Zoek jouw Cursus

Algemeen

Lateralisatie

Wil jij ook weten hoe je lateralisatieproblemen in de klas kunt herkennen? En wil jij weten welke oefeningen je in kunt zetten in je klas?

Wat kun je doen met kinderen die richtingsproblemen hebben en daardoor moeite hebben met het lezen van de klok. Of kinderen die steeds verder schuin van de kantlijn schrijven? Of wat dacht je van kinderen die heel langzaam blijven lezen, er komt geen tempo in. Ze blijven ook letters spiegelen zoals de b-d en ie-ei. Dit kunnen kinderen zijn waarbij het lateralisatieproces nog goed is doorlopen of afgerond.

Tijdens deze opleidingsdag bij Breincentrum leer je lateralisatieproblemen signaleren. Je leert een aantal testen afnemen. En daarnaast leer je praktische oefeningen die je kunt inzetten in de je klas of praktijk. Deze oefeningen zijn gebaseerd op reflexintegratie, motorische- en lichamelijke oefeningen. Je leert ook weer 6 leuke, speelse warming-up oefeningen die ook op onze dobbelsteen staan.

Lateralisatie omschrijven wij zelf als term BREINSAMENWERKING, omdat alles vanuit het brein aangestuurd wordt en omdat daar de neurologische netwerken gelegd worden en de rijping plaatsvindt. Daar vindt de samenwerking van het brein plaats en de aansturing naar het hele lichaam, het is niet enkel een links-rechts proces, maar ook de dimensie boven-onder, en de dimensie voor-achter zijn belangrijk. Leer hier alles over tijdens deze cursus!

Leuk weetje:

Wist je dat een kind met richtingsproblemen beter een tekst van rechts naar links kan lezen dan van links naar rechts? Knap he..!

Herken je dit…?

Kinderen die…:

 • Getallen en letters blijven spiegelen.
 • Moeite hebben met klokkijken.
 • Steeds verder schuin van de kantlijn weg schrijven.
 • Een laag werktempo hebben.
 • Concentratieproblemen hebben.
 • Faalangstig zijn.
 • Moeite hebben met automatiseren.
 • Op een werkblad van rechts naar links en van onder naar boven werken.

Wil je ook dat je…

Kinderen kan leren….:

 • Een juist lichaamsbesef en juist lichaamsschema te hebben.
 • Een goede werkrichting te hebben.
 • De middellijn te overkruisen.
 • Een goede ruimtelijke oriëntatie te hebben.
 • Hun grove en fijne motoriek verder te ontwikkelen.
 • Om te komen tot lezen, schrijven, rekenen en spellen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de cursus deelnemen: 
De cursus is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt tijdens de cursus een pen en klapper met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen. 

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Lateralisatie coach”. Je wordt dan ook als Lateralisatie coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Lateralisatie coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 
Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen doornemen (3 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Lateralisatie coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks word je uitgenodigd voor een terugkomdag, waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 9.15u (inloop), 09.30u start tot 17.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs cursus: 395 euro. 

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

JaMaRa rekencursus

“Deze module is opgenomen in het Pro-Q-Kine register.”

Ben je als kinesitherapeut op zoek naar een geaccrediteerde navorming ? Kom dan de Lateralisatie cursus volgen.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
22-03-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 395,00
18-10-2022 Lummen in België Ellen Damiaans € 395,00