Zoek jouw Opleidingen

Algemeen

RMTi Face the Fear

Veel kinderen hebben last van faalangst en stress. Hoe kunnen reflexen hierop van invloed zijn? Tijdens deze opleiding reflexintegratie RMTi Face the Fear, leer je welke reflexen invloed hebben op het gevoel van veiligheid van een kind of volwassene.

Reflexen ondersteunen je om lekker in je vel te zitten, je veilig te voelen en vanuit deze fundamentele basis je te kunnen ontwikkelen, nieuwsgierig te zijn naar de wereld om je heen en te kunnen leren!

Wanneer een kind stress ervaart heeft dit invloed op het functioneren van het kind in de klas. Stress zorgt ervoor dat het kind geen toegang meer heeft tot het “mensenbrein”, het kan niet meer goed nadenken en redeneren. Het kind zit vast in het “reptielenbrein”, doordat de reflexen die nog actief zijn de overhand nemen. Het “zoogdierenbrein” heeft zichzelf niet meer in de hand. Het kind vecht, vlucht of bevriest. Het kind loopt vast met het leren op school, krijgt gedragsproblemen en lichamelijke klachten zoals buikpijn.

Herken je ook kinderen in je klas die:

 • Hooggevoelig zijn (voor geluid, licht, aanraking).
 • Hechtingsproblematiek hebben (adoptie).
 • Autisme hebben.
 • AD(H)D hebben.
 • Een laag zelfbeeld hebben.
 • Weinig zelfvertrouwen hebben.
 • Faalangstig zijn.
 • Dichtklappen bij het maken van een toets.

Tijdens deze opleiding leer je welke reflexen invloed hebben op het gevoel van veiligheid, verbondenheid, stabiliteit en op het ontwikkelen van vertrouwen. De ontwikkeling van binding en gehechtheid is cruciaal voor het uiten en communiceren op alle niveaus: fysiek, emotioneel, sociaal, mentaal en gedragsmatig. Krijg inzicht in waarom mensen zich gedragen zoals ze doen.

Tijdens deze opleiding bekijken we de reflexen die hiermee verband houden: Fear Paralysis, Moro, Palmar Grasp, Infant Plantar, Rooting, Suck, Babkin, Spinal Perez en Vollmer. Je leert tijdens deze twee dagen wat dit voor reflexen zijn, hoe je de oorzaak kunt ontdekken van mogelijk niet geïntegreerde reflexen en hoe je deze kunt testen. Je leert hoe je bovenstaande problemen kunt verhelpen of verminderen middels een ritmisch beweegprogramma. We gaan tijdens deze twee dagen heel praktisch aan de slag. Je kunt het geleerde direct de volgende dag in je klas, je praktijk of thuis gaan toepassen.

Kinderen met een niet geïntegreerde angst reflex zoals de Fear Paralysis Reflex en/of de Moro Reflex hebben vaak last van angsten, zijn faalangstig, hebben een laag zelfbeeld, zijn prikkelgevoelig en hebben moeite om hun emoties te reguleren omdat zij voortdurend hun stress systeem en de daarbij horende ‘vecht-vlucht-verstijf’  reactie activeren.

Aan de hand van de Rhythmic Movements leer je hoe je het stress-systeem van het kind kan reguleren zodat het kind beter in zijn vel komt te zitten en er weer ruimte komt om te groeien in zijn of haar ontwikkeling.

Stress heeft een grote invloed op hoe een kind zich voelt en hoe het leert. Integratie van deze reflexen is daarom zeer belangrijk voor het welbevinden en het leervermogen van een kind.

Leuk weetje:

Wist je dat veiligheid je basisbehoefte nummer 1 is! En dat je ook van daaruit je reflexen goed kunt gaan ontwikkelen!

Wat is reflexintegratie en waarom is dit zo belangrijk?

In de baarmoeder begint de ontwikkeling van de reflexen. Reflexen helpen ons, om ons centrale zenuwstelsel steeds verder te ontwikkelen. Reflexen helpen ons bijvoorbeeld ook tijdens het geboorteproces of om direct na de bevalling te weten hoe we moeten drinken (zuigreflex). Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

Geïntegreerde reflexen vormen de basis van een goed functionerend centraal zenuwstelsel en vormen daarom de basis om ons te kunnen ontwikkelen!

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Dat kan zorgen voor beperkingen op allerlei gebieden zoals: de motoriek, houding, gedrag en het leervermogen.

 

Wat kunnen de gevolgen zijn van niet geïntegreerde reflexen?

Onvolledige integratie van reflexen kan mede oorzaak zijn van onder andere: vertraging in de ontwikkeling, leermoeilijkheden, schrijfproblemen, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht- en gehoorproblemen, gedragsuitdagingen, concentratieproblemen, extreme verlegenheid,  gebrek aan vertrouwen etc. Het geeft aan dat er onbalans is in het lichaam. Reflexintegratie helpt kinderen en volwassenen de reflexen te integreren en de balans te herstellen waardoor de symptomen verminderen of verdwijnen.

 

Inhoud opleiding:

RMTi Face the Fear:

Veel kinderen en volwassenen hebben last van faalangst en stress. In 14 contacturen leer je welke reflexen invloed hebben op je gevoel van veiligheid, stabiliteit en het ontwikkelen van vertrouwen.

Je leert de reflexen testen die hiermee verband houden en je leert een ritmisch beweegprogramma opstellen om de reflexen te integreren.

Dit zorgt ervoor dat een kind in balans komt en zo ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.

Leerdoelen:

 • Je weet wat er in je brein gebeurt als je last hebt van faalangst en stress.
 • Je weet welke reflexen verband houden met je gevoel van veiligheid, stabiliteit en het ontwikkelen van vertrouwen.
 • Kunnen screenen van de reflexen die hiermee verband houden.
 • Een bewegingsprogramma opstellen voor de cliënt.
 • Het stress-systeem van een kind kunnen reguleren met oefeningen.

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Studenten van RMT, die level 1 en 2 hebben gevolgd!

De opleiding is bedoeld voor logopedisten, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, kinderkinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, kinesiologen, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, osteopaten, psychologen, verpleegkundigen, artsen en jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt een Engelse handleiding. Je ontvangt ook een map met hand-out en een pen.

De opleiding wordt in het Nederlands door Fleur Giesen gegeven.

Certificering:
Na afronding van de opleiding maak je online een toets, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt een deelnamecertificaat van Rhythmic Movement Face the Fear.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum. Na het volgen van een verdere procedure kun je ook vermeld worden op de internationale website als RMTi Consultant.

Studiebelasting: 

Twee opleidingsdagen van in totaal 14 uur.

Studiebelasting buiten de opleiding: 8 uur.
Dit bestaat uit het zelf doornemen van alle theorie in je manual, het maken van de online toets en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen.


Op beide dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 550 euro + $20 USD Non-refundable deposit te betalen op de internationale website van RMTi internationaal bij registratie voorafgaand aan de opleiding. Hierover ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding meer informatie over in de uitnodiging van Breincentrum B.V.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 385 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

WoordBeeldTrainer

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

De gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 79 accreditatiepunten voor deze 11-daagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 79 punten voor deze opleiding.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o. 2.29 GRO/ECT punten (SP).
 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar 2.89 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO/ECT punten (SP).
 • Lateralisatie 0.50 GRO/ECT punten (SP).

De visie van KTNO is: “Wij zien een zorgmarkt voor ons waarbij complementaire zorg zich als excellente beroepsgroep heeft weten neer te zetten naast reguliere zorg. Waardoor er vertrouwen en samenwerking is ontstaan, met als primair doel betere preventie en behandeling van ziektes en aandoeningen.”

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door KTNO:

 • RMTi Level 1 en 2. 43 uur (1.5 ECTS)
 • RMTi School Readiness. 29 uur (1 ECTS)
 • RMTi Level 3. 29 uur (1 ECTS)
 • RMTi Face the Fear. 29 uur (1 ECTS)
 • RMTi Making Connections. 29 uur (1 ECTS)

Kijk voor meer informatie hier: www.ktno.nl

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
26-08-2024 en 27-08-2024 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00
24-03-2025 en 25-03-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 550,00