We gaan in op de ruimtelijke waarneming en het verwerken van ruimtelijke informatie.
Veelal wordt er gedacht dat iemand die dieptezicht heeft, ook een goede ruimtelijke waarneming heeft. Niets is minder waar. We gaan daar tijdens de opleiding uitgebreid op in, omdat er een nauwe relatie aanwezig is tussen gedrag, leerproblemen en motorische ontwikkeling. Bijna niemand heeft kijk op de relaties op deze zaken, terwijl ze levensgroot aanwezig zijn bij tal van gedrags- en leerproblemen.
Beweging, houding en zien vormen een eenheid. Vanuit die invalshoek is het niet alleen mogelijk om bepaalde gedragingen beter te doorgronden, maar blijken er ook mogelijkheden te zijn om betekenisvolle veranderingen te door te voeren.
Tijdens deze e-learning leert u wat de verschillen zijn tussen ruimtelijk zicht, stereozicht, dieptezicht en binoculair zicht. Er wordt standaard vanuit gegaan dat binoculair zicht automatisch inhoudt dat er ook stereozicht en dieptezicht aanwezig is. Maar dat is lang niet altijd het geval. En zelfs als er wel dieptezicht is, dan betekent dat nog niet dat het 3D beeld van de wereld rondom ons deugt.
De relatie ruimtelijk waarnemen en lichaamshouding wordt uitgebreid belicht.
Wat vrijwel niemand weet is dat een refractieverschil tussen beide ogen altijd gevolgen heeft voor de lichaamshouding. En daarmee ook voor de ruimtelijke waarneming. Die gaan we letterlijk in kaart brengen. En natuurlijk leer je wat voor training erbij ingezet kan worden.
Verder gaan we in op testen en aanpassen van de ruimtelijke waarneming middels prisma’s in combinatie met visueel sensorische training. Dat is de missing link bij prismavoorschriften. Zonder sensorische training vindt er adaptie plaats van de prismasterkte en moet er steeds een hogere sterkte aan te pas komen om hetzelfde effect te behouden of de prisma wordt verwijderd omdat het effect verdwijnt door adaptie. Met de combinatie prisma & sensorische training voorkom je adaptie. De hardware (prisma) verandert de waarneming en de training leert het brein om het zich eigen te maken.
Deze training is alleen in te zetten in overleg met een Functioneel Optometrist.
Wie kan aan de opleiding deelnemen:
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, fysiotherapeuten, osteopaten, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!
Voorvereiste: Is dat je de opleiding visuele screening en training (1 ster), ruimtelijk zicht & inzicht (2 sterren), gespecialiseerd Visueel screener & trainer (3 sterren) en de Bioptor Masterclass (4 sterren) bij Breincentrum gevolgd hebt.
Niveau: post HBO.
Lesmateriaal:
Elke cursist ontvangt de volgende materialen:
Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. Je wordt hierover tijdens de opleiding geïnformeerd.
Certificering:
Na het afronden van deze scholing kun je in je online profiel je eigen certificaat downloaden: “Visueel ruimtelijke waarneming en houding Coach”. Je wordt dan ook als Visueel ruimtelijke waarneming en houding Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/
Je ontvangt tevens het logo van de “Visueel ruimtelijke waarneming en houding Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.
Werkwijze e-learning:
Voordat je start met de e-learning ontvang je een pakket waarin alle materialen zitten behorende bij de opleiding. Bij inschrijven word je gevraagd naar welk adres wij de materialen kunnen opsturen.
Je ontvangt inloggegevens om in jouw persoonlijke omgeving in te loggen in de e-learning. De e-learning zit boordevol informatie, testen, oefeningen, uitleg en voorbeeld filmpjes. Jouw voortgang wordt door ons gevolgd met een Learning Management Systeem (LMS). Daarnaast zijn er diverse vragen ingebouwd, waarin we testen of je de stof goed hebt begrepen. Gedurende de opleiding kun je op ieder moment contact opnemen met de docent om eventuele vragen te stellen naar aanleiding van de opleiding. Zodra je de opleiding voltooid hebt kun je in je eigen online omgeving je certificaat downloaden.
Startdatum:
Nog onbekend. Wordt eind schooljaar 2023-2024 bekend gemaakt.
Studiebelasting:
Het volgen van de e-learning duurt ongeveer 12 uur.
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 16 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (6 uur), doornemen literatuur (4 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (6 uur).
Nadat de e-learning gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Visueel ruimtelijke waarneming en houding Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.
Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.
Prijs opleiding e-learning: 550 euro (excl. verzendkosten).
Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 385 euro (excl. verzendkosten), voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).
Accreditaties en erkenning (en):
Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:
Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.
Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.
Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.
Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638
Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.
Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen
Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille
Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:
Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.
Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923
Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:
Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:
Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.
Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.
Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.
Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.
Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.
Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.