Zoek jouw Cursus

Algemeen:

Leesmatrix 

De Leesmatrix is een remediërende leesmethode voor kinderen met lees- en spellingproblemen. In deze cursus wordt via wetenschappelijk onderbouwde technieken het leren lezen benaderd.

Een heleboel kinderen met leesproblemen kunnen in het begin van het leesproces in groep 3 nog wel mee. Dan gaat het nog langzaam, maar rond de kerst gaat het tempo omhoog. En als er dan in dat tempo nieuwe woorden aangeboden worden, dan haken ze af. Bij een heleboel kinderen met leesproblemen ga je rond de kerst uitval merken omdat ze de visuele en auditieve verwerkingssnelheid niet meer kunnen bijbenen.

Met de Leesmatrix methode is de koppeling tussen het verwerken van de visuele en auditieve informatie en het verbaliseren ervan de sleutel om tot lezen te kunnen komen. Zoals we weten vanuit onze module “visuele screening en training” zijn de visuele vaardigheden erg belangrijk als voorwaarden om tot leren lezen te komen. Daarom nemen we bij een hulpvraag met betrekking tot lezen altijd de visuele vaardigheden onder de loep. We kijken ook naar de neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen) en bijvoorbeeld het lateralisatieproces. We brengen ook de vormbesefontwikkeling in kaart en koppelen dat aan reflexintegratie met een link naar de auditieve, visuele, motorische en de cognitieve ontwikkeling.

De inzet van moderne computertechnieken opent daarbij mogelijkheden die tot voor kort niet in te zetten waren. Leren lezen kan nu eindelijk gebeuren op een manier die gebruik maakt van moderne technieken, gekoppeld aan nieuwe wetenschappelijke inzichten met betrekking tot informatieverwerking.

Leuk weetje:

Wist je dat als je geen goede saccades (oogsprongen) kunt maken, je bijvoorbeeld steeds op de volgende regel verder leest. Je woordjes herhaalt of maar spellend blijft lezen. En als je een langzame auditieve verwerkingssnelheid hebt, je het woord “markt” als “mart” kunt horen. Je mist letters!

Herken je dit…?

Kinderen die…:

 • Wel woorden kunnen hakken met lezen, maar niet kunnen plakken.
 • Bij lezen of spelling steeds letters overslaan of niet opschrijven: “markt” wordt “mart”.
 • Langzaam, spellend blijven lezen.
 • Steeds op de volgende regel verder lezen.
 • Lezen niet leuk vinden.
 • Tot de kerst nog aardig meekomen in groep 3, maar dan afhaken.
 • Faalangst hebben ontwikkelt bij het lezen.

Wil je ook dat je…

 • Kinderen kunt helpen om weer plezier te krijgen in lezen.
 • Kinderen weer vertrouwen geeft dat ze kunnen lezen.
 • Het leestempo van kinderen kunt verbeteren.
 • De radende en spellende lezer gericht kunt helpen met een verschillende aanpak.
 • De auditieve en visuele verwerkingssnelheid van kinderen kunt verbeteren.
 • Kinderen vanaf de basis (het fundament) kunt helpen met gerichte oefeningen om de neuro-senso-motorische ontwikkeling (reflexen) te bevorderen.

Inhoud:

Ga dan werken met de Leesmatrix:

Op scholen wordt al sinds jaar en dag bekeken of een kind voldoet aan de leesvoorwaarden. Desondanks vallen jaarlijks heel wat kinderen in groep drie en vier uit op het leesgebied. Die leesvoorwaardentestjes, daar heb je niet zo veel aan. Er moet op een andere manier bekeken worden of een kind ver genoeg ontwikkeld is om bepaalde taken die leren lezen met zich meebrengt te kunnen uitvoeren. Simpel gezegd: een kind dat kan hakken (een woord in klanken benoemen) hoeft nog niet vanzelfsprekend een kind te zijn dat ook kan plakken (van klanken een woord maken). De reden? Het betreft twee verschillende vaardigheden, gekoppeld aan twee opeenvolgende mentale ontwikkelingsstadia. Pas als je in staat bent om te bepalen of een kind daadwerkelijk in het juiste stadium verkeert, is het verantwoord om met dit kind op leesgebied methodisch aan de slag te gaan.

Tijdens deze opleiding leer je vaststellen of een kind zich in het juiste ontwikkelingsstadia bevindt om te gaan leren lezen. En wat kun je doen als dat nog niet het geval is? En als het kind er aan toe is om te gaan leren lezen, hoe pak je dat dan aan?

Lezen is niet een vaardigheid die een beroep doet op één bepaald gebied in de hersenen. Het leesproces activeert een groot aantal hersengebieden en om die reden ook moet een goede leesaanpak divers zijn. Zowel het auditieve, visuele, tactiele, motorische, emotionele, creatieve en het neuro-senso-motorische aspect is onmisbaar om een goed resultaat neer te zetten. Daar mankeert het bij vrijwel alle remediërende leesmethoden aan. Maar niet bij de Leesmatrix.

Na de opleiding kun je:

 • Bepalen of een kind in de juiste ontwikkelingsfase zit om te leren lezen. 
 • De visueel en auditief gerelateerde items met betrekking tot lezen testen en remediëren. 
 • De visuele en auditieve verwerkingsnelheid testen en oefeningen inzetten om die te verbeteren. Je leert werken met het oefenprogramma “AudioVariaTrain”.
 • De reflexen in verband brengen met de visuele en auditieve ontwikkeling. 
 • De ontwikkeling van het vormbesef in kaart brengen. En daar gerichte oefeningen voor inzetten ter verbetering.
 • Het leesniveau van een kind vaststellen en met de aanpak “Leesmatrix” het kind verder helpen om vlot te leren lezen. Daarbij leer je onder andere werken met het LeesmatrixFlits programma.
 • De radende en spellende lezer gericht helpen met een verschillende aanpak.
 • Zes warming-up oefeningen inzetten die de ontwikkeling van het lezen bevorderen. 
Remediërende leesmethode

Prijzen en details:

Wie kan aan de cursus deelnemen:

De cursus is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Voorvereiste: Deze cursus is alleen te volgen voor cursisten die de cursus visuele screening & training bij Breincentrum® hebben gevolgd.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en klapper met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat in mapje.

Aanvullend lesmateriaal: 
Je krijgt 3 maanden een licentie voor het gebruik van de webbased software Leesmatrix met 2 leerling accounts GRATIS.

Certificering:
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Leesmatrix Coach”. Je wordt dan ook als Leesmatrix Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Leesmatrix Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 

Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), literatuur doornemen (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Leesmatrix coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks word je uitgenodigd voor een terugkomdag, waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 9.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs cursus: 435 euro.

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

“Deze module is opgenomen in het Registerleraar.nl”

Met het Leraren Register kun je laten zien dat je een bevoegd en bekwaam leerkracht bent en dat je hieraan blijft werken. Vraag op je school na of je deze opleiding kunt gebruiken voor je scholingsbudget.

Deze module is voor 14 RU opgenomen in Registerleraar.

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze cursus direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning cursus
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
06-12-2021 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 435,00
14-12-2021 Lummen in België Ellen Damiaans € 435,00
04-04-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 435,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
19-04-2022 Lummen in België Ellen Damiaans € 435,00
12-12-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 435,00
03-04-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 435,00
15-12-2022 Lummen in België Ellen Damiaans € 435,00