Zoek jouw Cursus

Algemeen:

E-learning Masterclass Bioptor ★★★★

Deze masterclass is voor iedereen die overweg kan met de Bioptor en het bijbehorende testboekje én bekend is met de Van Orden Star test. De opleiding biedt een extra aanvulling en verdieping op de testen die je tot nu toe met de Bioptor hebt uit kunnen voeren.

Werk jij in je praktijk of klas al met de bioptor en wil je er nog meer over leren, volg dan deze e-learning “Masterclass Bioptor”.

Soms vraag je je af waarom een kind niet tot lezen, spellen of rekenen komt? Heel veel informatie komt binnen via de ogen. Het kan zijn dat er in de visuele vaardigheden een belemmering zit. Dat de ogen bijvoorbeeld niet goed samenwerken of dat één oog wat hoger richt dan de ander. Als er moeilijkheden zijn met de visuele vaardigheden dan kan dat problemen geven op het gebied van lezen, spellen, rekenen, ruimtelijk (in)zicht en het begrijpen en verwerken van informatie. Zelfs op een intelligentie test kan een kind lager scoren door problemen met de visuele vaardigheden. De opleiding geeft hierin veel inzichten.

Zoals je al weet is het super fijn om de visuele vaardigheden van een kind te kunnen screenen. Je gaat namelijk op zoek naar de oorzaak van het leer- of gedragsprobleem.

Jij wilt weten:

 • Hoe de ogen bewegen?
 • Hoe de ogen richten en of ze samenwerken?
 • Hoe er scherp gesteld wordt?

Leuk weetje:

Wist je dat de oogmotoriek ontzettend belangrijk is om tot lezen, schrijven en rekenen te komen?
Om in groep 3 te kunnen leren lezen is het belangrijk dat de ogen de regel kunnen volgen, dat de ogen kunnen focussen (richten) op het papier en dat de ogen kunnen samenwerken.
Ik heb verschillende kinderen in mijn praktijk en in de klas gezien waarbij dat niet goed lukt. Dan zie je de volgende symptomen:
– Ze zien de letters “dansen” op het papier.
– Ze lezen ineens verder op de volgende regel.
– Ze slaan woorden over.
– Ze lezen steeds meer fouten.
– Er komt geen tempo in het lezen.
Je ziet dat het effect heeft op het automatiseren, het tempo, de manier van lezen (radend/spellend) en het schrijven tussen de lijnen.
In de module “Masterclass Bioptor” leer je alles over de werking van het brein, de ogen en welk effect dit heeft op leren en gedrag. Je leert kinderen screenen en oefeningen in te zetten om de oogmotoriek te verbeteren.

Over de opleiding:

Inhoud opleiding:

De boekjes testen:

 • Waarom de testen staand afgenomen dienen te worden: uitleg over het stressmodel in combinatie met adaptatie van het visuele systeem.
 • Verdieping en uitbreiding van de begrippen esoforie, esotropie, exoforie en exotropie. Deze items worden gekoppeld aan de diverse vormen van strabisme .
 • Verdieping en uitbreiding van de begrippen hyper- en hypoforie en –tropie. Deze items worden gekoppeld aan bestaande visuele afwijkingspatronen.
 • Verdieping van de begrippen motorische en sensorische fusie.
 • Verdieping en uitbreiding van het begrip dieptezicht: de drie stadia van ruimtelijk waarnemen die nodig zijn om dieptezicht te verkrijgen.
 • De mythe van fixatie disparatie (fd), wat houdt dat in en wat zijn de gevolgen indien fd aanwezig is voor bijvoorbeeld het lezen. Hoe stel je het vast: de Europese en de Amerikaanse aanpak: sensorisch tegenover motorisch.
 • De visustest, wat test je nu eigenlijk en waarom zo? Wat is bijziendheid en hoe stel je dat vast? Wanneer is er sprake van verziendheid?
 • Wat heeft een (min)bril met je lichaamsspanning te maken?
 • Suppressie (beeldonderdrukking), hoe herken je de aanwezigheid ervan via de boekjestesten?
 • Amblyopie, wat is het precies en hoe stel je dat vast via de boekjestesten?
 • Hoe herken je alternerend kijken aan de hand van de forietestjes? Uiteraard gaan we in op alternerend waarnemen en wat het inhoudt.
 • De afwijkingsfactor in forietestjes door fixeren of volgen.

VanOrdenStar 2.0 en de Nabijstar

 • Waarom de testen staand afgenomen dient te worden: uitleg over het stressmodel in combinatie met adaptatie van het visuele systeem.
 • Wat houdt de van Orden star test eigenlijk in? Waarom wordt het patroon op die manier getekend? Wat representeert de uiteindelijke tekening eigenlijk?
 • Hoe kun je tunnelzicht herkennen en wat houdt het in voor de concentratie en de ruimtelijke waarneming?
 • De een op een relatie van asymmetrie in de visuele waarneming en asymmetrie in de lichaamshouding.
 • De relatie tussen lichaamstonus, oogrichtproblematiek en oogsamenwerking. En wat heeft overstrekking hier mee te maken?
 • Suppressie, hoe herken je het binnen het starpatroon?
 • Centrale suppressie (beeldonderdrukking op speldenknopniveau), wat houdt het in en hoe herken je dat binnen het starpatroon?
 • Hoe herken je gebrek aan detailwaarneming?
 • Hoe herken je gebrek aan overzicht?
 • Hoe koppel je detailwaarneming en overzichtsgebrek aan de hersenhelftdominantie en wat betekent dat voor het leerproces en voor opbouw van de visuele training?
 • Hoe herken je vergentieproblematiek (en wat houdt het in) en wat is de relatie met de boekjestesten?
 • Hoe herken je de aanwezigheid van blinde vlekken in het waarnemingsveld?
 • Hoe herken je uitval binnen de executieve functies?
 • Hoe herken een tekort aan omgevingsherkenning en gebrek aan ruimtelijke perceptie?
 • De nabijstar, een waardevolle aanvulling op leesafstand.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen:
Deze Masterclass is toegankelijk voor iedereen die overweg kan met de bioptor plus het bijbehorende testboekje en bekend is met de Van Orden Star test. Cursisten hebben hun eigen bioptor en testboekje bij de hand tijden de e-learning.

De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, fysiotherapeuten, osteopaten, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Voorvereiste: Is dat je de opleiding visuele screening en training (1 ster), ruimtelijk zicht & inzicht (2 sterren) en gespecialiseerd Visueel screener & trainer (3 sterren) bij Breincentrum gevolgd hebt.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Kaart met appeltaart cadeaubon.
 • Certificaat te downloaden in online account.
 • Zorg dat je zelf je eigen bioptor, testboekje en Van Orden Star testbladen bij de hand hebt liggen.

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing kun je in je online profiel je eigen certificaat downloaden: “Masterclass Bioptor Coach”. Je wordt dan ook als Masterclass Bioptor Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Masterclass Bioptor Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Werkwijze e-learning:

Je kunt de e-learning vanuit je eigen huis, vanuit je luie stoel volgen! Je kunt hem starten, stoppen en herhalen wanneer je maar wilt. De Masterclass bioptor e-learning blijft een maand toegankelijk.

Voordat je start met de e-learning ontvang je een pakket waarin alle materialen zitten behorende bij de opleiding. Bij inschrijven word je gevraagd naar welk adres wij de materialen kunnen opsturen.

Je ontvangt inloggegevens om in jouw persoonlijke omgeving in te loggen in de e-learning. De e-learning zit boordevol informatie, testen, oefeningen, uitleg en voorbeeld filmpjes. Jouw voortgang wordt door ons gevolgd met een Learning Management Systeem (LMS). Daarnaast zijn er diverse vragen ingebouwd, waarin we testen of je de stof goed hebt begrepen. Gedurende de opleiding kun je op ieder moment contact opnemen met de docent om eventuele vragen te stellen naar aanleiding van de opleiding. Zodra je de opleiding voltooid hebt kun je in je eigen online omgeving je certificaat downloaden.

Studiebelasting: 

Het volgen van de e-learning duurt ongeveer 6 uur.
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 


Nadat de e-learning gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Visuele screening en training Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Prijs opleiding e-learning: 395 euro (excl. verzendkosten).

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 276,50 euro (excl. verzendkosten), voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):