Zoek jouw Cursus

Algemeen

RMTi Level 1 & 2

Tijdens deze 3-daagse opleiding bij Breincentrum leert u kinderen en volwassenen met leer- en gedragsuitdagingen helpen door middel van reflexintegratie.

Reflexen vormen het fundament van de ontwikkeling van kinderen en volwassenen.

Dat fundament moet heel stevig zijn voor je bijvoorbeeld in groep 3 leert rekenen, lezen en spellen.
Je leert in deze opleiding wat reflexen zijn, je leert ze testen en je leert Rhythmic movement oefeningen waarmee je kinderen en volwassenen verder kunt helpen in hun ontwikkeling op sociaal-emotioneel en cognitief gebied. 

Leren en ontwikkelen begint dus bij een goed fundament!

Leuk weetje:

Wist je dat als je met een keizersnede geboren bent of bijvoorbeeld in nood bent geweest tijdens de bevalling.., dat je meer kans hebt dat je reflexen zich niet goed gaan ontwikkelen en dat later meer kans hebt op het ontwikkelen van leer- en/of gedragsproblemen.

Wat is reflexintegratie en waarom is dit zo belangrijk?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken (zuigreflex). Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.

 

Wat kunnen de gevolgen zijn van niet geïntegreerde reflexen?

Onvolledige integratie van reflexen kan een bijdragende oorzaak zijn van onder andere: ADD / ADHD, autisme, vertraging in de ontwikkeling, leerproblemen, dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, schrijfproblemen, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht- en gehoorproblemen, gedragsuitdagingen, concentratieproblemen, extreme verlegenheid, gebrek aan vertrouwen en verslavingen tot gevolg hebben. Het geeft aan dat er onbalans is in het lichaam. Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.

Wat is Rhythmic Movement Training Internationaal (RMTi)?

De bewegingen in Rhythmic Movement Training International zijn gebaseerd op het nabootsen van de bewegingen die kinderen natuurlijk maken. In de RMTi-sessies werken we met deze bewegingen om de reflexen te integreren, zodat leren, communicatie, gedrag, emotioneel en algemeen welzijn de kans krijgen om toegankelijk en verder ontwikkeld te worden. Het centrale zenuwstelsel krijgt de kans om verder te rijpen.

De Rhythmic Movements zijn een reeks van oefeningen die door een kind/volwassene of groep kinderen/volwassenen, met aanwijzingen van een begeleider zelf gedaan kunnen worden. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Deze methode is heel praktisch in te zetten in je eigen praktijk, klas of gymzaal op school en het heeft als voordeel dat er in de cursus praktische kaartensets verkrijgbaar zijn waarop de reflexen en de oefeningen staan uitgelegd.

Cursus inhoud:

RMTi Level 1: Focus, Organisatie en Begrip:

In level 1 leer je de basis van de Rhythmic Movement Training. Je krijgt informatie over de belangrijkste primitieve reflexen die bijvoorbeeld betrokken zijn bij ADHD / ADD en hoe je deze kunt integreren met ritmische oefeningen. Je leert hoe de bewegingen moeten worden uitgevoerd.  De oefeningen helpen om de spiertonus te regelen, de hersenen te stimuleren om de aandacht en focus te verbeteren, impulsen te beheersen, hyperactiviteit te verminderen en organisatorische en begripsvaardigheden te verbeteren.

RMTi Level 2: Emoties, Geheugen en Gedrag:

Level 2 behandelt hoe Rhythmic Movement Training onze emoties beïnvloedt, hoe we met de bewegingen werken om in contact te komen met onze emoties en ze te stabiliseren wanneer ze dreigen om de controle te nemen. Je leert ook over de reflexen die vooral onze emoties beïnvloeden, zoals de Fear Paralysis reflex en de Moro reflex. We onderzoeken hoe stress en dagelijks leven onze lichamen kunnen beïnvloeden en hoe RMTi kan helpen om spierspanning te ontspannen en te verlichten.

Prijzen en details:

Wie kan aan de cursus deelnemen: 

De cursus is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten, kindercoaches, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, ouders, osteopaten, kinesiologen, verpleegkundigen en artsen.

Niveau: HBO.

Het niveau van de trainingen en cursussen is HBO, en kan eventueel met enige aanvullende zelfstudie ook gevolgd worden door deelnemers met MBO niveau met interesse in de leerstof.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt twee manuals van level 1 en level 2 in het NEDERLANDS. Je ontvangt ook een klapper met hand-out en een dopper.

De cursus wordt volledig in het Nederlands gegeven door Fleur Giesen.

Certificering: 
Je ontvangt online twee deelnamecertificaten van Rhythmic movement training level 1 & 2.

En je kunt vermeld worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website. 

Studiebelasting: 

Drie opleidingsdagen van in totaal 21 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen om de Rhythmic Movement Trainingonder de knie te krijgen.

Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.15u einde van de opleidingsdag. 

Prijs cursus: 750 euro. 

Download hieronder de informatiebrief voor de cursus RMTi level 1 en 2:

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Deze opleiding RMTi level 1 en 2 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici).

Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 21 accreditatiepunten voor deze driedaagse opleiding.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
21-02-2022 en 22-02-2022 en 23-02-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 750,00 Deze cursus is vol. Zet mij op de wachtlijst
11-04-2022 en 12-04-2022 en 13-04-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 750,00
20-09-2022 en 21-09-2022 en 22-09-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 750,00
07-11-2022 en 08-11-2022 en 09-11-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 750,00
23-01-2023 en 24-01-2023 en 25-01-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 750,00
13-03-2023 en 14-03-2023 en 15-03-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 750,00