Zoek jouw Cursus

Algemeen

Visuele verdiepingscursus

Wist je dat er een heleboel reflexen zijn die van invloed zijn op de ontwikkeling van jouw visuele systeem? 

De reflexen liggen aan de basis van de ontwikkeling van jouw visuele systeem. Zo zijn er reflexen die jouw oogvolgbewegingen ondersteunen. 

Het zien is een aangeleerd proces. Zoals je ooit hebt leren lopen en fietsen, moet je ook leren zien. Bij de meeste kinderen ontwikkeld dit proces spontaan, maar soms gaat dit niet vanzelf.

Je leert tijdens deze cursus visuele training inzetten. Dat is een methode waarbij we met specifieke oogoefeningen de verschillende visuele vaardigheden ontwikkelen en/of verbeteren en op die manier een basis leggen voor het goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Zowel de toepassing en de effectiviteit van visuele training zijn terug te vinden in wetenschappelijke literatuur.

Deze cursus is een vervolg op visuele screening en training (1 ster) en ruimtelijk zicht & inzicht (2 sterren). En is alleen toegankelijk als deze twee gevolgd zijn. Deze cursus gaat dieper in op verschillende visuele testen en trainingen. Naast de visuele motorische testen en trainingen leert de cursist ook visueel sensorische trainingen toepassen. Deze trainingstechnieken zijn onmisbaar bij de behandeling van onder andere fixatie disparatie.

Leuk weetje:

Dyslexie of Fixatie Disparatie?visuele verdiepingscursus

Ik vroeg mij af hoe het komt dat we steeds meer kinderen met dyslexie zien. Soms heeft wel meer dan een kwart van de kinderen in een klas een dyslexieverklaring. Uit wetenschappelijk onderzoek (van dhr. Birnbaum) komt naar voren dat 80% van de kinderen, die op dit moment als dyslectisch zijn gediagnosticeerd, eigenlijk als basisprobleem fixatie disparatie heeft.

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

 • Vermoeid uit school komen, want lezen kost veel energie.
 • Hoofdpijn hebben of klagen over tranende of brandende ogen.
 • Slordig handschrift hebben. De tekst zweeft boven en onder de lijnen.
 • Spellend blijven lezen.
 • Lezen niet leuk vinden, behalve liggend. Dan ontspannen de ogen meer en lukt het wel.
 • In ogen wrijven tijdens het lezen en/of schrijven.
 • Het hoofd niet recht houden tijdens het lezen en/of schrijven.
 • Concentratieproblemen hebben.
 • Gedragsproblemen hebben; bij ADHD’ers kan ten onrechte een diagnose gesteld worden, omdat ze gewoon niet zolang naar de letters kunnen kijken.

Wil je ook dat je…

visuele verdiepingscursus

 • Visuele problemen nog gerichter kunt aanpakken dan je al kon?!
 • Nog meer tools in handen hebt om de visuele vaardigheden van kinderen te verbeteren.
 • Kinderen weer kunt laten stralen omdat ze nu eindelijk vooruitgaan met lezen!
 • Kinderen meer zelfvertrouwen kunt geven.

Over de opleiding:

Ga dan werken met de gespecialiseerde visuele screening en training:

Je leert werken met de ruler om de ogen te leren convergeren en divergeren en samen te  laten werken. Het oefenboekje komt aan bod en de ruler zelf. Daarnaast leer je werken met de cheiroscopische spiegeltekening via stresspointmateriaal. Aan bod komt ook de trainingsmirror, waarmee fixatie disparatie kan worden weggetraind via sensorische oefeningen. De barreader, diverse sheets, in te zetten bij accommodatietraining en oogsamenwerking. Ook leer je het perifere veld in kaart brengen middels de campimeter. Scherpstellen via accommodatieflippers en richt- en oogsamenwerkingstraining via sensomotorischetraining heeft ook een plaats tijdens deze cursusdag. Je leert welke training motorisch en welke sensorisch is. Dat laatste is noodzakelijk om fixatie disparatie weg te trainen. Tenslotte komt er apparatuur aan bod waarmee je een scala aan testen kan afnemen en interpreteren: astigmatisme, verticale en latere forie, fusie, balans, en fixatie disparatie op leesafstand.

visuele verdiepingscursus

Na de opleiding kun je:

 • De reflexen die een relatie hebben met de ogen herkennen, testen en oefeningen voor meegeven. 
 • Meer testen inzetten om visuele problemen op te sporen.
 • Het verschil begrijpen tussen motorische- en sensorische training en weten wanneer je bepaalde visuele oefeningen in moet zetten en met welk doel. 
 • Gerichte oogtraining geven aan kinderen met visuele problemen.
visuele verdiepingscursus

Prijzen en details:

Wie kan aan de cursus deelnemen: 

De cursus is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Voorvereiste: Is dat je de cursus visuele screening en training (1 ster) en ruimtelijk zicht & inzicht (2 sterren) bij Breincentrum gevolgd hebt.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt tijdens de cursus een pen en klapper met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen. Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. U wordt hierover tijdens de cursus geïnformeerd.

Certificering: 

Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Visueel screening en training Coach verdiepingscursus”. Je wordt dan ook als gespecialiseerde visueel screener & trainer vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Visueel screener en trainer gespecialiseerde Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 

Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (2 uur), afnemen testen bij proefpersonen (2 uur), doornemen literatuur (1 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur).

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor visuele screening & training. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.Jaarlijks word je uitgenodigd voor een terugkomdag, waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 9.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs cursus: 395 euro. 

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

“Deze module is opgenomen in het Registerleraar.nl”

Met het Leraren Register kun je laten zien dat je een bevoegd en bekwaam leerkracht bent en dat je hieraan blijft werken. Vraag op je school na of je deze opleiding kunt gebruiken voor je scholingsbudget.

Deze module is voor 14 RU opgenomen in Registerleraar.

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
14-02-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 395,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
15-02-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 395,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
10-10-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 395,00
13-02-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 395,00