Cursus ruimtelijke waarneming en perceptie 17 en 24-10-19

1 STUDENTS ENROLLED

We gaan in op de ruimtelijke waarneming en het verwerken van ruimtelijke informatie.

Veelal wordt er gedacht dat iemand die dieptezicht heeft, ook een goede ruimtelijke waarneming heeft. Niets is minder waar. We gaan daar tijdens de cursus uitgebreid op in, omdat er een nauwe relatie aanwezig is tussen gedrag, leerproblemen en motorische ontwikkeling. Bijna niemand heeft kijk op de relaties op deze zaken, terwijl ze levensgroot aanwezig zijn bij tal van gedrags- en leerproblemen.

Om die verbanden te leren zien zetten we een aantal items in: onder andere de Kaplan star, het ruimtebord, de van Orden star, de lichtjesfoto, de voetblauwdruk, vestibulaire oculaire labyrinthtesten, de prismatesten.

Beweging, houding en zien vormen een eenheid. Vanuit die invalshoek is het niet alleen mogelijk om bepaalde gedragingen beter te doorgronden, maar blijken er ook mogelijkheden te zijn om betekenisvolle veranderingen te door te voeren.

Tijdens deze tweedaagse cursus leert u  wat de verschillen zijn tussen ruimtelijk zicht, stereozicht, dieptezicht en binoculair zicht. Er wordt standaard vanuit gegaan dat binoculair zicht automatisch inhoudt dat er ook stereozicht en dieptezicht aanwezig is. Maar dat is lang niet altijd het geval. En zelfs als er wel dieptezicht is, dan betekent dat nog niet dat het 3D beeld van de wereld rondom ons deugt.

Deze twee-daagse opleiding wordt in eigen beheer gegeven door Will Missot, van CNLS. Breincentrum faciliteert in de inschrijvingen voor Will. Bij voldoende interesse bestaat de mogelijkheid dat Fleur Giesen van Breincentrum deze cursus ook gaat geven op de locatie Wijchen en dat deze aan het aanbod van Breincentrum toegevoegd gaat worden.

Over de opleiding:

De relatie ruimtelijk waarnemen en lichaamshouding.

Wat vrijwel niemand weet is dat een refractieverschil tussen beide ogen altijd gevolgen heeft voor de lichaamshouding. En daarmee ook voor de ruimtelijke waarneming. Die gaan we letterlijk in kaart brengen via ons spatialmappingboard en de kaplanstar (dat is een variant op de van Ordenstar). En natuurlijk leer je wat voor training erbij ingezet kan worden.

Prisma

Verder gaan we in op testen en aanpassen van de ruimtelijke waarneming middels prisma’s in combinatie met visueel sensorische training. Dat is de missing link bij prismavoorschriften. Zonder sensorische training vindt er adaptie plaats van de prismasterkte en moet er steeds een hogere sterkte aan te pas komen om hetzelfde effect te behouden of de prisma wordt verwijderd omdat het effect verdwijnt door adaptie. Met de combinatie prisma & sensorische training voorkom je adaptie. De hardware (prisma) verandert de waarneming en de training leert het brein om het zich eigen te maken.

 

 

Tijdens de opleiding leer je:

   • Kennis nemen van enkele visuele syndromen die houdingbepalend zijn. Vaak wordt vanuit de aanpak van bijv. het syndroom van Duane ervoor gekozen om maar te leren leven met een scheef lichaam en schuin hoofd omdat bij interventie het dieptezicht verloren zou kunnen gaan. Wij hebben andere ervaringen en willen die graag tijdens de cursus delen.
   • De ruimtelijke interpretatie van de van Ordenstar.
   • De Kaplanstar. Een uitbreiding van de van Ordenstar.
   • De ruimtelijke waarneming in kaart brengen via het spatial mapping board.
   • De link naar visuele overprikkeling door perceptieproblematiek wordt gelegd en de interventies die je daarbij kunt verrichten worden verduidelijkt. Het verschillen in uitslag bij zittend en staand afnemen van visuele testjes zoals de van Orden star.Je moet in staat zijn de visuele informatie te kunnen organiseren en lokaliseren. Als dat niet goed lukt zie je geen verbanden en komt alles als losse stukjes zonder samenhang binnen. Dat kan overweldigend zijn. Zo zelfs dat het ondoenlijk en bijzonder uitputtend kan zijn om alles te verwerken, te ordenen en rangschikken, te herkennen en gebruiken: je raakt overprikkeld en gestrest. Het zuigt je leeg. En anderen staan al gauw klaar om een etiket te plakken: add, adhd, autisme, nld. Zo’n plakker lijkt reuze handig, want iedereen schijnt dan meteen te weten wat er scheelt. Niets is minder waar. Het naampje op het etiket is geen diagnose. Het is gewoon een naam. Het zegt niets over de oorzaak. In de cursus gaan we daar naar op zoek en leren we technieken om daadwerkelijk de waarneming te resetten.
   • Slechts een klein percentage visuele problematiek is aangeboren. Meer dan 90% is aangeleerd, meestal als gevolg van aanpassingen, veroorzaakt door stress. De signalen van het stressmodel bekijken we en er worden interventies aangedragen.
   • Het verschillen in uitslag bij zittend en staand afnemen van visuele testjes zoals de van Orden star.
   • Het testen van afwijkingen die het lezen kunnen belemmeren, zoals convergentie insufficiëntie, anisometrie en accommodatiespasme.  Uiteraard leer je wat er gedaan kan worden om de beperkingen te verminderen en op te heffen.
   • Het testen en interpreteren van oogbewegingen, fixatie disparatie, oogsamenwerkingsproblemen, accommodatieproblemen.
   • Reflexintegratie (visueel gerelateerde reflexen: stnr, atnr, vor, handgrasp, handpulling en hrr) + houding+ visuele waarneming + tekorten op celniveau (waardoor o.a. de aanmaak van myeline wordt beïnvloed, waardoor je kunt integreren wat je wil, maar een opleving altijd van tijdelijke aard zal zijn) vormen één geheel. Het verband tussen deze items wordt toegelicht en uiteraard wordt geleerd hoe e.e.a. positief te beïnvloeden is.

Cursus ruimtelijk zicht en ruimtelijk inzicht

Wie kan aan de cursus deelnemen:

De cursus is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten, kindercoaches, orthopedagogen, hulpverleners in de zorg, leidsters van een kinderopvang en psychologen. Iedereen die met kinderen werkt!

Bekendheid met de bioptor (of het bezit) is handig, maar niet noodzakelijk.

Niveau: post HBO.

Studiebelasting:

Doolhof

Opleidingsdag: 6 uur. Een lunch dient u zelf mee te nemen.
Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.

Cursus ruimtelijk zicht en ruimtelijk inzicht

Certificering:

Je ontvangt een deelnamecertificaat.

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Cursus ruimtelijk zicht en ruimtelijk inzichtWat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures etcetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Course Reviews

N.A

ratings
 • 5 stars0
 • 4 stars0
 • 3 stars0
 • 2 stars0
 • 1 stars0

No Reviews found for this course.

VOLG DEZE CURSUS7 SEATS LEFTCOURSE STARTS IN 4 weken
 •  285.00
 • 4 wekenSTARTS IN
 • 2 Days
 • 10 DEELNEMERS

Betalingen kunnen alleen via
iDeal,
Belfius Direct Net,
Bancontact / Mister Cash of
Sofort Banking plaats vinden. Wilt u als school mensen inschrijven en kunt u niet via iDeal betalen, neem dan contact op. Samen komen we dan tot een oplossing!

Advanced Course Search Widget

About Breincentrum

Breincentrum is gespecialiseerd in opleidingen voor leerkrachten. Breincentrum biedt de ingrediënten voor een goede ontwikkeling voor een kind. Wij bieden een brede scholing op het gebied van leer- en ontwikkelingsproblemen.

Breincentrum : The Best courses you get!

Geregistreerd bij:


 

Featured Testimonial

Met veel plezier heb ik de jaaropleiding gevolgd. De lessen waren een mooie aanvulling op mijn...Read more

Manja Matthijsse

Veel plezier!

Like ons op Facebook

top
X