STAP-budget

Ontvang tot € 1.000,- korting op een opleiding bij Breincentrum® met het STAP-budget!

Wij zijn ontzettend blij dat wij kunnen zeggen dat je vanaf 1 juli 2022 onze opleidingen kunt volgen met het STAP-budget.

Met de STAP-budget subsidie kun je éénmaal per kalenderjaar, tot € 1.000,- subsidie aanvragen voor één opleiding. Je kunt deze subsidie gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen en je positie op de arbeidsmarkt te versterken. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie.

Welke opleidingen kun je met het STAP-budget volgen:

Breincentrum® is aangesloten bij de NRTO. Vandaar dat ook alle opleidingen van Breincentrum® die vanaf 29 juli 2022 starten in aanmerking komen voor het STAP-budget. Uitgezonderd zijn: terugkomdag, lezing, Ademzorg voor Kids.

Dat betekent dat jij in de meeste gevallen kosteloos kunt studeren bij Opleidingscentrum Breincentrum®. Onze opleidingen vind je ook op de officiële STAP-website van de overheid: www.stapuwv.nl

Wil je al heel lang die ene opleiding volgen? Dan is dit jouw moment!

Hoe kan ik de opleiding vanuit het STAP-budget vergoed krijgen?

Voor deze regeling stelt de overheid jaarlijks 218 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld over 6 aanvraagtermijnen. Hiermee kunnen jaarlijks naar schatting tussen de 200.000 en 300.000 mensen een opleiding volgen met een STAP-budget van maximaal € 1.000 ,- per persoon per kalenderjaar. Er geldt wel: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ en ‘op is op’. Zorg dus dat je op tijd én in het juiste tijdvak je subsidie aanvraagt.

Handig om te weten: het is niet mogelijk om jouw STAP-budget te verdelen over verschillende opleidingen om op totaal 1000 euro te komen. Wil je toch het maximale uit je subsidie halen? Kies dan voor deze opleidingen: Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist, e-learning Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist of Reflexintegratie Specialist RMTi (bestaat uit Reflexintegratie Deskundige RMTi en Reflexintegratie Specialist RMTi) en profiteer van de volledige 1000 euro korting van het STAP-budget. Zie ook het rekenvoorbeeld hiernaast.

Om gebruik te kunnen maken van het STAP-budget doorloop je de volgende 5 stappen:

 • De opleiding moet na minimaal 4 weken en binnen 3 maanden na de aanvraag bij het UWV starten. Houd zelf de tijdvakken STAP-budget goed in de gaten! Kijk hier voor alle tijdvakken.
 • Per kalenderjaar kun je één keer een aanvraag doen voor één opleiding voor het STAP-budget.

Een rekenvoorbeeld:

Stap 1: Schrijf je vandaag nog in voor één van onze opleidingen via de website van Breincentrum®.
Vink in de winkelmand bij de betaalopties aan: “STAP-budget”.
Doe dit zo snel mogelijk, zodat je zeker bent van een plek in de opleiding.

Je ontvangt direct na aanmelden, per e-mail van Opleidingscentrum Breincentrum® een STAP-aanmeldbewijs (PDF). Dit bewijs is heel belangrijk, zorg dat je hem goed bewaard!

Stap 2: Vraag in het juiste tijdvak jouw STAP-budget aan bij het UWV. Hiervoor heb je jouw DigiD nodig.
Vraag via deze link jouw STAP-budget aan. Bij de aanvraag voeg je het STAP-aanmeldbewijs van Breincentrum® toe.
Klik hier om te lezen wat je nog meer nodig hebt bij de aanvraag.

Het UWV beoordeelt of je recht hebt op de subsidie van het STAP-budget. Het UWV behoudt een termijn van 4 weken om jouw aanvraag te controleren. Hoogstwaarschijnlijk wordt jouw aanvraag sneller verwerkt.

Stap 3: Je ontvangt een akkoord of afwijzing van het UWV.

Is jouw aanvraag akkoord? Gefeliciteerd! Je inschrijving voor de opleiding is definitief!
Indien je STAP-budget is toegewezen, dan krijgen zowel jij als wij daar een melding van. Je krijgt de melding “voorlopig toegekend”. Je moet minimaal 80% van de opleidingsperiode aanwezig zijn geweest en de opleiding met succes hebben afgerond binnen de aangegeven studieduur.
Nadat jouw aanvraag is goedgekeurd wordt jouw STAP-budget automatisch overgemaakt aan Breincentrum®. Je hoeft deze kosten dus niet zelf voor te schieten!
Een eventueel resterend bedrag (kost jouw opleiding meer dan 1000 euro?) facturen wij aan jou.
Je kunt natuurlijk wel aan je werkgever vragen of deze jouw opleiding wil financieren.

Is jouw aanvraag afgewezen? Indien het STAP-budget niet wordt toegekend (of het potje is leeg), dan krijg jij daar een melding van. Let op: wij ontvangen in dit geval géén melding. We gaan er daarom vanuit dat je deelneemt aan de opleiding, tot je ons schriftelijk laat weten dat je hiervan afziet. Onze algemene voorwaarden zijn ook in dit geval van toepassing. Bevestig eventuele annuleringen dus alsjeblieft tijdig en schriftelijk (via e-mail) aan ons. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.

Stap 4: Heb je je ingeschreven voor een opleiding op locatie? Je ontvangt twee weken voor aanvang van de opleiding een uitnodiging per e-mail met alle benodigde informatie over de opleiding.

Heb je je ingeschreven voor een e-learning dan ontvang je per e-mail alle informatie hoe je kunt gaan starten. Je lesmaterialenpakket zul je z.s.m. per post ontvangen.

Stap 5: Na afronding van de opleiding ontvang je van ons een certificaat of diploma (afhankelijk van jouw gevolgde opleiding).

Wij versturen naar het UWV een bewijs van jouw deelname aan de opleiding.
Je moet minimaal 80% van de opleidingsperiode aanwezig zijn geweest en de opleiding met succes hebben afgerond binnen de aangegeven studieduur.

Tijdvakken STAP-budget:

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Per kalenderjaar zijn er zes tijdvakken waarbinnen het STAP-budget kan worden aangevraagd. Het beschikbare budget wordt verdeeld over deze zes aanvraagtijdvakken. Je kunt het STAP-budget aanvragen in één van deze tijdvakken. Belangrijk is dat het STAP-budget niet te vroeg bij het UWV wordt aangevraagd: de scholingsactiviteit die je wilt volgen moet beginnen binnen drie maanden na afloop van het aanvraagtijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd. Daarnaast is de eerst mogelijke startdatum vier weken na de aanvraag.

Een voorbeeld: vraag je het STAP-budget aan op 1 juli 2022, dan is de eerst mogelijke startdatum 29 juli 2022 (4 weken na de aanvraag) en moet de scholingsactiviteit uiterlijk op 30 november 2022 starten (3 maanden na afloop van het aanvraagtijdvak).

Kijk in het schema hiernaast wanneer je je STAP-budget bij het UWV moet aanvragen.

Aanvraagtijdvakken
STAP-budget:
Eerst mogelijke startdatum
op locatie:
(4 weken na aanvraag)
Startdatum
e-learning:
(4 weken na aanvraag)
Uiterste startdatum
op locatie:
(3 maanden na afloop aanvraag tijdvak)
2 januari t/ 28 februari 2023 (vervalt)30 januari 20232 maart 202328 mei 2023
28 februari t/m 30 april 202328 maart 202328 maart 202330 juli 2023
1 mei t/m 2 juli 202329 mei 202329 mei 20232 oktober 2023
3 juli t/m 3 september 202331 juli 202331 juli 20233 december 2023
4 september t/m 31 oktober 20232 oktober 20232 oktober 202331 januari 2024
1 november t/m 31 december 202329 november 202329 november 202331 maart 2024

Voordelen van nú inschrijven!

Het is slim je vandaag alvast in te schrijven bij Opleidingscentrum Breincentrum®. Zo ben je verzekerd van een plek in de opleiding. Bovendien ontvang je dan op tijd je STAP-aanmeldbewijs van ons.

GOUDEN TIP: Zorg dat je op 3 juli 2023 ruim op tijd (voor 10.00u) naar stapuwv.nl gaat. Er zijn maar een beperkt aantal STAP-budget subsidies. Op = op. In de vorige ronde bleek: hoe vroeger je op de pagina was, hoe hoger jouw plek in de wachtrij. Wellicht is dit weer zo, zet voor de zekerheid de pagina van UWV op tijd open en sluit of vernieuw je browser daarna niet meer.

Veelgestelde vragen STAP-budget:

Wat is het STAP-budget?

Vanaf 1 maart 2022 kun je STAP-budget aanvragen bij het UWV. Het STAP-budget is een subsidie vanuit de overheid. Deze subsidie van maximaal € 1000 per kalenderjaar, kun je inzetten voor één opleiding waarmee je jezelf verder ontwikkelt en jouw positie op de arbeidsmarkt versterkt. STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie en vervangt de fiscale scholingsaftrek. De komende jaren is er een budget van € 218 miljoen beschikbaar voor circa 300.00 mensen.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Iedere persoon die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan een STAP-budget aanvragen voor het financieren van de scholing die hij of zij wil volgen. Het UWV beoordeelt of je in aanmerking komt.

*Er zijn een aantal criteria waar je aan moet voldoen. De belangrijkste zijn:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtige leeftijd.
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
 • Je bent een burger van de Europese Unie (EU) of een familielid van een EU-burger.
 • Je bent de afgelopen twee jaar minimaal 6 maanden voor de volksverzekeringen verzekerd geweest.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
 • Je scholing start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
 • Je hebt dit jaar nog geen STAP-budget gekregen en er is nog budget.

Welke opleidingen van Opleidingscentrum Breincentrum® komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Breincentrum® is aangesloten bij het NRTO. Vandaar dat ook bijna alle opleidingen van Breincentrum® die vanaf 29 juli 2022 starten in aanmerking komen voor het STAP-budget. Uitgezonderd zijn: terugkomdag, lezing, Ademzorg voor Kids. Hiervoor kun je geen STAP-budget aanvragen. Dat betekent dat jij in de meeste gevallen kosteloos kunt studeren bij Breincentrum®. Onze opleidingen vind je ook op de officiële STAP-website van de overheid: www.stapuwv.nl

Moet ik zelf iets betalen als ik gebruik maak van het STAP-budget?

Je kunt met het STAP-budget tot € 1.000,- subsidie krijgen voor jouw opleiding. Dit kun je één keer per kalenderjaar, voor één opleiding aanvragen.

Zijn de totale kosten lager, dan hoef je zelf niks te betalen. Deze kosten hoef je ook niet voor te schieten. Het UWV betaald de factuur rechtstreeks aan Breincentrum®.

Zijn de totale kosten hoger, dan betaal je het verschil wel zelf. Je ontvangt hiervoor na goedkeuring van het STAP-budget een factuur per e-mail. Je kunt natuurlijk wel aan je werkgever vragen of deze jouw opleiding wil financieren.

Kan ik studies combineren binnen het STAP-budget?

Binnen het STAP-budget kun je zelf geen studies combineren. Wil jij zoveel mogelijk uit je budget halen?

Kies dan voor deze opleidingen waarbij je de volledige 1000 euro kunt inzetten:

Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist of Reflexintegratie Specialist RMTi

Kan ik vaker het STAP-budget aanvragen?

Je kunt één keer per kalenderjaar het STAP-budget ontvangen. Is jouw aanvraag eerder afgekeurd? Dan kun je wel opnieuw een aanvraag indienen.

Per aanmeldronde kun je één STAP-budget aanvraag indienen.

Hoe kan ik een aanvraag indienen?

Zie het 5-stappenplan hierboven.

Wanneer moet ik mijn aanvraag versturen?

Verstuur je aanvraag bij het UWV zo snel mogelijk nadat de subsidie aangevraagd kan worden. Voor het volgende tijdvak betekent dit vrijdag 1 juli 2022, vanaf 10:00u. De verwachting is namelijk dat het STAP-budget snel op gaat zijn.

Wat heb je nodig voor de aanvraag?

Voor de aanvraag van het STAP-budget heb je de volgende informatie nodig:

 • Het STAP-aanmeldbewijs van Breincentrum®. Deze ontvang je van ons per e-mail bij inschrijving voor je opleiding.
 • Vul in het tweede veld bij het UWV, het studentnummer dat op jouw STAP-aanmeldbewijs staat in.
 • De naam van scholing waarvoor je subsidie aanvraagt.
 • De startdatum van de scholing en de verwachte datum van afronding van de scholing, zoals vermeld op jouw STAP-aanmeldbewijs van Breincentrum®. Voor de opleiding tot Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist is de startdatum bijvoorbeeld 03-10-2022 en de einddatum 01-10-2023. Dit staat zo ook op je STAP-aanmeldbewijs.
 • Je burgerservicenummer (BSN).
 • Jouw hoogst afgeronde opleiding.
 • Jouw arbeidsmarktpositie op het moment van de aanvraag.
 • Als je op het moment van de aanvraag werkzaam bent, de aard van de werkzaamheden die je verricht.
 • Het beoogde arbeidsmarktdoel dat je hebt met het volgen van de scholing.

Wat is de rol van de werkgever?

Jouw werkgever speelt geen rol in de aanvraag van het STAP-budget. De subsidie is ontwikkeld voor burgers, die het zelf kunnen aanvragen. Je vraagt de subsidie altijd als privépersoon aan.