Zoek jouw Cursus

Algemeen

RMTi level 3

Wil jij ook leren hoe je met reflexoefeningen leerproblemen kan overwinnen? Heb je al RMTi level 1 en 2 gevolgd en wil je nog meer over reflexen weten, kom dan naar level 3!

We gaan tijdens deze twee dagen heel praktisch aan de slag. Je kunt het geleerde direct de volgende dag in je klas, je praktijk of thuis gaan toepassen.

Ken je ook kinderen die je wil helpen met uitdagingen op het gebied van leren: in lezen en schrijven dat wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de ogen (visuele vaardigheden) en het vermogen om geluiden van de taal (auditieve vaardigheden) en motoriek te herkennen en te gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan hoe complex de vaardigheid schrijven is. Dit vereist dat onze visueel-perceptuele en motorische planningsvaardigheden allemaal samenwerken. En als ze dat niet kunnen kunnen we verschillende uitdagingen hebben:

 • Het kind drukt te hard of niet hard genoeg tijdens het schrijven.
 • Het kind heeft een verkeerde pengreep.
 • Veel spanning bij het schrijven – je kan spanning in de schouder en de kaak zien.
 • Tong steekt uit bij schrijven.
 • Het kind heeft goede verbale ideeën maar kan zich niet schriftelijk uitdrukken.
 • Vindt het moeilijk om te weten waar te beginnen op de lijn.
 • Het schrijven kan netjes zijn, maar het gaat erg traag en moeizaam.

En wat te denken van het leesproces. Ook daar kunnen kinderen tegen allerlei moelijkheden aanlopen. Ze kunnen moeite hebben met:

 • Het herkennen van de individuele klanken in woorden.
 • Ze zijn moe na het lezen.
 • Het leestempo blijft achter.
 • Ze maken veel fouten tijdens het lezen.
 • Begrijpen wat er wordt gelezen is lastig.

Om een succesvolle lezer en schrijver te zijn, moeten veel zintuiglijke processen goed samenwerken. Lezen en schrijven zijn gecompliceerde activiteiten waarbij veel delen van de neocortex met elkaar moeten samenwerken om deze activiteiten naar tevredenheid te laten functioneren.

Leuk weetje:

Onderzoek heeft uitgewezen dat er verband bestaat tussen neuromotorische onrijpheid en de prestaties van een kind op school. Leer deze onrijpheid herkennen en leer een oefenprogramma samenstellen om deze kinderen te helpen!

Wat is reflexintegratie en waarom is dit zo belangrijk?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken (zuigreflex). Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.

Wat kunnen de gevolgen zijn van niet geïntegreerde reflexen?

Onvolledige integratie van reflexen kan een bijdragende oorzaak zijn van onder andere: ADD / ADHD, autisme, vertraging in de ontwikkeling, leerproblemen, dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, schrijfproblemen, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht- en gehoorproblemen, gedragsuitdagingen, concentratieproblemen, extreme verlegenheid, gebrek aan vertrouwen en verslavingen tot gevolg hebben. Het geeft aan dat er onbalans is in het lichaam. Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de cursus deelnemen: 

Studenten van RMT, die level 1 en 2 hebben gevolgd!

De cursus is bedoeld voor remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten, kindercoaches, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, ouders, osteopaten, kinesiologen, verpleegkundigen en artsen.

Niveau: HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een manual in het Engels. Er wordt momenteel gewerkt aan een Nederlandse vertaling, die is binnenkort beschikbaar. Je ontvangt ook een klapper met hand-out en een pen.

Op 7 en 8 februari 2022 wordt de cursus deels door Fleur in het Nederlands gegeven en deels door Gaynor in het Engels.

De cursus wordt volledig in het Nederlands gegeven door Fleur Giesen.

Certificering:
Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Training level 3.

En je kunt vermeld worden als Rhythmic Movement Trainer level 3 in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website. 

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.

Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Lestijden: Tijden zijn van 09.00u (inloop), 09.15u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs cursus: 495 euro. 

Download hieronder de informatiebrief voor de cursus RMTi level 3:

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Deze opleiding RMTi level 3 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici).

Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 14 accreditatiepunten voor deze tweedaagse opleiding.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
07-02-2022 en 08-02-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen Gaynor Ralls € 495,00
16-05-2022 en 17-05-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00
26-09-2022 en 27-09-2022 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00
16-01-2023 en 17-01-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00
15-05-2023 en 16-05-2023 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00