Zoek jouw Opleidingen

Algemeen

Ruimtelijk zicht & inzicht ★★

Wist je dat bij afname van een intelligentieonderzoek (de WISC-V) je ogen een belangrijke rol spelen in de uitslag van de test? Als een kind geen goed ruimtelijk zicht en inzicht heeft, dan kan dat een nadelig effect hebben op de score.

Wat gebeurd er als je ogen geen goede oogsprongetjes (saccades), oogvolgbewegingen kunnen maken, ze niet goed richten of samenwerken..? Hoe kun je dan op de test het onderdeel “symbool zoeken” goed en snel maken? Dat lukt niet. We zullen eerst moeten gaan werken aan een stevige basis, een goed ruimtelijk zicht & inzicht.

Het kan zijn dat er sprake is van een afwijking in het ruimtelijk zicht, die ervoor zorgt dat alle ruimtelijke informatie op een andere manier binnenkomt. Ruimtelijk zicht en ruimtelijk inzicht verschillen slechts twee letters en dat is niet toevallig. Zonder ruimtelijk zicht is er geen of beperkt ruimtelijk inzicht. Het één komt voort uit het ander. Als er een afwijking in het ruimtelijk zicht aanwezig is, heeft dat gevolgen voor de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht.

Het ruimtelijk inzicht is van belang om bijvoorbeeld de begrippen: veraf en dichtbij, hoog en laag, veel en weinig te begrijpen. Het is ook van belang om te weten welke plaats je inneemt in de ruimte in verhouding tot voorwerpen en personen. Je ruimtelijk inzicht heeft ook veel effect op rekenen, lezen, schrijven en gymmen.

Het scherptezicht is vaak al gemeten door een oogarts of optometrist en toch kan er een afwijking aanwezig zijn die er voor zorgt dat alle ruimtelijke informatie en het ervaren van ruimtelijke relaties anders verloopt dan normaal. Deze afwijking wordt door hun niet gemeten. Hier kijken wij wel naar in samenwerking met een Functioneel Optometrist. 

De gevolgen kunnen divers zijn: onhandigheid, onzekerheid, performale onderontwikkeling, maar vaak ook vooral onvoldoende ontwikkeling van de rekenvaardigheid. Daarnaast speelt de neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen) een belangrijke rol. Als er nog reflexen actief zijn, die verantwoordelijk zijn voor het kunnen ontwikkelen van ruimtelijk inzicht, dan werpt dit blokkades op voor het leren.

Heb je de opleiding visueel screener en trainer al gevolgd en ben je op zoek naar meer verdieping? Schrijf je dan in voor de opleiding ruimtelijk zicht & inzicht en leer wat horen, voelen en zien te maken hebben met de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht. Leer ook hoe je met een goed fundament er voor kan zorgen dat deze kinderen gemakkelijker kunnen leren en sporten.

Leuk weetje:

Wat gebeurt er als je ogen niet goed kunnen richten? Een richtafwijking neemt toe als je verder weg kijkt. Mik je er op 1 meter 10 centimeter naast, dan mik je er op 6 meter 60 centimeter naast. Hoe moeilijk denk je dat het is om met een richtafwijking goed te kunnen tennissen of om een bal te vangen? Doordat je opgroeit met een richtafwijking, wordt ook de ontwikkeling van je ruimtelijk inzicht beïnvloed en dit werkt door op het leerproces op school!

Herken je dit…?

 • Niet goed zijn in rekenen.
 • Het lastig vinden om met blokjes vanaf een plattegrond iets na te bouwen.
 • Moeilijk geometrische figuren kunnen natekenen.
 • Moeite hebben met puzzelen.
 • Onhandig zijn: beker melk aan tafel omstoten.
 • Moeite met sporten, bijvoorbeeld balsporten.
 • Laag scoren op een intelligentieonderzoek (WISC-V) op de volgende onderdelen: blokpatronen, figuur samenstellen, matrix redeneren, symbool substitutie coderen, symbool zoeken en figuur zoeken.
 • Moeite hebben met visuo-motoriek, (snelheid van) visuele informatieverwerking, abstract redeneren, visualisatie, visuele analyse, synthese, visueel geheugen en patroonwaarneming.

Wil je ook dat je…

 • Vanuit de basis (het fundament) een kind kunt helpen om zijn ruimtelijk inzicht te verbeteren.
 • Een kind kunt helpen om op de juiste manier visuele informatie te verwerken zodat het wel plezier gaat beleven aan sporten, rekenen, lezen of schrijven.
 • Kunt meten of een kind een ruimtelijk zicht afwijking heeft, zodat je hem gericht kunt helpen?
 • Een kind zelfvertrouwen geven tijdens de gymles.

Over de opleiding:

Ga dan werken met ruimtelijk zicht & inzicht:

Er kan een afwijking in de ruimtelijke informatieverwerking zijn waardoor het ervaren van ruimtelijke relaties anders verloopt dan normaal. Kinderen kunnen daardoor moeite krijgen met rekenen, onhandig zijn, maar ook het lezen en spellen kan lijden onder deze ruimtelijke “twist”. Je ziet het al terug bij het verwisselen van d en b, spiegelen van letters en/of getallen. Tijdens het sporten kun je het ook zien. Bijvoorbeeld kinderen die tijdens het tennissen steeds de bal missen…

Een testje om vast te stellen hoe het gesteld is met het ruimtelijk inzicht kan al een indicatie geven van de aanwezigheid van een dergelijke afwijking. De afwijking zelf is heel goed en vrij simpel in kaart te brengen via een optometrische test, die voor elke remedial teacher, orthopedagoog, kindercoach of leerproblemenspecialist toe te passen is.

Daarnaast speelt vaak de neurologische ontwikkeling een rol in dit verhaal. De nog actieve reflexen kunnen een enorm negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht. De reflexen die daar verantwoordelijk voor zijn, zijn vrijwel onbekend bij behandelaars. Na het volgen van deze opleiding niet meer voor jou! Uiteraard leer je ook oefeningen hoe je deze reflexen op een speelse, bewegende manier kunt integreren.

Na het weghalen van blokkades in de ontwikkeling kan er ook aan gewerkt worden om de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht te stimuleren en een inhaalslag te maken. Training en trainingsmaterialen komen in deze opleiding ruimschoots aan de orde in een leuk oefencircuit. De opleiding heeft een hoog praktisch gehalte.
Je kunt de testen en oefeningen meteen de volgende dag in je praktijk of klas gaan toepassen!Na de opleiding kun je:

 • Visueel ruimtelijke testen afnemen en in relatie brengen met leerproblemen en een beperkt ruimtelijk inzicht.
 • Aflezen uit bioptor testen of er sprake is van een ruimtelijke verschuiving in de waarneming. 
 • Weten welke visuele vaardigheden er gevraagd worden bij afname van de WISC-V en welke invloed een beperkt ruimtelijk inzicht heeft op de score op deze test.
 • Oefeningen inzetten voor de neuro-senso-motorische ontwikkeling (reflexen) in combinatie met ruimtelijk inzicht problemen. 
 • Ruimtelijke trainingstechnieken toepassen om het ruimtelijk inzicht te verbeteren.
 • Weet je wat de functie is van een prismabril en hoe we die inzetten in de training.
 • Weet je hoe de ogen moeten richten en hoe dieptezicht ontstaat. 

Prijzen en details

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Voorvereiste: Je moet eerst de 1 ster opleiding visueel screener & trainer bij Breincentrum gevolgd hebben.

Niveau: post HBO.

Ruimtelijk inzicht

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Er wordt ook informatie verstrekt over aanvullende materialen die in de handel zijn en besteladressen. Aanschaf van aanvullende materialen is niet verplicht of noodzakelijk, al kan het in een aantal gevallen wenselijk zijn. Dit is afhankelijk van de inzet en doelgroep en kan per cursist verschillen. Je wordt hierover tijdens de opleiding geïnformeerd.

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Ruimtelijk zicht & inzicht Coach”. Je wordt dan ook als Ruimtelijk zicht & inzicht Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Ruimtelijk zicht & inzicht Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 

Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), doornemen literatuur (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor ruimtelijk zicht & inzicht Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Data en tijden. Tijden zijn van 09.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding:

Voor Nederlanders: 495 euro.

Voor Belgen met KMO-portefeuille: 395 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 276,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Reactie van een cursist: “Wat een eye-opener om te weten dat je visuele systeem van grote invloed is om in te zetten bij het maken van de WISC V.”

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
10-02-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00