Zoek jouw OpleidingenAlgemeen:

Brain Gym® 104

Waarom Brain Gym®?

Tijdens deze opleiding krijg je inzicht in de relatie tussen bewegen en leren. Hoe voelt het om in de flow van leren te zitten; maar wat kan iemand ervaren als hij/zij uit de flow is? Welke Brain Gym oefeningen bieden de meest effectieve ondersteuning als een kind moeite heeft met bijvoorbeeld lezen, rekenen of spellen? Hoe verbeter je leervaardigheden zoals aandacht en concentratie? Ervaar je zelf ook hoe Brain Gym jouw kwaliteiten naar voren haalt en een gevoel van welzijn vergroot?

Brain Gym® is een bewegingsprogramma voor alle leeftijden, dat tot doel heeft het leren te vergemakkelijken en functioneren te verbeteren. Hierbij mag je ‘leren’ breed zien. Met Brain Gym oefeningen maak je het brein en het lichaam wakker voor datgene wat je gaat doen; als een vorm van warming-up.

Brain Gym® bouwt voort op de basispatronen van de neurologische en motorische ontwikkeling, die in Movement Based Learning en reflexintegratie aan de orde komen.

Tijdens de opleiding leer je werken met de 26 Brain Gym oefeningen van Paul E. Dennison, Ph.D.

Leuk weetje:

“Brain Gym zet de deur naar leren open” Paul E. Dennison.

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen) die…:

 • Leer- en/of gedragsproblemen ondervinden.
 • Letters en/of cijfers omkeren (bijvoorbeeld: b-d, 56-65).
 • Moeite hebben met schoolvakken zoals lezen, rekenen of spellen.
 • Motivatie verloren zijn.
 • Bang zijn om fouten te maken of faalangstig zijn.
 • Enorm tegen toetsen en examen opzien, of blokkeren tijdens toetsen.
 • Het lastig vinden om te beginnen met een taak.
 • Druk of juist teruggetrokken gedrag vertonen.
 • Letterlijk of figuurlijk een blokkerende werkhouding laten zien.
 • Het moeilijk vinden om zich te concentreren.

Wil je ook dat je…

 • Anderen kunt ondersteunen in hun fysieke, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling.
 • Kinderen kunt ondersteunen in hun leerproces.
 • De Brain Gym oefeningen doelgericht kunt inzetten om het lezen, rekenen of spellen wat gemakkelijker te maken of om concentratie te verbeteren.
 • Specifieke Brain Gym oefeningen kunt inzetten om anderen te helpen bijvoorbeeld weer gemotiveerd te zijn voor wat ze doen, of zich voor te bereiden op toetsen en examens.

Over de opleiding:

Ga dan werken met de 26 Brain Gym® oefeningen:

Vanaf de prille babytijd leert een kind door te bewegen. Ieder mens leert en functioneert het beste in eigen tempo. Daarbij is het ook noodzakelijk dat: iemand zich veilig voelt; er verbinding is tussen gevoel en verstand; het lichaam en het brein met elkaar samenwerken. Al deze gegevens spelen een grote rol in Brain Gym.

Paul E. Dennison Ph.D., pedagoog en de grondlegger van Brain Gym®, heeft veel research gedaan naar het verbeteren van leervaardigheden door beweging. Hij ontwikkelde al tientallen jaren geleden zijn visie over de relatie tussen bewegingspatronen en leerprocessen: bewegen heeft niet alleen invloed op fysiek leren maar ook op het cognitieve leren. Dennison werkte de methode Educatieve Kinesiologie uit, waarvan Brain Gym® de basis vormt.

Brain Gym oefeningen ondersteunen het bewegingspatroon. De bewegingen verstevigen de verbindingen tussen lichaam en brein, tussen verschillende gebieden in het brein, tussen de linker- en rechterkant van het lichaam.  Anders gezegd; ze stimuleren de samenwerking tussen de 3 dimensies in het brein en het lichaam: voor – achter, boven – onder en links – rechts. Zo helpen de oefeningen met het verbeteren van aandacht, stabiliteit en informatieverwerking.  

Door de oefeningen uit te voeren kom je letterlijk weer in beweging en kan alle (sensorische) informatie beter verwerkt worden. Brain Gym oefeningen zijn eenvoudig uitvoerbaar, kosten weinig tijd maar leveren veel op! 

Inhoud van de opleiding:

 • PACE: een viertal oefeningen die het lichaam voorbereiden om te gaan leren;
 • De 26 Brain Gym oefeningen die de fysieke vaardigheden van leren voorbereiden. Met aandacht voor toepassing van de oefeningen in verschillende situaties;
 • Observeren: wat neem je waar voor en na het doen van oefeningen;
 • Leerflow: is iemand in of uit de flow van leren;
 • De categorieën van de 26 Brain Gym® oefeningen, gelinkt aan de drie dimensies: voor-achter, boven-onder, links-rechts;
 • De 5 principes van Leren gebaseerd op beweging.

Brain Gym kan o.a. toegepast worden in het onderwijs, in therapie en in de individuele praktijk. Jong en oud profiteren van deze effectieve oefeningen. Je kunt de oefeningen zowel therapeutisch als preventief inzetten.

Brain Gym sluit perfect aan bij de andere modules die in het Breincentrum aangeboden worden, zoals Movement Based Learning.

Het is een praktische training; de cursist gaat actief aan de gang. Na de opleiding kun je direct met het geleerde aan de slag in de praktijk.

Na de opleiding kun je:

 • De drie dimensies van het lichaam herkennen en de relaties daarmee tot de hersenen.
 • Leer- en gedragsproblemen koppelen aan de drie dimensies van het lichaam en hersengebieden.
 • Anders kijken naar leer-en gedragsproblemen.
 • Observeren of een kind in of uit de leerflow is.
 • De 26 Brain Gym oefeningen doelgericht in je klas of praktijk toepassen.
 • Kinderen en volwassenen met Brain Gym ondersteunen in hun leerproces en verder helpen in hun ontwikkeling.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, reflextherapeuten, leerkrachten, remedial teachers, klassenassistenten, intern begeleiders, orthopedagogen, logopedisten, psychologen, ergotherapeuten.

Niveau: post hbo.

Lesmateriaal: 
Elke cursist ontvangt:

 • Het boek ‘Handboek Brain Gym, nieuwe uitgebreide handleiding bij de Brain Gym oefeningen’ van Paul E. Dennison & Gail E. Dennison.   
 • Zakboekje met de 26 Brain Gym oefeningen

Certificering: 
Na afloop ontvang je het officiële Brain Gym® 104 certificaat van Brain Gym® International.

Studiebelasting: 

Aantal fysieke lesuren: 14 lesuren.

Studiebelasting buiten de lesuren: 10 uur. Dit bestaat uit: doornemen van het boek, de 26 Brain Gym oefeningen inoefenen (uitvoeren voor jezelf en met anderen). 

Lestijden: Tijden zijn van 09.00u start tot 17.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 385 euro.

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 269,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Aansluitend op Brain Gym® 104

Terugkomdag Brain Gym 104

In de praktijk blijkt dat iedereen zijn of haar favoriete Brain Gym oefeningen heeft, waardoor de kans groot is dat je ze niet allemaal even goed in de vingers krijgt. Tijdens deze dag frissen we alles weer op en komen alle oefeningen nogmaals aan bod. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Een terugkomdag wordt door de deelnemers altijd ervaren als inspirerend en motiverend; het geeft hernieuwde energie om Brain Gym in de praktijk in te zetten.

Opleiding The Essential Tool, module 1

Na Brain Gym® 104 kun je meedoen met de opleiding The Essential Tool. In deze methode laat je een lemniscaat tekenen die je vervolgens leert ‘lezen’. Zo biedt The Essential Tool een observatie instrument dat laat zien waar de sterke kanten en de aandachtspunten liggen. Hierdoor kan je heel doelgericht aan de slag om je cliënten / leerlingen te ondersteunen in hun leerproces; bijvoorbeeld met Brain Gym oefeningen en Building Block Activities. Een groot voordeel van The Essential Tool is: de getekende lemniscaat maakt de vorderingen zichtbaar. 

The Essential Tool wordt al in veel praktijken en op vele scholen – over de hele wereld – toegepast.

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
22-05-2023 en 23-05-2023 Wijchen in Nederland Monique de Groote-van Tol € 385,00