DominantieMatrix opleiding 08-05-20

1 STUDENTS ENROLLED

Logo Breincentrum DominantieMatrixTijdens deze opleidingsdag bij Breincentrum leert u via de DominantieMatrix, de dominantiepatronen vast te stellen en zodoende wat de sterke kanten van een persoon zijn en hoe die ingezet kunnen worden. U leert ook de zwakke kanten vaststellen en nog belangrijker hoe u die via gerichte training en maatregelen kunt verbeteren.

Vraagt u zich ook het onderstaande af?

 • Waarom zijn er kinderen die altijd moeten praten in de klas?
 • Waarom zijn er kinderen die alleen maar kijken en vrijwel nooit iets zeggen?
 • Waarom zijn er anderen die altijd met de handen ergens aan moeten zitten?
 • Waarom zijn er die letters en cijfers omdraaien terwijl anderen dat niet doen?
 • Waarom zijn er kinderen die het niet kunnen laten om tijdens de verbale instructie ergens aan te friemelen?
 • Waarom wil het ene kind perse vooraan zitten, terwijl de ander juist een voorliefde heeft voor de achterste rij?
 • Waarom wil het ene kind links van de leerkracht zitten en het andere rechts?
 • Waarom moet de een alles eerst opschrijven voordat het beheerst en gekend wordt, terwijl de ander het hardop tegen zichzelf moet zeggen?
 • Waarom heeft de een wel oog voor details en de ander niet?
 • dominantiepatronenWaarom doet het ene kind het zo gemakkelijk en het andere niet?
 • Waarom is het ene kind hoogbegaafd maar loopt tegen allerlei problemen aan, terwijl een minder begaafd kind fluitend en op de sloffen de basisschool doorloopt?

Waarom, waarom….En wat heeft dat met het kunnen leren lezen, schrijven en rekenen te maken? Dat ga je tijdens deze opleidingsdag leren.

Over de opleiding:

Op cursussen en in de literatuur wordt beelddenken en talig denken vrijwel altijd gekoppeld aan de dominantie van een van de twee hersenhelften. Daarmee zou je dan een lijst kunnen opstellen van karaktereigenschappen, talenten en zwakheden.

Dat is veel te kort door de bocht en wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van het brein geeft dit ook aan.

Met de aanduiding beelddenker wordt vrijwel altijd bedoeld dat de rechterhersenhelft dominant is over de linkerhersenhelft. En dan is daarmee het dominantiepatroon gekoppeld aan het karakter en iemands eigenschappen op gebied van creativiteit, leerstijl en gedrag.
Maar dominatie beperkt zich niet alleen tot de hersenhelft. Er is ook oog-, hand-, voet-, en oordominantie. En daarmee kom je dus op het gegeven dat er combinaties mogelijk zijn: 16 rechterhersenhelftcombinaties en 16 linkerhersenhelftcombinaties.

Elk van deze 32 combinaties levert een ander functioneringsprofiel op, dat gekoppeld kan worden aan onder andere de manier van leren. Om het nog wat complexer te maken moet je ook bedenken dat het per activiteit nog kan verschillen. En dan is er nog het gegeven hoe iemand onder stress of zonder stress functioneert. Dat kan nogal wat uitmaken bij bepaalde voorkeurspatronen. Het is dan ook handig als je weet wat er in zo’n situatie aan zinvolle actie ondernomen kan worden. Denk eens aan de kinderen die in de klas het hele jaar door prima functioneren maar tijdens de Cito- of Niotoetsen hopeloos falen.
32 verschillende functioneringsprofielen, in wie een ieder zich moeiteloos zal herkennen.

Binnen het speciaal onderwijs kom je bij 80% van de leerlingen hetzelfde dominantiepatroon tegen: het blokkademodel. Dat is niet toevallig. Als je weet met welk patroon je te maken hebt, dan kun je ook gerichte en zinvolle actie ondernemen. Je kunt ouders en kind heel precies vertellen wat er aan de hand is met betrekking tot concentratie-, lees, reken- en taalproblemen. En je kunt er heel gericht aan gaan werken. Geen vaag verhaal meer over “het zit er wel in maar komt er niet uit”, maar een heldere analyse met duidelijke handvatten en opdrachten.

Tijdens de opleiding leer je:

 • Op individuele basis testen en het dominantiepatroon vaststellen. En de te nemen maatregelen bij leerproblemen die daar verband mee houden.
 • dominantiepatronenHet verloop van de lateralisatie-ontwikkeling kennen, dat bestaat uit reflexontwikkeling, wereldbeeld en richtingshandelen en richtingshandelen in relatie tot rijping om te kunnen gaan lezen, rekenen en spellen.
 • De technieken en maatregelen die in de cursus aan de orde komen zijn: reflexintegratie-oefeningen, BrainGymoefeningen, Meskerbord, kinesiologische oefeningen, motorische training, sensomotorische training, lateralisatietraining, visiontraining en ontspanningsoefeningen via ademtechnieken. Naast een stuk gedegen onderbouwing ga je heel praktisch aan de slag met oefeningen die simpel en effectief zijn.
 • Het hele sensomotorisch functioneren leer je activeren op een zodanige wijze, dat de problematiek die voorkomt uit een minder gunstig dominantiepatroon doeltreffend aan gepakt kan worden.
 • Je leert werken met het DominantieMatrix computerprogramma.

Wie kan aan de cursus deelnemen:

dominantiepatronen

De cursus is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten, kindercoaches, orthopedagogen, hulpverleners in de zorg, leidsters van een kinderopvang en psychologen. Iedereen die met kinderen werkt!

Niveau: post HBO.

Studiebelasting:

Opleidingsdag: 6 uur. Tussendoor kunt u genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor DominantiematrixCoaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt tijdens de cursus een klapper met hand-out van de presentatie en alle oefenbladen met een pen.

Certificering:
dominantiepatronen

Je ontvangt een deelnamecertificaat.

“Deze module is opgenomen in het Registerleraar.nl”

dominantiepatronenMet het Leraren Register kun je laten zien dat je een bevoegd en bekwaam leerkracht bent en dat je hieraan blijft werken. Vraag op je school na of je deze opleiding kunt gebruiken voor je scholingsbudget.

Deze module is voor 14 RU opgenomen in Registerleraar.

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

dominantiepatronenWat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures etcetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Course Reviews

N.A

ratings
 • 5 stars0
 • 4 stars0
 • 3 stars0
 • 2 stars0
 • 1 stars0

No Reviews found for this course.

VOLG DEZE CURSUS11 SEATS LEFTCOURSE STARTS IN 3 maanden

Betalingen kunnen alleen via
iDeal,
Belfius Direct Net,
Bancontact / Mister Cash of
Sofort Banking plaats vinden. Wilt u als school mensen inschrijven en kunt u niet via iDeal betalen, neem dan contact op. Samen komen we dan tot een oplossing!

Advanced Course Search Widget

About Breincentrum

Breincentrum is gespecialiseerd in opleidingen voor leerkrachten. Breincentrum biedt de ingrediënten voor een goede ontwikkeling voor een kind. Wij bieden een brede scholing op het gebied van leer- en ontwikkelingsproblemen.

Breincentrum : The Best courses you get!

Geregistreerd bij:


 

Featured Testimonial

Gisteren heb ik de JaMaRa reken cursus gehad gegeven door Fleur. Wat een leerzame dag! En ook heel...Read more

0

Leerkracht

Like ons op Facebook

top
X