Zoek jouw Opleidingen

Algemeen

Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen

Leer- en gedragsproblemen waar gebrek aan focus en concentratie een grote rol spelen, zijn vaker gekoppeld aan het voedingspatroon dan men in eerste instantie zou denken.

Bepaade vitaminen, mineralen, sporenelementen en vetzuren staan bekend als zgn. co-factoren, die onmisbaar zijn binnen het aanmaakproces van neurotransmitters zoals Gaba, Acetylcholine, Serotonine en Noradrenaline.

Tekorten van één of meer co-factoren zorgen voor een verminderde aanmaak van de neurotransmitters die o.a. verantwoordelijk zijn voor concentratie, geheugen, nachtrust, mogelijkheid tot tot automatiseren, samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft, gedrag en stemming.

Aanpassingen in de voeding en soms supplementen kunnen sterk bijdragen aan het verminderen en zelfs opheffen van de leer- en gedragsproblemen.

Vaststellen of tekorten of onbalans in de voeding de aanmaak van neurotransmitters in de weg zitten en of het een relatie heeft met de leer- of gedragsproblemen (waaronder add en adhd) leer je tijdens deze opleiding. En uiteraard hoe je de problematiek kunt aanpakken en verhelpen.

Deze scholing wordt online via ZOOM verzorgd door Will Missot. Mogelijk wordt deze scholing in de toekomst toegevoegd aan het aanbod van Breincentrum.

Leuk weetje:

Een toename van het bloedsuiker met 7 nmol/l en hoger:

  • Hippocampus krimpt
  • Geheugen: vermindering (11% bij kids)
  • Vermindering woordenschat
  • Ruimtelijk geheugen neemt af
  • Orientatievermogen vermindert

Recensies:

Algemene indruk

Zeer interessant. Hoe voeding, of beter gezegd het ontbreken van de juiste voeding, een grote relatie heeft op gedrag en leermogelijkheden.

Ook de relatie/link naar reflex integratie is een eye opener (die link wordt volgens mij bij MNRI/Rmti nog niet gelegd???)

De cursus wordt op een prettig tempo gegeven, is goed te volgen.

De casus bespreking enige weken later is weer een goede reminder/opfrisser.

Wat vond ik ervan

Ik vond het een waardevolle cursus. Een enorme aanvulling op de kennis die ik heb inmiddels heb opgedaan over de ontwikkeling van een kind.

Zou de cursus zo weer volgen ?.

Groetjes Marjolijn


Allereerst dank voor alle info die je met ons wilde delen. Het was overzichtelijk en heel interessant.. Online was prima voor dit onderwerp en ook de lengte van de cursus was goed. Ik probeer zeker bij nieuwe klanten meteen de voeding mee te nemen.

Lisette


Ik vond het een leerzame en praktische cursus, zeker de verbanden die je meegeeft wat ze doen op leren en gedrag.

Het is de schakel die vaak ontbreekt in de aanpak. In combinatie met reflexen, ademhaling hoor ik terug van klanten dat ze al erg vooruitgaan.

Groetjes, Sheila


Ik vond het een heel goed opgebouwde, en duidelijk gegeven opleiding in de complexe wereld van neurotransmitters. Dat wat we kunnen doen m.b.t. voeding en leefstijl bij leer- en gedragsproblemen werd omlijst door een duidelijk hoe en waarom. Heel degelijk en concreet toepasbaar!

Anna M.


Nog even een reactie op de cursus: érg interessant!! Heb het als erg leuke en super leerzame ochtenden ervaren. Zowel voor ons gezin als voor mijn werk als kinderfysiotherapeut.

Tineke


Goedemiddag Will, via deze weg wil ik je ontzettend bedanken voor de mega interessante opleiding en uitgebreide intake vragen voor ons op papier. Je geeft ontzettend fijn les. Heerlijk die humor tussendoor, zo blijft het luchtig en interessant om te blijven luisteren.

Linda

Herken je dit…?

Kinderen (of volwassenen)…:

  • die niet vooruit te branden zijn in de klas. Ze zijn futloos en ogen aan het begin van de schooldag al uitgeblust.
  • wie de aangeboden informatie langs hen heen lijkt te gaan.
  • met  een laag werktempo, vaak gepaard aan een moeizaam handschrift.
  • met concentratieproblemen, een minder goed geheugen en verminderde automatiseringsvaardigheden.
  • met een kort lontje en nauwelijks te motiveren.
  • die geen rust in zich hebben maar voortdurend bewegen en afgeleid worden door elke prikkel.

 

Wil je ook dat je…

In staat bent om te achterhalen of een verminderde werking van bepaalde neurotransmitters verantwoordelijk is voor deze leer- en gedragsproblemen?

Zodat een kind:

  • de aangeboden informatie goed kan opnemen.
  • een lekker vlot werktempo heeft.
  • lekker in zijn vel zit.
  • rustig, geconcentreerd kan doorwerken.

Over de opleiding:

Neurotransmitters vormen de  ‘taal van je lichaam’ en de manier waarop ‘boodschappen’ door je lichaam worden verstuurd via de zenuwvezels.

Vooral dopamine, acetylcholine, gaba en serotonine hebben een grote invloed op ons welzijn en functioneren. Gelukkig is bekend welke kenmerken je vertoont wanneer ze optimaal functioneren en welke kenmerken als dat niet zo is. Gelukkig voor ons, is ook bekend welke factoren dit optimaal functioneren kunnen stimuleren.

Elke van deze neurotransmitters heeft heel wat specifieke, belangrijke functies. Een aantal daarvan zijn sterk gekoppeld aan leren en gedrag doordat ze verantwoordelijk zijn voor de werking van het geheugen, de concentratie, de stemming en het humeur.

De vorming van de verschillende neurotransmitters is sterk afhankelijk van aanwezigheid van zgn. cofactoren. Dat zijn de bouwstofjes van de neurotransmitters. De meeste daarvan krijgen we binnen via onze voeding, maar er zijn er ook die ons lichaam zelf kan aanmaken.

Deze co-enzymen bepalen welke processen er in het lichaam plaats kunnen vinden en zorgen voor een chemische reactie in de lichaamscellen, die een rol spelen in de stofwisseling en het immuunsysteem.

Tekorten aan bepaalde co-enzymen kunnen een kettingreactie veroorzaken en het leren en het gedrag sterk negatief beïnvloeden.

Wil jij ook de oorzaak van leer- en gedragssproblemen leren aanpakken? Ga dan werken met de aanpak zoals in de opleiding Brein, neurotransmitters en leer- en gedragsproblemen aan de orde komt.

Na de opleiding kun je:

Via gerichte vraagstelling, herkennen van fysieke kenmerken, praktisch toepassen van drukpuntanalyse en gedragsobservaties bepalen of  verminderde  concentratie, geheugenproblemen, problematische automatiseringsvaardigheden, gebrek aan motivatie, belabberde werkverzorging en een belabberd handschrift, vermoeidheid, onrust en ongewenst gedrag een link heeft met een verminderde werking van bepaalde neurotransmitters.

Je bent na de opleiding in staat om aan neurotransmitters gerelateerde leer- en gedragsproblemen via aanpassingen en veranderingen in het voedingspatroon aan te pakken, te verminderen en in veel gevallen zelfs op te heffen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Je ontvangt een hand-out per e-mail.

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je een evaluatieformulier. Na het invullen hiervan ontvang je digitaal het certificaat: “Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach”. Je wordt dan ook als Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
15 uur, verdeeld over 5 bijeenkomsten via ZOOM van 3 uur.
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 15 uur. Deze bestaat uit geleerde testen en oefeningen doornemen (4 uur), afnemen testen bij proefpersonen (4 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een proefpersoon (5 uur). Totaal 30 uur.

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Data: 22-11-2024, 29-11-2024, 13-12-2024, 10-01-2025, 17-01-2025.

Tijden: 08.30-11.45 uur.

Locatie: Online (via Zoom)

Docent: Will Missot

Prijs opleiding: introductieprijs 275 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 157,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
22-11-2024 Online (via ZOOM) Will Missot € 275,00