Een ideaal patroon voor hand, voet, oor, oog en hersenhelft is als alle dominanties aan een kant aanwezig zijn met een tegenover liggende dominante hersenhelft. We noemen zo’n hersenhelft ook wel een hemisfeer. We hebben er twee: de linker- en de rechterhemisfeer.
Tussen de twee hersenhelften waar we over beschikken moet ook weer niet een te groot verschil in activiteit aanwezig zijn. Er moet dus hersenhelftbalans zijn.
Er spelen dus twee zaken door elkaar: de koppeling van oog, oor, hand, voet met één van de twee hemisferen en het verschil in activiteit (de onbalans) tussen beide hersenhelften.
Deze scholing wordt online via ZOOM verzorgd door Will Missot. Mogelijk wordt deze scholing in de toekomst toegevoegd aan het aanbod van Breincentrum.
Het springen op een trampoline kan een positief effect hebben op de hippocampus van kinderen, een gebied in de hersenen dat cruciaal is voor leren en geheugen. Trampoline springen in diverse vormen is een oefenserie binnen de hemisferische balans en stimuleert de productie van neurotrofe factoren, die fungeren als ‘meststoffen’ voor de hersenen en de groei van nieuwe hersencellen bevorderen, evenals de verbindingen tussen neuronen.
Bij veel kinderen is het dominantiepatroon verre van ideaal omdat er sprake is van kruisingen en dat kan voor problemen zorgen. Zo kan iemand linksogig, rechtshandig, rechtsvoetig, linksorig en rechtsbreinig zijn. Deze kruisingen in dominantie ben ik in allerlei varianten in mijn praktijk ontelbare malen tegen gekomen bij kinderen met leer- en gedragsproblemen. Maar zelfs een ideaal patroon, waarbij alle dominanties aan een kant liggen kan voor ontwikkelingsproblemen zorgen als ze niet kruislinks gekoppeld zijn aan de juiste hersenhelft. Bij een gemixt dominantiepatroon komt er nog iets om de hoek kijken: de balans tussen de linker- en rechterhersenhelft.
We noemen enkele domeinen waarbij de hemisferische onbalans een negatieve rol kan spelen:
Motorisch, sensorisch (visueel, auditief, tastzin), het schoolse leren, emotionele ontwikkeling, lichaamshoudingsgevoel, reuk, smaakzin, immuunsysteem, sociale ontwikkeling, spijsvertering, cognitieve ontwikkeling, reflexontwikkeling (primitieve reflexen).
Tijdens de cursus leer je voor deze gebieden via vraagstelling en fysieke observatie vaststellen of er knelpunten in de hemisfeerbalans aanwezig zijn.
En uiteraard leer je oefeningen, activiteiten en andere interventies (voeding, ademhaling, bewegen, supplementen) om te werken aan balansherstel.
We komen drie maal bij elkaar via Zoom. Elke keer bespreken we een of meer casussen uit mijn praktijk, maar er is ook ruimte voor elke cursist om zelf een casus in te dienen die we dan met elkaar zullen doornemen. We bespreken testjes, oefeningen, gedragsaanpassingen, maar ook verbanden naar voeding(stekorten), adem- en/of slaaproblematiek en de oplossingen daarvoor.
Tijdens de eerste bijeenkomst leer je direct al welke vragen je per domein (sensorisch, motorisch etc.) kunt stellen en welke fysieke kenmerken duidend zijn voor een hemisferische onbalans.
Omdat deze aanpak kennis vraagt van de ademhaling en van orthomoleculaire inzichten is het een voorwaarde om mee te kunnen doen dat je de cursussen Brein, voeding & neurotransmitters en Ademcoach voor kids al gevolgd hebt.
Wie kan aan de opleiding deelnemen:
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!
Niveau: post HBO.
Voorvereiste: Je moet eerst de opleiding Brein, neurotransmitters & leer- en gedragsproblemen en de opleiding Ademzorg voor Kids Light gevolgd hebben.
Lesmateriaal:
Je ontvangt een hand-out per e-mail.
Certificering:
Na het afronden van deze scholing ontvang je een evaluatieformulier. Na het invullen hiervan ontvang je digitaal het certificaat: “Hemisferische balans Coach”. Je wordt dan ook als Hemisferische balans Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/
Je ontvangt tevens het logo van de “Hemisferische balans Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.
Studiebelasting:
9 uur, verdeeld over 3 bijeenkomsten via ZOOM van 3 uur.
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 9 uur. Deze bestaat uit geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), afnemen testen bij proefpersonen (2 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een proefpersoon (2 uur). Totaal 18 uur.
Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Hemisferische balans Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.
Data: 13-01-25, 20-01-25 en 27-01-25.
Tijden: 08.30-11.30 uur.
Locatie: Online (via Zoom)
Docent: Will Missot
Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 66,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).
Accreditaties en erkenning (en):
Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:
Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.
Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.
Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.
Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638
Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.
Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen
Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille
Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:
Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs
Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.
Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.
Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.
Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.
Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.
Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.
Datum | Locatie | Instructeur | Prijs | Inschrijven |
---|---|---|---|---|
13-01-2025 | Online (via ZOOM) | Will Missot | € 95,00 |