegratie. Je leert een logische opbouw in de oefeningen, en na de screening weet je op welk niveau je oefeningen met het kind moet doen. Je leert ook weer 6 leuke, speelse warming-up oefeningen die ook op onze dobbelsteen staan. 

Lateralisatie omschrijven wij zelf als term BREINSAMENWERKING, omdat alles vanuit het brein aangestuurd wordt en omdat daar de neurologische netwerken gelegd worden en de rijping plaatsvindt. Daar vindt de samenwerking van het brein plaats en de aansturing naar het hele lichaam. Het is niet enkel een links-rechts proces, maar ook de dimensie boven-onder, en de dimensie voor-achter zijn belangrijk. Leer hier alles over tijdens deze opleiding!

Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Herken je dit…?

Kinderen die…:

 • Getallen en letters blijven spiegelen.
 • Moeite hebben met klokkijken.
 • Geen voorkeurshand hebben.
 • Steeds verder schuin van de kantlijn weg schrijven.
 • Een laag werktempo hebben.
 • Concentratieproblemen hebben.
 • Moeite hebben met automatiseren.
 • Op een werkblad van rechts naar links en/of van onder naar boven werken.

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie Specialist RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Inhoud:

Na de opleiding kun je:

Als je aan de slag gaat met een kind in je klas of praktijk zal de eerste sessie een “onderzoekssessie” zijn. Tijdens dit screeningsonderzoek kijken we naar verschillende onderdelen die een belemmering kunnen vormen in het lateralisatieproces.

Zo kijken we onder andere naar:

 • De reflexen die gekoppeld zijn aan lateralisatie.
 • Motorische bewegingspatronen.
 • Het belang van lichaamsbesef.
 • De ruimtelijke oriëntatie als voorwaarde.
 • De lateralisatie zelf.

Op basis van de gegevens uit dit onderzoek kun je bepalen waar het kind vastloopt en kun je behandelingsdoelstellingen formuleren. Je weet exact op welk niveau je het kind kunt helpen en welke oefeningen je per niveau kunt doen om het kind te stimuleren.

Met het uitgebreide aanbod van oefeningen krijg je inzicht in de opbouw om het lateralisatieproces te bevorderen. Je krijgt veel handvaten om met het moeilijke proces van lateralisatie aan de slag te gaan.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Certificaat in mapje.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Lateralisatie coach”. Je wordt dan ook als Lateralisatie coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Lateralisatie coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen doornemen (3 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Lateralisatie coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 16.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 450 euro. 

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 315 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
06-09-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 450,00
18-10-2022 Lummen in België Ellen Damiaans € 450,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
26-06-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 450,00
20-10-2023 Lummen in België Ellen Damiaans € 450,00

Lees meer

Visueel screener

Geplaatst op: juli 17, 2020

Algemeen

Visueel screener

Hebben steeds meer kinderen dyslexie? Is dat wel zo of is er sprake van een verborgen visuele disfunctie?

Een visuele disfunctie is namelijk een onzichtbare belemmering bij spelling-, lees- en concentratieproblemen. De ogen kunnen bijvoorbeeld niet goed de regel volgen of kunnen niet goed samenwerken, waardoor de letters dansen op het papier. Door middel van visueel screenen kunnen we de belemmering opsporen. Word jij ook visueel screener?

Tijdens deze opleidingsdag bij Breincentrum leert u bepalen wat en hoe sterk de relatie is tussen visuele disfuncties en leerproblemen en hoe je de negatieve invloed op het leren kunt verminderen of opheffen.

Soms vraag je je af waarom een kind niet tot lezen, spellen of rekenen komt? Kijken doe je met je ogen en zien doe je met je hersenen. De ogen vangen licht op om te kijken en seinen deze prikkels door naar de hersenen. Deze visuele
informatie moet door de hersenen geïnterpreteerd en begrepen worden. Dus: wat je ogen zien, verwerken je hersenen!

Visueel screener en trainer

Gaat er in dit proces iets fout dan spreken we van een visuele disfunctie. Een visuele disfunctie kan het leerproces behoorlijk belemmeren. Zelfs op een intelligentie test kan een kind lager scoren door problemen met de visuele vaardigheden. 

Als je te maken hebt met leesproblemen, spellingproblemen en rekenproblemen is het daarom handig om een aantal zaken te weten van het kind:

 • Hoe neemt het kind de visuele informatie die voor hem/haar ligt waar?
 • Gebeurt dat wel zoals wij veronderstellen of zijn er afwijkingen?
 • Komt alle informatie wel aan in de hersenen of valt er soms informatie weg?
 • Staat de informatie wel stil of beweegt en verschuift het?
 • Hoeveel inspanning kost het om op leesafstand waar te nemen?
 • En wat voor link heeft dat met de concentratie en de oog-handcoördinatie?
 • Wordt het eind van een woord en het begin wel afzonderlijk waargenomen of lijken ze voor het kind te versmelten in een vorm van partiële verdubbeling?
 • Kunnen de oogsprongen tijdens het lezen wel juist gemaakt worden of mikt het kind voorbij, voor, boven of onder het woord?

Beweegt de voorgrond ten opzichte van de achtergrond en kan het kind zich daardoor niet oriënteren, waardoor het ruimtelijk inzicht verminderd ontwikkelt?Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie deskundige RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie Specialist RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Over de opleiding:

Ga dan werken als visueel screener:

Wij leren u op de opleidingsdagen hoe wij zelf al jaren succesvol werken in onze praktijk.

Oogsamenwerkingsproblemen (bijv. fixatie disparatie) hebben een oorzaak. Hier wordt op de opleiding op in gegaan. Zo kan er bijvoorbeeld een link gelegd worden met geboorteproblematiek, maar ook met een neurologische ontwikkelingsvertraging (de reflexen).

Visueel screener en trainer

De neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen) staat in nauwe relatie tot het waarnemen. Afwijkingen in beiden beïnvloeden elkaar en daarmee de ontwikkeling van het kind. Leren kan dan moeilijk worden. Door inzicht te hebben in de relaties, ontwikkeling en waarnemen kun je doorverwijzen naar een Functioneel Optometrist die start met visuele training.

Om efficiënt met leerproblemen om te kunnen gaan en het kind zo snel mogelijk vooruit te helpen is het van onmisbare waarde om het visuele systeem te kunnen testen. Heb je die kennis niet, dan loop je het gevaar lang met een kind bezig te zijn zonder veel resultaat.

De visuele training die de Functioneel Optometrist inzet is eigenlijk een soort fysiotherapie voor het kijksysteem. Het is een training waarin we het brein stimuleren om de oogspieren en aanverwante reflexen beter aan te sturen. Het doel is om de visuele vaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren. We leren het brein om de juiste signalen te geven aan de ogen om deze als team te gebruiken. 

De opleiding tot visueel screener geeft jou handvatten om te kijken of een verwijzing naar een Functioneel Optometrist wenselijk is. Zij doen onderzoek naar binoculair zien (oogsamenwerking) en visueel functioneren. Een goed scherptezicht hebben betekent namelijk niet dat je ook prettig kunt kijken, zonder klachten. Je leert diverse visuele testen afnemen om zien in relatie met andere zintuigen en de reflexen in verband te brengen. 

Items die aan bod komen op dag 1:

 • Zien is een aangeleerd proces, zoals je ooit hebt leren fietsen. Wat heeft zien te maken met hoe je denkt, voelt, handelt en leert? Leren doe je immers met je ogen.
 • Wat zit er achter niet begrepen gedrag, niet begrepen fysieke klachten?
 • De invloed van de neuro-senso-motorische ontwikkeling op de ogen.
 • Alle visuele vaardigheden leer je kennen.
 • Je leert visuele problemen signaleren en screenen.
 • Wanneer moet je doorverwijzen en waar naar toe?
 • De ontwikkeling van het zien. Hoe ontwikkelen de kinderogen zich?
 • Werken met de Bioptor, een visuele disfunctie signaleren met behulp van dit apparaat.
 • Uitleg van de Bioptortekeningen.
 • Welke bewegingspatronen zijn van  invloed op de visuele ontwikkeling en hoe kun je deze stimuleren?
 • Visuele disfuncties in relatie tot de primaire reflexen.
 • Oefeningen voor de neuro-senso-motorische ontwikkeling, niet geïntegreerde reflexen in combinatie met de ogen. 
 • Goed samenwerken met een Functioneel Optometrist.

Na de opleiding kun je:

 • De term fixatie disparatie uitleggen en begrijpen. 
 • Herkennen en signaleren (in de klas of je praktijk) of er sprake is van een visuele disfunctie. 
 • Bij vermoeden van een visuele disfunctie een kind testen met onder andere de bioptor. 
 • Bij uitval een kind doorsturen naar een Functioneel Optometrist waar je mee samenwerkt. 
 • De reflexen die een relatie hebben met de ogen herkennen, testen en oefeningen voor meegeven. 

Wil je je verder specialiseren dan kun je na deze opleiding de 1-daagse opleiding volgen tot Ruimtelijk zicht en inzicht coach. Je leert dan welke visuele vaardigheden het kind moet beheersen wil hij de WISC-V, een intelligentieonderzoek kunnen maken. En wat testen we dan eigenlijk bij het kind?

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt tijdens de opleiding een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen. 

In de opleiding leert u werken met diverse test- en
trainingsmaterialen, waarmee u een verantwoorde screening en
training kunt vormgeven.

Dit basismateriaal ontvangt u tijdens de
opleiding en wordt uw eigendom:

 • Een pen en klapper met de hand-out van de presentatie en alle testbladen.
 • Malletje voor de VO-star test.
 • Saccadische testbladen.
 • Perifeertestbladen.
 • Scanblad.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat in mapje.

Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. U wordt hierover tijdens de opleiding geïnformeerd.

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Visuele screening coach”. Je wordt dan ook als Visueel screener vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Visueel screener coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Een opleidingsdag van 6,5 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 7,5 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen doornemen (3 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (2,5 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor visueel screeners. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 9.15u (inloop), 09.30u start tot 17.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 450 euro. 

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 315 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

JaMaRa rekencursus

“Deze module is opgenomen in het Pro-Q-Kine register.”

Ben je als kinesitherapeut op zoek naar een geaccrediteerde navorming ? Kom dan de opleiding Visueel screener volgen.

De opleiding “Visueel screener” is opgenomen in het Pro-Q-Kine register. Je krijgt hiervoor 12 punten.

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
07-03-2023 Lummen in België Ellen Damiaans € 450,00

Lees meer

Visueel screener & trainer

Geplaatst op: februari 25, 2020

Algemeen

Visueel screener & trainer ★

Hebben steeds meer kinderen dyslexie? Is dat wel zo of is er sprake van een verborgen visuele disfunctie?

Een visuele disfunctie is namelijk een onzichtbare belemmering bij spelling-, lees- en concentratieproblemen. De ogen kunnen bijvoorbeeld niet goed de regel volgen of kunnen niet goed samenwerken, waardoor de letters dansen op het papier. De klachten komen vaak overeen met dyslexie, maar in plaats van dyslexie kan het ook een visueel probleem zijn. Het is dus erg belangrijk dat dat uitgesloten wordt als er vermoedens zijn van dyslexie. Als visueel screener kun je een kind testen en kijken of het nodig is om een kind door te sturen naar een Functioneel Optometrist voor een uitgebreid functioneel oogonderzoek. In samenwerking met de Functioneel Optometrist kun je het kind vervolgens verder begeleiden, zodat het weer plezier en vaardigheid krijgt in lezen en spelling.

Vaak zijn de ogen al eerder getest op gezichtsscherpte voor de verte en is gekeken of de ogen gezond zijn. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten. Het is ook belangrijk om te weten of de kwaliteit van de verwerking van visuele informatie goed verloopt.“ Lezen is niet leuk!”, is een veelgehoorde zin van het kind waarbij lezen moeizaam gaat. Dat is toch vreemd, omdat elk kind van nature leer- en leesgierig is! Het kind met een visuele disfunctie weet niet dat het anders ‘ziet’ dan de andere kinderen en denkt:
Waarom kan ik niet lezen? Ik kan niet lezen, ik ben dom!
Het kind ontwikkelt een verkeerd zelfbeeld. Naast de visuele disfunctie ontstaat stress en het zelfvertrouwen neemt af. Door de opgebouwde stress ziet het kind nog minder. Het kind doet nog meer zijn best om te kunnen kijken. Het lukt nog steeds niet. Het kind bouwt nog meer stress op en van zijn zelfvertrouwen blijft niet veel over. De cirkel is rond; lezen kost steeds meer energie! En het leesplezier verdwijnt.

Tijdens deze twee opleidingsdagen bij Breincentrum leert u bepalen wat en hoe sterk de relatie is tussen visuele disfuncties en leer- en gedragsproblemen en hoe je de negatieve invloed op het leren kunt verminderen of opheffen.

Soms vraag je je af waarom een kind niet tot lezen, spellen of rekenen komt? Kijken doe je met je ogen en zien doe je met je hersenen. De ogen vangen licht op om te kijken en seinen deze prikkels door naar de hersenen. Deze visuele
informatie moet door de hersenen geïnterpreteerd en begrepen worden. Dus: wat je ogen zien, verwerken je hersenen!

Het zien is een aangeleerd proces. Zoals je ooit hebt leren lopen en fietsen, moet je ook leren zien. Bij de meeste kinderen ontwikkeld dit proces spontaan, maar soms gaat dit niet vanzelf.

Visueel screener en trainer

Gaat er in dit proces iets fout dan spreken we van een visuele disfunctie. Een visuele disfunctie kan het leerproces behoorlijk belemmeren. Zelfs op een intelligentie test kan een kind lager scoren door problemen met de visuele vaardigheden. Gelukkig is er iets aan te doen!

Als je te maken hebt met lees-, spelling-, en rekenproblemen is het daarom handig om een aantal zaken te weten van het kind:

 • Hoe neemt het kind de visuele informatie die voor hem/haar ligt waar?
 • Gebeurt dat wel zoals wij veronderstellen of zijn er afwijkingen?
 • Komt alle informatie wel aan in de hersenen of valt er soms informatie weg?
 • Staat de informatie wel stil of beweegt en verschuift het?
 • Hoeveel inspanning kost het om op leesafstand waar te nemen?
 • En wat voor link heeft dat met de concentratie en de oog-handcoördinatie?
 • Wordt het eind van een woord en het begin wel afzonderlijk waargenomen of lijken ze voor het kind te versmelten in een vorm van partiële verdubbeling?
 • Kunnen de oogsprongen tijdens het lezen wel juist gemaakt worden of mikt het kind voorbij, voor, boven of onder het woord?

Beweegt de voorgrond ten opzichte van de achtergrond en kan het kind zich daardoor niet oriënteren, waardoor het ruimtelijk inzicht verminderd ontwikkelt?Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie deskundige RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie Specialist RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Over de opleiding:

Ga dan werken als visueel screener & trainer:

Wij leren je op de opleidingsdagen hoe wij zelf al jaren succesvol werken in onze praktijk.

Oogsamenwerkingsproblemen (bijv. fixatie disparatie) hebben een oorzaak. Hier wordt op de opleiding op in gegaan. Zo kan er bijvoorbeeld een link gelegd worden met geboorteproblematiek, maar ook met een neurologische ontwikkelingsvertraging (de reflexen).

Visueel screener en trainer

De neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen) staat in nauwe relatie tot het waarnemen. Afwijkingen in beiden beïnvloeden elkaar en daarmee de ontwikkeling van het kind. Leren kan dan moeilijk worden. Door inzicht te hebben in de relaties, ontwikkeling en waarnemen kan er via training sturend gehandeld worden door middel van speciale trainingstechnieken.

Om efficiënt met leerproblemen om te kunnen gaan en het kind zo snel mogelijk vooruit te helpen is het van onmisbare waarde om het visuele systeem te kunnen testen. Heb je die kennis niet, dan loop je het gevaar lang met een kind bezig te zijn zonder veel resultaat.

De visuele training die je leert inzetten is eigenlijk een soort fysiotherapie voor het kijksysteem. Het is een training waarin we het brein stimuleren om de oogspieren en aanverwante reflexen beter aan te sturen. Het doel is om de visuele vaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren. We leren het brein om de juiste signalen te geven aan de ogen om deze als team te gebruiken. Zowel de toepassing en de effectiviteit van visuele training zijn terug te vinden in wetenschappelijke literatuur.

De opleiding tot visueel screener en trainer geeft jou handvatten om te kijken of een verwijzing naar een Functioneel Optometrist wenselijk is. Zij doen onderzoek naar binoculair zien (oogsamenwerking) en visueel functioneren. Een goed scherptezicht hebben betekent namelijk niet dat je ook prettig kunt kijken, zonder klachten. Je leert diverse visuele testen afnemen om zien in relatie met andere zintuigen en de reflexen in verband te brengen. En je kunt op aanwijzing van de Functioneel Optometrist het vervolgtraject van een visuele training met een kind uit gaan voeren.

Items die aan bod komen op dag 1:

 • Zien is een aangeleerd proces, zoals je ooit hebt leren fietsen. Wat heeft zien te maken met hoe je denkt, voelt, handelt en leert? Leren doe je immers met je ogen.
 • Wat zit er achter niet begrepen gedrag, niet begrepen fysieke klachten?
 • De invloed van de neuro-senso-motorische (reflexen) ontwikkeling op de ogen.
 • Alle visuele vaardigheden leer je kennen.
 • Je leert visuele problemen signaleren en screenen.
 • Wanneer moet je doorverwijzen en waar naar toe?
 • Je leert heel praktisch hoe je met het kind kan gaan oefenen.

Items die aan bod komen op dag 2:

 • De ontwikkeling van het zien. Hoe ontwikkelen de kinderogen zich?
 • Werken met de Bioptor, een visuele disfunctie signaleren met behulp van dit apparaat.
 • Uitleg van de Bioptortekeningen.
 • Hoe ga je een kind hiermee begeleiden? Een stappenplan om meteen mee aan de slag te gaan.
 • Welke bewegingspatronen zijn van  invloed op de visuele ontwikkeling en hoe kun je deze stimuleren?
 • Visuele disfuncties in relatie tot de primaire reflexen.
 • Oefeningen voor de neuro-senso-motorische ontwikkeling, niet geïntegreerde reflexen in combinatie met de ogen. 
 • Goed samenwerken met een Functioneel Optometrist.

Na de opleiding kun je:

 • De term fixatie disparatie uitleggen en begrijpen. 
 • Herkennen en signaleren (in de klas of je praktijk) of er sprake is van een visuele disfunctie. 
 • Bij vermoeden van een visuele disfunctie een kind testen met onder andere de bioptor. 
 • Bij uitval een kind doorsturen naar een Functioneel Optometrist waar je mee samenwerkt. 
 • Visuele trainingsoefeningen in samenwerking met de Functioneel Optometrist inzetten, om er voor te zorgen dat het kind minder tot geen klachten meer heeft. 
 • De reflexen die een relatie hebben met de ogen herkennen, testen en oefeningen voor meegeven. 
 • Zes warming-up oefeningen toepassen om speels aan de reflexen te werken die een link hebben met het visuele systeem.

Wil je je verder specialiseren dan kun je na deze opleiding de 1-daagse opleiding volgen tot Ruimtelijk zicht en inzicht coach. Je leert dan welke visuele vaardigheden het kind moet beheersen wil hij de WISC-V, een intelligentieonderzoek kunnen maken. En wat testen we dan eigenlijk bij het kind? Kijk voor meer informatie over deze opleiding hier: Opleiding Ruimtelijk zicht & inzicht.

En daarna kun je nog verder met de Verdiepingscursus tot gespecialiseerd visueel screener en trainer. Dan leer je nog meer test- en trainingstechnieken om bijvoorbeeld fixatie disparatie aan te pakken. Kijk voor meer informatie over deze opleiding hier: Visuele verdiepingscursus.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

In de opleiding leert u werken met diverse test- en trainingsmaterialen, waarmee u een verantwoorde screening en
training kunt vormgeven.

Dit materiaal ontvangt u tijdens de opleiding en wordt uw eigendom:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Kralenkoord voor convergentie en divergentietraining.
 • Malletje voor de VO-star test.
 • Saccadische test- en trainingsbladen.
 • Perifeertest- en trainingsbladen.
 • Scanblad.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat in mapje.

Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. U wordt hierover tijdens de opleiding geïnformeerd.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Visuele screening en training coach”. Je wordt dan ook als Visueel screener & trainer vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Visueel screener & trainer coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Twee opleidingsdagen van ieder 6,5 uur. Totaal 13 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 16 uur. Deze bestaat uit geleerde testen en oefeningen doornemen (4 uur), afnemen testen bij proefpersonen (4 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een proefpersoon (6 uur).

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor visueel screeners & trainers. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 575 euro. 

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 402,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze opleiding direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning opleiding
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
03-10-2022 en 17-10-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 575,00

Lees meer

RMTi Making Connections

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

RMTi Making Connections

Beweging is de belangrijkste voorwaarde voor de ontwikkeling van het brein! Door te bewegen groeien en verstevigen de verbindingen in de hersenen. En zo groeit het kind! Tijdens deze opleiding reflexintegratie RMTi Making Connections leer je verbanden te leggen tussen diverse onderdelen van het brein, bewegen en reflexintegratie. 

Het is belangrijk om de verbindingen tussen alle hersengebieden te stimuleren om efficiënt te kunnen functioneren. Dat vormt de basis om een competente en nieuwsgierige leerling op school te kunnen worden.

In deze opleiding ‘RMTi Making Connections’ wordt uitgelegd hoe het brein zich van onderaf ontwikkelt en welke invloed elk stukje van deze ontwikkeling heeft op de groei van een kind op lichamelijk, emotioneel, sociaal en cognitief gebied. Je leert hoe de prefrontale cortex uiteindelijk in staat is om acties, gevoelens en gedachten te coördineren. In deze opleiding worden alle verbindingen gelegd zodat je nog meer leert over hoe belangrijk de reflexen zijn voor de ontwikkeling van het hele kind.

Het doel van de opleiding RMTi Making Connections is om te onderzoeken hoe beweging, zowel voor als na de geboorte, belangrijk is voor het leggen van de basis voor neurale ontwikkeling. Tevens hoe beweging dit netwerk kan verstevigen en de hersenen kan laten groeien.

Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Je leert met behulp van de ritmische en zachte bewegingsoefeningen van RMTi hoe het brein weer in balans komt. Door de oefeningen worden de reflexen gestimuleerd om zich (weer) op de juiste wijze te gaan ontwikkelen waardoor kinderen weer grip krijgen op het reguleren van hun emoties en gedrag, zodat zij meer coördinatie krijgen in hun bewegingen en weer makkelijker mee kunnen doen op school.

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie deskundige RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie Specialist RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten, kindercoaches, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, ouders, osteopaten, kinesiologen, verpleegkundigen en artsen.

Niveau: post HBO.

Let op: wil je RMTi Consultant worden (vermeld worden op de internationale website als behandelaar) dan is deze opleiding vanaf 2019 een verplicht onderdeel van de aanmelding.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een Engelse handleiding. Je ontvangt ook een map met hand-out en een pen.

De opleiding wordt in het Engels door Gaynor Ralls gegeven en waar nodig vertaald naar het Nederlands.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Making Connections.

Tevens kun je vermeld worden als Rhythmic Movement Making Connections Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum.

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.


Op beide dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 525 euro. 

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 367,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
12-09-2022 en 13-09-2022 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 525,00
08-03-2023 en 09-03-2023 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 525,00
14-09-2023 en 15-09-2023 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 525,00

Lees meer

RMTi Face the Fear

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

RMTi Face the Fear

Veel kinderen hebben last van faalangst en stress. Hoe kunnen reflexen hierop van invloed zijn? Tijdens deze opleiding reflexintegratie RMTi Face the Fear, leer je welke reflexen invloed hebben op het gevoel van veiligheid van een kind of volwassene.

Reflexen ondersteunen je om lekker in je vel te zitten, je veilig te voelen en vanuit deze fundamentele basis je te kunnen ontwikkelen, nieuwsgierig te zijn naar de wereld om je heen en te kunnen leren!

Wanneer een kind stress ervaart heeft dit invloed op het functioneren van het kind in de klas. Stress zorgt ervoor dat het kind geen toegang meer heeft tot het “mensenbrein”, het kan niet meer goed nadenken en redeneren. Het kind zit vast in het “reptielenbrein”, doordat de reflexen die nog actief zijn de overhand nemen. Het “zoogdierenbrein” heeft zichzelf niet meer in de hand. Het kind vecht, vlucht of bevriest. Het kind loopt vast met het leren op school, krijgt gedragsproblemen en lichamelijke klachten zoals buikpijn.

Herken je ook kinderen in je klas die:

 • Hooggevoelig zijn (voor geluid, licht, aanraking).
 • Hechtingsproblematiek hebben (adoptie).
 • Autisme hebben.
 • AD(H)D hebben.
 • Een laag zelfbeeld hebben.
 • Weinig zelfvertrouwen hebben.
 • Faalangstig zijn.
 • Dichtklappen bij het maken van een toets.

Tijdens deze opleiding leer je welke reflexen invloed hebben op het gevoel van veiligheid, verbondenheid, stabiliteit en op het ontwikkelen van vertrouwen. De ontwikkeling van binding en gehechtheid is cruciaal voor het uiten en communiceren op alle niveaus: fysiek, emotioneel, sociaal, mentaal en gedragsmatig. Krijg inzicht in waarom mensen zich gedragen zoals ze doen.

Tijdens deze opleiding bekijken we de reflexen die hiermee verband houden: Fear Paralysis, Moro, Palmar Grasp, Infant Plantar, Rooting, Suck, Babkin, Spinal Perez en Vollmer. Je leert tijdens deze twee dagen wat dit voor reflexen zijn, hoe je de oorzaak kunt ontdekken van mogelijk niet geïntegreerde reflexen en hoe je deze kunt testen. Je leert hoe je bovenstaande problemen kunt verhelpen of verminderen middels een ritmisch beweegprogramma. We gaan tijdens deze twee dagen heel praktisch aan de slag. Je kunt het geleerde direct de volgende dag in je klas, je praktijk of thuis gaan toepassen.

Kinderen met een niet geïntegreerde angst reflex zoals de Fear Paralysis Reflex en/of de Moro Reflex hebben vaak last van angsten, zijn faalangstig, hebben een laag zelfbeeld, zijn prikkelgevoelig en hebben moeite om hun emoties te reguleren omdat zij voortdurend hun stress systeem en de daarbij horende ‘vecht-vlucht-verstijf’  reactie activeren.

Aan de hand van de Rhythmic Movements leer je hoe je het stress-systeem van het kind kan reguleren zodat het kind beter in zijn vel komt te zitten en er weer ruimte komt om te groeien in zijn of haar ontwikkeling.

Stress heeft een grote invloed op hoe een kind zich voelt en hoe het leert. Integratie van deze reflexen is daarom zeer belangrijk voor het welbevinden en het leervermogen van een kind.

Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie deskundige RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie Specialist RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Studenten van RMT, die level 1 en 2 hebben gevolgd!

De opleiding is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten, kindercoaches, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, ouders, osteopaten, kinesiologen, verpleegkundigen en artsen.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een Engelse handleiding. Je ontvangt ook een map met hand-out en een pen.

De opleiding wordt in het Engels door Gaynor Ralls gegeven en waar nodig vertaald naar het Nederlands.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Face the Fear.

Tevens kun je vermeld worden als Rhythmic Movement Face the Fear Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum.

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.


Op beide dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 525 euro. 

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 367,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
15-09-2022 en 16-09-2022 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 525,00
06-03-2023 en 07-03-2023 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 525,00
11-09-2023 en 12-09-2023 Wijchen in Nederland Gaynor Ralls € 525,00

Lees meer

RMTi Level 3

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

RMTi Level 3

Wil jij ook leren hoe je met reflexoefeningen, bewegend leerproblemen kunt overwinnen? 

Heb je al reflexintegratie RMTi level 1 en 2 gevolgd en wil je nog meer over reflexen weten, kom dan naar level 3! RMTi level 1 en 2 ging over ontwikkeling, gedrag en emoties. RMTi level 3 gaat over het leren lezen en schrijven en vooral over alle visuele, auditieve en motorische vaardigheden die daar bij komen kijken. Het echte “leerbrein”.

Ken je ook kinderen die je wilt helpen met uitdagingen op het gebied van leren? Lezen en schrijven wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de ogen (visuele vaardigheden) en het vermogen om klanken te herkennen (auditieve vaardigheden) en motoriek te herkennen en te gebruiken.

Denk eens aan hoe complex de vaardigheid schrijven is. Dit vereist dat onze visueel-perceptuele en motorische planningsvaardigheden allemaal samenwerken. Als dat niet voldoende gebeurt, kunnen er verschillende uitdagingen zijn:

 • Het kind drukt te hard of niet hard genoeg tijdens het schrijven.
 • Het kind heeft een verkeerde pengreep.
 • Veel spanning bij het schrijven – je kan spanning in de schouder en de kaak zien.
 • Tong steekt uit bij het schrijven.
 • Het kind heeft goede verbale ideeën maar kan zich niet schriftelijk uitdrukken.
 • Vindt het moeilijk om te weten waar te beginnen op de lijn.
 • Het schrijven kan netjes zijn, maar het gaat erg traag en moeizaam.

En wat te denken van het leesproces. Ook daar kunnen kinderen tegen allerlei moeilijkheden aanlopen. Ze kunnen moeite hebben met:

 • Het herkennen van de individuele klanken in woorden.
 • Ze zijn moe na het lezen.
 • Het leestempo blijft achter.
 • Ze maken veel fouten tijdens het lezen.
 • Begrijpen wat er wordt gelezen is lastig.

Kinderen met bijvoorbeeld een niet geïntegreerde ATNR, STNR of TLR hebben vaak last van visuele problemen: ogen die niet goed kunnen volgen, focussen, accommoderen of samenwerken. Ze hebben vaak ook auditieve problemen: kunnen moeilijk verschillen horen tussen klanken (p/b) en hebben problemen met hun spraak en met articuleren.

Ze hebben vaak ook moeite met het oversteken van de middellijn van hun lijf. Hun richtingsontwikkeling en het lateralisatieproces zijn nog niet voltooid, waardoor ze moeite kunnen hebben met het werken van links naar rechts. Ze spiegelen vaak nog letters (b/d, ie/ei) en het automatiseren van de woordbeelden tijdens het lezen gaat moeizaam.

Om een succesvolle lezer en schrijver te zijn, moeten veel zintuiglijke processen goed samenwerken. Lezen en schrijven zijn gecompliceerde activiteiten waarbij veel delen van de neocortex met elkaar moeten samenwerken om deze activiteiten naar tevredenheid uit te kunnen voeren.

Tijdens deze 2-daagse opleiding gaan we kijken welke verbanden er zijn tussen de reflexen, het visuele en auditieve systeem, om zo een stevige basis te kunnen leggen om te kunnen lezen en schrijven. Je leert reflexen testen en aan de hand van de Rhythmic Movements leer je hoe je deze reflexen kunt stimuleren, zodat het kind op school beter mee kan komen met lezen en schrijven. Het kind zit dan weer lekker in zijn vel en kan groeien en zichzelf zijn!

Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie deskundige RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie Specialist RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Inhoud opleiding:

RMTi Level 3: Visuele en auditieve informatieverwerking (Lezen en schrijven):


14 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen, onze visuele-, auditieve waarneming en lichaamshouding beïnvloeden.

 • Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld?
 • Hoe kunnen we dingen veranderen met reflexintegratie door ritmische bewegingen?
 • Leer hoe de ritmische bewegingen met visuele en auditieve aspecten kunnen worden gecombineerd voor meer diepgaandere bewegingen.
 • Leer hoe beweging en sensorische verwerking met elkaar verbonden zijn voor de ontwikkeling van een kind.
 • Leer en oefen hoe je visuele en auditieve informatie kunt toevoegen tijdens het testen van de reflexen.

Leerdoelen:

Weten wat reflexintegratie inhoudt met betrekking tot visuele en auditieve informatieverwerking, proprioceptie en het vestibulaire systeem.

 • Weten waar deze processen in het brein plaatsvinden.
 • Weten wat de verbanden zijn tussen niet geïntegreerde reflexen, het visuele en auditieve systeem en de lichaamshouding.
 • Kennis hebben van de ontwikkeling van de verschillende reflexen en hun invloed:
 1. Weten welke reflexen van invloed zijn op de fijne motoriek (het schrijven) en hoe dit te verbeteren. Dit vereist dat onze visueel-perceptuele en motorische planningsvaardigheden allemaal samenwerken.
 2. Weten welke reflexen van invloed zijn op het leesproces. De zintuiglijke processen moeten goed samenwerken. Je leert hoe je een auditief verwerkingsprobleem kunt herkennen, welke delen van het brein er mee in verband staan en welke bewegingsoefeningen je kunt inzetten om het te verbeteren.
 • Reflexen kunnen screenen, met toevoeging van auditieve en visuele stimulatie.
 • Een bewegingsprogramma kunnen opstellen voor de cliënt.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Om deel te kunnen nemen dien je RMTi level 1 en 2 gevolgd te hebben!

De opleiding is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten, kindercoaches, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, ouders, osteopaten, kinesiologen, verpleegkundigen en artsen.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een Nederlandse handleiding. Je ontvangt ook een map met hand-out en een pen.

De opleiding wordt volledig in het Nederlands gegeven door Fleur Giesen.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Training Level 3.

Tevens kun je opgenomen worden als Rhythmic Movement Trainer Level 3 in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website. 

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.

Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 525 euro. 

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 367,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Download hieronder de informatiebrief voor de opleiding RMTi level 3:

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Deze opleiding RMTi level 3 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici).

Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 14 accreditatiepunten voor deze tweedaagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen deze opleiding zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 14 punten voor deze opleiding.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
26-09-2022 en 27-09-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 525,00
16-01-2023 en 17-01-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 525,00
15-05-2023 en 16-05-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 525,00

Lees meer

RMTi Level 1 & 2

Geplaatst op: februari 7, 2020

Algemeen

RMTi Level 1 & 2

Tijdens deze 3-daagse reflexintegratie opleiding leert u kinderen en volwassenen met leer- en gedragsuitdagingen helpen door middel van reflexintegratie.

Een geweldige opleiding voor iedereen die meer over reflexen wil weten. Deze opleiding gaat over ontwikkeling, gedrag en emoties.

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Reflexen vormen de basis van onze (neuro) motorische en sensorische ontwikkeling. Ze vormen het fundament van de ontwikkeling van kinderen en volwassenen.

Als dat fundament zich stevig heeft ontwikkeld dan zit een kind lekker in zijn vel, kan het zich goed concentreren op school en heeft het een goede basis om te kunnen leren in de klas.

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag, concentratie en het leervermogen.


Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.
Leren en ontwikkelen begint bij een goed fundament!
Met beweging zorgen we er voor dat lijf en brein weer in balans komen.

Rhythmic Movement Training International is een methode voor reflexintegratie. Tijdens de Rhythmic Movements wordt er gebruik gemaakt van ritmische bewegingen die het kind zelf of met behulp van een begeleider/ouder kan doen. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Je leert tijdens deze opleiding welke reflexen er zijn, je leert ze uitgebreid testen en je leert beweegoefeningen waarmee je de reflexen bij kinderen en volwassenen kunt integreren. Zo help je het kind verder in zijn ontwikkeling op sociaal-emotioneel en cognitief gebied, zodat het een sterke basis krijgt om te kunnen groeien en ontwikkelen!

De Rhythmic Movements (reflexintegratie beweegoefeningen) zijn heel gemakkelijk in te zetten in je klas, praktijk of gymzaal. Beweeg je met ons mee?

Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie deskundige RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Volg de volgende modulen om Reflexintegratie Specialist RMTi te worden:

 

 

 

 

 

 

Met deze opleiding die uit 2 delen bestaat, maak je twee keer optimaal gebruik van je STAP-budget!

Wat is Rhythmic Movement Training International (RMTi)?

Deze Zweeds-Australische reflexintegratie methode is ontwikkeld door Dr. Harold Blomberg samen met Moira Dempsey.

De bewegingen in Rhythmic Movement Training International zijn gebaseerd op het nabootsen van de bewegingen die kinderen van nature maken. In de RMTi-sessies werken we met deze bewegingen om de reflexen te integreren, zodat leren, communicatie, gedrag, emotioneel en algemeen welzijn de kans krijgen om toegankelijk en verder ontwikkeld te worden. Het centrale zenuwstelsel krijgt de kans om verder te rijpen.

De Rhythmic Movements zijn een reeks van oefeningen die door een kind/volwassene of groep kinderen/volwassenen, met aanwijzingen van een begeleider zelf gedaan kunnen worden. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Deze methode is heel praktisch in te zetten in je eigen praktijk, klas of gymzaal op school en het heeft als voordeel dat er in de opleiding praktische kaartensets verkrijgbaar zijn waarop de reflexen en de oefeningen staan uitgelegd.

Inhoud opleiding:

RMTi Level 1: Focus, Organisatie en Begrip:

In level 1 leer je de basis van de Rhythmic Movement Training. Je krijgt informatie over de belangrijkste primitieve reflexen die bijvoorbeeld betrokken zijn bij ADHD / ADD en hoe je deze kunt integreren met ritmische oefeningen. Je leert hoe de bewegingen moeten worden uitgevoerd.  De oefeningen helpen om de spiertonus te regelen, de hersenen te stimuleren om de aandacht en focus te verbeteren, impulsen te beheersen, hyperactiviteit te verminderen en organisatorische en begripsvaardigheden te verbeteren.

14 contacturen om de basis van RMTi te leren. Welke rol spelen reflexen bij de ontwikkeling van de kindertijd? Wat is hun impact, indien ze niet goed zijn ontwikkeld? Hoe kunnen we dingen veranderen door ritmische bewegingen?
Hoe de bewegingen gebruikt kunnen worden:
• Ze zorgen voor hoofdcontrole.
• Ze regelen de spierspanning.
• Ze vormen een basis voor houding.
• Ze stimuleren de hersenen voor verbeterde aandacht & concentratie.

RMTi Level 2: Emoties, Geheugen en Gedrag:

Level 2 behandelt hoe Rhythmic Movement Training onze emoties beïnvloedt, hoe we met de bewegingen werken om in contact te komen met onze emoties en ze te stabiliseren wanneer ze dreigen om de controle over te nemen. Je leert ook over de reflexen die vooral onze emoties beïnvloeden, zoals de Fear Paralysis reflex en de Moro reflex. We onderzoeken hoe stress en dagelijks leven onze lichamen kunnen beïnvloeden en hoe RMTi kan helpen om spierspanning te verlichten.

7 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen onze emotionele ontwikkeling beïnvloeden. Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld? Hoe kunnen we dingen veranderen door ritmische bewegingen?
• Hoe in contact te komen met onze emoties.
• Hoe beïnvloedt stress in het dagelijks leven ons lichaam.
• Hoe RMTi-bewegingen kunnen helpen de balans weer terug te brengen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten, kindercoaches, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, ouders, osteopaten, kinesiologen, verpleegkundigen en artsen.

Niveau: post HBO.

Het niveau van de opleidingen is HBO, en kan eventueel met enige aanvullende zelfstudie ook gevolgd worden door deelnemers met MBO niveau met interesse in de leerstof.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt twee handleidingen van level 1 en level 2 in het NEDERLANDS. Je ontvangt ook een map met hand-out, pen en een drinkfles.

De opleiding wordt volledig in het Nederlands gegeven door Fleur Giesen.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt daarna online twee deelnamecertificaten van Rhythmic Movement Training Level 1 & 2.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website. 

Studiebelasting: 

Drie opleidingsdagen van in totaal 21 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.

Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.15u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 795 euro. 

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 556,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Download hieronder de informatiebrief voor de opleiding RMTi level 1 en 2:

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Deze opleiding RMTi level 1 en 2 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici).

Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 21 accreditatiepunten voor deze driedaagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen deze opleiding zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 21 punten voor deze opleiding.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
20-09-2022 en 21-09-2022 en 22-09-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 795,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
07-11-2022 en 08-11-2022 en 09-11-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 795,00
23-01-2023 en 24-01-2023 en 25-01-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 795,00
13-03-2023 en 14-03-2023 en 15-03-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 795,00

Lees meer