Zoek jouw Cursus

Algemeen:

Schrijfmotorische Therapie

Tijdens deze opleidingsdag bij Breincentrum, leert u om schrijftherapie in te zetten bij handschriftproblemen. Deze schrijftherapie is een brede aanpak, waarbij vanuit verschillende disciplines functioneel wordt gewerkt aan verbetering.

U gaat leren kijken naar een (kinder)handschrift zoals men naar een schilderij kijkt: van het geheel naar het detail. We zien de vorm, de schrijfbeweging en het innemen van de ruimte op het papier. Het leert ons veel over de schrijver.

Bij schrijven gaat het over het bewegen op papier maar ook over het vormen van letters en over het ordenen van die letters tot een leesbaar woord. Dat is het werk wat de hersenen aan moeten kunnen. En als het niet lukt, hoe krijgen we het dan alsnog voor elkaar?

Cursus schrijfproblemen

Leuk weetje:

Cursus schrijfproblemen

Wist je dat baby’s al met 7 maanden een pincetgreep kunnen maken…?  Onze reflexen zijn er voor verantwoordelijk en ondersteunen bijvoorbeeld dat we op latere leeftijd een mooie, soepele pengreep kunnen hebben.

Herken je dit…?

Kinderen die…:

 • Een hardnekkige verkeerde pengreep hebben.
 • Zo hard drukken op hun potlood dat de nagels wit worden.
 • Heel slordig schrijven.
 • De letters boven en onder de lijnen laten zweven.
 • De vormen van de letters er maar niet in krijgen.
 • Met het knippen hun kaken meebewegen.
 • Tijdens het schrijven hun tong naar buiten hebben hangen.

Wil je ook dat je…

 • Kinderen soepel kunt laten schrijven.
 • Binnen de lijnen kunt schrijven.
 • Je tong in de mond kunt houden tijdens het schrijven.
 • Kinderen eindelijk een goede pengreep hebben en kunnen behouden.
 • Kunt herkennen welke soorten schrijfproblemen er zijn en hoe je die kunt aanpakken.

Inhoud:

Ga dan werken met de Schrijfmotorische Therapie:

Handschriftproblemen worden vrijwel altijd alleen gekoppeld aan problemen met de fijne motoriek. Vaak wordt de hulp ingeroepen van een fysiotherapeut of een ergotherapeut. Maar schrijven is veel meer dan dat. Er zit een bewegend element aan vast, een vormcomponent en een ruimtelijke component. Deze items zijn onlosmakelijk gekoppeld aan de persoon die schrijft. De pengreep geeft een stuk van de persoonlijkheidsontwikkeling weer, evenals de lichaamshouding tijdens het schrijven. Kennis van en inzicht in de persoonlijkheidsontwikkeling is daarom onmisbaar. Binnen de ruimtelijke ontwikkeling van het kind speelt de handelings- en waarnemingsrichting een belangrijke rol. Kennis van die items is dan ook onmisbaar om het kind goed te leren schrijven. En dan is er uiteraard het dominantiepatroon. Het maakt nogal wat uit of een kind een gekruist patroon heeft ontwikkeld of niet omdat de oog-hand coördinatie er sterk door beïnvloed wordt. Kunnen testen van deze items en in kunnen spelen op het ontwikkelingspatroon zijn een must bij goed schrijfonderwijs.

Cursus schrijfproblemen

Na de opleiding kun je:

 • De neuro-senso-motorische ontwikkeling (reflexen) koppelen aan schrijfproblemen. Je weet dan welke reflexen van invloed zijn op schrijfproblemen. Je kunt bijvoorbeeld observeren hoe een kind op zijn stoel zit (op één of twee benen) en je kunt dit dan koppelen aan nog actieve reflexen. 
 • De hepnerschrijftest afnemen en koppelen aan de (emotionele) ontwikkeling door middel van tekeninginterpretatie (Koppitz en Goodenough) en de sensomotorische ontwikkeling van het kind. 
 • Een handelingsplan opstellen dat een integratieve aanpak vertoont waarin ademtherapie, reflexintegratie, visuomotorische training, lateralisatietraining, tactiele ontwikkeling, ruimtelijke ontwikkeling en schrijfontwikkeling samenkomen.
 • Zes warming-up oefeningen toepassen om speels in je klas of praktijk de schrijfproblemen te verbeteren
Cursus schrijfproblemen

Prijzen en details:

Wie kan aan de cursus deelnemen: 

De cursus is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 
Elke cursist ontvangt tijdens de cursus een pen en klapper met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen. 

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Schrijfmotorische Therapie Coach”. Je wordt dan ook als Schrijfmotorische Therapie Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Schrijfmotorische Therapie Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 

Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), handschrift observeren bij proefpersonen (1 uur), doornemen literatuur (1 uur) oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Schrijfmotorische Therapie Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks word je uitgenodigd voor een terugkomdag, waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 9.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs cursus: 395 euro.

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

“Deze module is opgenomen in het Registerleraar.nl”

Met het Leraren Register kun je laten zien dat je een bevoegd en bekwaam leerkracht bent en dat je hieraan blijft werken. Vraag op je school na of je deze opleiding kunt gebruiken voor je scholingsbudget.

Deze module is voor 14 RU opgenomen in Registerleraar.

JaMaRa rekencursus

“Deze module is opgenomen in het Pro-Q-Kine register.”

Ben je als kinesitherapeut op zoek naar een geaccrediteerde navorming ? Kom dan de cursus Schrijfmotorische Therapie volgen.

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze cursus direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning cursus
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
13-01-2022 Lummen in België Ellen Damiaans € 395,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
17-01-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 395,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
19-05-2022 Lummen in België Ellen Damiaans € 395,00
04-07-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 395,00
09-01-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 395,00