Het is alsof we de marathon aan het rennen zijn. Stel je eens voor dat je gymleraar tegen je zegt dat je 2 uur moet gaan sprinten zonder pauze te nemen. Hoe vind jij dat? Dat laten we onze ogen wel dagelijks doen.
Dat is niet wat onze ogen kunnen, daarvoor zijn ze niet gemaakt. Vroeger in de tijd van de jagers en de boeren moesten wij goed in de verte turen om te zien of er gevaar was. En we moesten dat afwisselen met dichtbij kijken als we gingen koken. Dit is enorm veranderd in de huidige tijd. Maar onze ogen hebben deze veranderingen niet zo snel bij kunnen houden. Tegenwoordig kijken we vooral veel dichtbij in ons studieboek, op de i-pad of computer.
Onze ogen moeten zich dan de hele tijd op één afstand richten op het scherm. Terwijl onze ogen ervoor gemaakt zijn om op verschillende afstanden te richten. De spier rond je ooglens is voortdurend aangespannen omdat je moet accommoderen. De buitenste oogspieren zijn de hele tijd bezig om je ogen naar elkaar te trekken (divergeren). Je kan je voorstellen dat die oogspieren op den duur gaan verkrampen als je ze niet af en toe rust geeft. Wanneer je dan opkijkt kan het zomaar gebeuren dat je in de verte wazig ziet. En op den duur kan het zijn dat dat je door veel dichtbij kijken zonder pauze te nemen bijziendheid (myopie) ontwikkeld. En dan heb je een minbril nodig. Bron: Oogfonds
Je leert tijdens deze opleiding visuele training inzetten. Dat is een methode waarbij we met specifieke oogoefeningen de verschillende visuele vaardigheden ontwikkelen en/of verbeteren en op die manier een basis leggen voor het goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Zowel de toepassing en de effectiviteit van visuele training zijn terug te vinden in wetenschappelijke literatuur.
Deze opleiding is een vervolg op de opleiding Visueel screener & trainer (1 ster) en de opleiding Ruimtelijk zicht & inzicht (2 sterren). De opleiding is alleen toegankelijk als deze twee opleidingen gevolgd zijn. Deze opleiding gaat dieper in op verschillende visuele testen en trainingen.
Naast de visuele motorische testen en trainingen leer je ook visueel sensorische trainingen toepassen. Deze trainingstechnieken zijn onmisbaar bij de behandeling van onder andere een verstoorde Fixatie Disparatie. Daarnaast kijken we natuurlijk naar de neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen). Wist je dat er een heleboel reflexen zijn die van invloed zijn op de ontwikkeling van jouw visuele systeem? De reflexen liggen aan de basis van de ontwikkeling van jouw visuele systeem. Zo zijn er onder andere reflexen die jouw oogvolgbewegingen en oogsamenwerking ondersteunen.
Dyslexie of een verstoorde Fixatie Disparatie?
Ik vroeg mij af hoe het komt dat we steeds meer kinderen met dyslexie zien. Soms heeft wel meer dan een kwart van de kinderen in een klas een dyslexieverklaring. Uit wetenschappelijk onderzoek (van dhr. Birnbaum) komt naar voren dat 80% van de kinderen, die op dit moment als dyslectisch zijn gediagnosticeerd, eigenlijk als basisprobleem een verstoorde Fixatie Disparatie heeft.
Kinderen (of volwassenen) die…:
Tijdens deze opleidingsdag leer welke reflexen in verband staan met visuele problemen. Je leert een aantal reflexoefeningen om het visuele systeem te verbeteren en de reflexen te integreren. Je leert sensorische en motorische oefeningen toepassen die onmisbaar zijn voor de training van een verstoorde Fixatie Disparatie. Je leert in een speels circuit zelf alle trainingsonderdelen kennen, die je daarna met kinderen onder begeleiding van een Functioneel Optometerist kan toepassen.
Zo leer je werken met de ruler om de ogen te leren convergeren, divergeren en samen te laten werken. Daarnaast leer je werken met de cheiroscopische spiegeltekening via stresspointmateriaal. Kinderen vinden dit een hele leuke oefening, omdat het net lijkt alsof ze lekker een tekening mogen overtekken. Aan bod komt ook de trainingsmirror, waarmee een verstoorde Fixatie Disparatie kan worden weggetraind via sensorische oefeningen. Je leert ook werken met de barreader, diverse sheets, in te zetten bij accommodatietraining en oogsamenwerking. Ook leer je het perifere veld in kaart brengen middels de campimeter. En tot slot scherpstellen via accommodatieflippers en richt- en oogsamenwerkingstraining via sensomotorischetraining.
Je leert welke training motorisch en welke sensorisch is. Dat laatste is noodzakelijk om een verstoorde Fixatie Disparatie weg te trainen. Tenslotte komt er apparatuur aan bod waarmee je een scala aan testen kan afnemen en interpreteren: astigmatisme, verticale en latere forie, fusie, balans, en een verstoorde Fixatie Disparatie op leesafstand.
Kortom je leert weer heel veel bij op visueel gebied!
Wie kan aan de opleiding deelnemen:
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!
Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding.
Voorvereiste: Is dat je de opleiding visuele screening en training (1 ster) en ruimtelijk zicht & inzicht (2 sterren) bij Breincentrum gevolgd hebt.
Niveau: post HBO.
Lesmateriaal:
Elke cursist ontvangt de volgende materialen:
Aanvullend lesmateriaal:
Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:
Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. U wordt hierover tijdens de opleiding geïnformeerd.
Certificering:
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Visueel screening en training Coach verdiepingscursus”. Je wordt dan ook als gespecialiseerde visueel screener & trainer vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/
Je ontvangt tevens het logo van de “Visueel screener en trainer gespecialiseerde Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.
Studiebelasting:
Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (2 uur), afnemen testen bij proefpersonen (2 uur), doornemen literatuur (1 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur).
Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor visuele screening & training. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.
Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.
Lestijden: Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag.
Prijs opleiding: 520 euro.
Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 364 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).
Accreditaties en erkenning (en):
Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:
Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.
Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.
Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.
Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638
Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.
Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen
Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille
Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:
Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs
Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.
Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.
Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923
Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:
Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.
Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.
Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.
Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.
Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.
Datum | Locatie | Instructeur | Prijs | Inschrijven |
---|---|---|---|---|
17-02-2025 | Wijchen in Nederland | Fleur Giesen | € 520,00 | |
23-03-2026 | Wijchen in Nederland | Fleur Giesen | € 520,00 |