Zoek jouw Opleidingen

Algemeen:

Schrijfmotorische Therapie

Een verkeerde pengreep en houding, slordig of niet leesbaar schrijven, een traag schrijftempo, moeite met de schrijfpatronen en lettervormen….dat kan heel frustrerend zijn. Vooral als je een dictee moet maken, want hoe vervelend kan het zijn als je antwoord fout gerekend wordt omdat je leerkracht het woord niet kan lezen.

Schrijfproblemen bij kinderen kunnen diverse oorzaken hebben. Soms is de pengreep niet goed of wordt er bijvoorbeeld veel te hard geduwd op het potlood. Dit kost heel veel inspanning en is erg vermoeiend. De handen moeten ook goed kunnen samenwerken en het lateralisatieproces moet goed afgerond zijn, zodat het kind ook goed de middellijn kan doorkruisen. Lukt dat niet, dan zie je het kind bijvoorbeeld scheef aan tafel zitten. Door nog actieve reflexen kan het ook zijn dat bij het schrijven de tong naar buiten komt. Er kan ook sprake zijn van richtingsproblemen waardoor het kind veel moeite heeft met het maken van de juiste lettervorm. De letters worden dan bijvoorbeeld van beneden naar boven geschreven of in spiegelbeeld in plaats van in de juiste schrijfrichting. Als het kind erg moet nadenken over de lettervormen dan kan het ook spellingsfouten gaan maken, omdat het geen energie meer heeft om na te denken over de spellingsregels.

Leren schrijven maakt onlosmakelijk deel uit van ons onderwijs en dagelijks leven. Schrijven is een complexe vaardigheid. Er gaan veel processen en vaardigheden aan vooraf om leesbaar en met een voldoende tempo te kunnen schrijven. Denk bijvoorbeeld aan je geheugen, lateralisatie, concentratievermogen, taalvaardigheid en cognitief niveau.
Ook is het belangrijk om een goede oog-handcoördinatie te hebben. In deze opleiding leer je kinderen met een gedegen basis schrijven!

Leuk weetje:

Wist je dat baby’s al met 7 maanden een pincetgreep kunnen maken…?  Onze reflexen zijn er voor verantwoordelijk en ondersteunen bijvoorbeeld dat we op latere leeftijd een mooie, soepele pengreep kunnen hebben.

Wist je dat meer dan 30% van de kinderen in de klas moeite blijkt te hebben met schrijven. Dit komt waarschijnlijk omdat schrijven een hele complexe vaardigheid is. Kinderen moeten leren hoe ze het potlood vasthouden, hoe ze zitten, welke letter het is, hoe die klinkt en hoe je die vormt op papier.

Herken je dit…?

Kinderen die…:

 • Een hardnekkige verkeerde pengreep hebben.
 • Zo hard drukken op hun potlood dat de nagels wit worden.
 • Heel slordig schrijven.
 • De letters boven en onder de lijnen laten zweven.
 • De vormen van de letters er maar niet in krijgen.
 • Met het knippen hun kaken meebewegen.
 • Tijdens het schrijven hun tong naar buiten hebben hangen.

Wil je ook dat je…

 • Kinderen soepel kunt laten schrijven.
 • Binnen de lijnen kunt schrijven.
 • Je tong in de mond kunt houden tijdens het schrijven.
 • Kinderen eindelijk een goede pengreep hebben en kunnen behouden.
 • Kunt herkennen welke soorten schrijfproblemen er zijn en hoe je die kunt aanpakken.

Inhoud:

Ga dan werken met de Schrijfmotorische Therapie:

Tijdens deze opleidingsdag bij Breincentrum, leer je om schrijftherapie in te zetten bij handschriftproblemen. Deze schrijftherapie is een brede aanpak, waarbij vanuit verschillende disciplines functioneel wordt gewerkt aan verbetering.

Handschriftproblemen worden vrijwel altijd alleen gekoppeld aan problemen met de fijne motoriek. Maar schrijven is veel meer dan dat. Er zit een bewegend element aan vast, een vormcomponent en een ruimtelijke component. Deze items zijn onlosmakelijk gekoppeld aan de persoon die schrijft. Je leert kijken naar een (kinder)handschrift zoals je naar een schilderij kijkt: van het geheel naar het detail. We zien de schrijfbeweging, de vorm en het innemen van de ruimte op het papier. Het leert ons veel over de schrijver.

Je leert tijdens deze opleiding een aantal testen afnemen, zodat je kunt vaststellen waar het probleem in zit. Zijn er bijvoorbeeld nog bepaalde reflexen actief waardoor een kind bijvoorbeeld op twee benen op zijn stoel zit? Is er een goede oogsamenwerking, hoe zit het met de lateralisatie en de motorische voorwaarden. Binnen de ruimtelijke ontwikkeling van het kind speelt de handelings- en waarnemingsrichting een belangrijke rol. Kennis van die items is dan ook onmisbaar om het kind goed te leren schrijven. En dan is er uiteraard het dominantiepatroon. Het maakt nogal wat uit of een kind een gekruist patroon heeft ontwikkeld of niet omdat de oog-handcoördinatie er sterk door beïnvloed wordt. Kunnen testen van deze items en in kunnen spelen op het ontwikkelingspatroon zijn een must bij goed schrijfonderwijs.

Daarna start je met de begeleiding met een kind in je praktijk of met de kinderen in je klas. Zo leg je de juiste basis om een goede pengreep, zithouding en vloeiend en vlot handschrift te creëren. De oefeningen voor het kind zijn speels en leuk om te doen! Door de reflexen te integreren, de pengreep te verbeteren, te werken aan de vorm van de letters wordt het handschrift beter leesbaar en ervaart een kind meer plezier in het schrijven!

Na de opleiding kun je:

 • De neuro-senso-motorische ontwikkeling (reflexen) koppelen aan schrijfproblemen. Je weet dan welke reflexen van invloed zijn op schrijfproblemen. Je kunt bijvoorbeeld observeren hoe een kind op zijn stoel zit (op één of twee benen) en je kunt dit dan koppelen aan nog actieve reflexen. 
 • De hepnerschrijftest afnemen en koppelen aan de (emotionele) ontwikkeling door middel van tekeninginterpretatie (Koppitz en Goodenough) en de sensomotorische ontwikkeling van het kind. 
 • Een handelingsplan opstellen dat een integratieve aanpak vertoont waarin ademtherapie, reflexintegratie, visuomotorische training, lateralisatietraining, tactiele ontwikkeling, ruimtelijke ontwikkeling en schrijfontwikkeling samenkomen.
 • Zes warming-up oefeningen toepassen om speels in je klas of praktijk de schrijfproblemen te verbeteren

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

 • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
 • Een aantal papieren om te gebruiken tijdens de opleiding: 1 lijntjespapier, 1 memoblaadje, 1 blanco papier, 1 blauw papier en 1 blauw foam papier.
 • Een regenboogtouw.
 • Potlodenset van Breincentrum.
 • Certificaat te downloaden in online account.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering:
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Schrijfmotorische Therapie Coach”. Je wordt dan ook als Schrijfmotorische Therapie Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Schrijfmotorische Therapie Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 

Een opleidingsdag van 6 uur, waarbij u tussendoor kunt genieten van een heerlijke lunch!
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), handschrift observeren bij proefpersonen (1 uur), doornemen literatuur (1 uur) oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de opleiding gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Schrijfmotorische Therapie Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden: Tijden zijn van 9.15u (inloop), 09.30u start tot 16.00u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding: 495 euro.

Voor Belgen met KMO-portefeuille: 395 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 276,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Volg deze opleiding direct via e-learning: Volg nu direct de e-learning opleiding
Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
03-02-2025 Wijchen in Nederland Fleur Giesen € 495,00