Zoek jouw Cursus

Algemeen:

E-learning Schrijfmotorische Therapie

Een verkeerde pengreep en houding, slordig of niet leesbaar schrijven, een traag schrijftempo, moeite met de schrijfpatronen en lettervormen….dat kan heel frustrerend zijn. Vooral als je een dictee moet maken, want hoe vervelend kan het zijn als je antwoord fout gerekend wordt omdat je leerkracht het woord niet kan lezen.

Schrijfproblemen bij kinderen kunnen diverse oorzaken hebben. Soms is de pengreep niet goed of wordt er bijvoorbeeld veel te hard geduwd op het potlood. Dit kost heel veel inspanning en is erg vermoeiend. De handen moeten ook goed kunnen samenwerken en het lateralisatieproces moet goed afgerond zijn, zodat het kind ook goed de middellijn kan doorkruisen. Lukt dat niet, dan zie je het kind bijvoorbeeld scheef aan tafel zitten. Door nog actieve reflexen kan het ook zijn dat bij het schrijven de tong naar buiten komt. Er kan ook sprake zijn van richtingsproblemen waardoor het kind veel moeite heeft met het maken van de juiste lettervorm. De letters worden dan bijvoorbeeld van beneden naar boven geschreven of in spiegelbeeld in plaats van in de juiste schrijfrichting. Als het kind erg moet nadenken over de lettervormen dan kan het ook spellingsfouten gaan maken, omdat het geen energie meer heeft om na te denken over de spellingsregels.

Leren schrijven maakt onlosmakelijk deel uit van ons onderwijs en dagelijks leven. Schrijven is een complexe vaardigheid. Er gaan veel processen en vaardigheden aan vooraf om leesbaar en met een voldoende tempo te kunnen schrijven. Denk bijvoorbeeld aan je geheugen, lateralisatie, concentratievermogen, taalvaardigheid en cognitief niveau.
Ook is het belangrijk om een goede oog-handcoördinatie te hebben. In deze opleiding leer je kinderen met een gedegen basis schrijven!

Leuk weetje:

Wist je dat baby’s al met 7 maanden een pincetgreep kunnen maken…?  Onze reflexen zijn er voor verantwoordelijk en ondersteunen bijvoorbeeld dat we op latere leeftijd een mooie, soepele pengreep kunnen hebben.

Wist je dat meer dan 30% van de kinderen in de klas moeite blijkt te hebben met schrijven. Dit komt waarschijnlijk omdat schrijven een hele complexe vaardigheid is. Kinderen moeten leren hoe ze het potlood vasthouden, hoe ze zitten, welke letter het is, hoe die klinkt en hoe je die vormt op papier.

Over de opleiding:

Wil je meer informatie over de opleiding?

Lees dan hier verder…

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen:
De opleiding is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen,  ergotherapeuten, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal:

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

  • Een pen en map met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
  • Een aantal papieren om te gebruiken tijdens de opleiding: 1 lijntjespapier, 1 memoblaadje, 1 blanco papier, 1 blauw papier en 1 blauw foam papier.
  • Een regenboogtouw.
  • Potlodenset van Breincentrum.
  • Kaart met appeltaart cadeaubon.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Certificering:
Na het afronden van deze scholing kun je in je online profiel je eigen certificaat downloaden: “Schrijfmotorische Therapie Coach”. Je wordt dan ook als Schrijfmotorische Therapie Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Schrijfmotorische Therapie Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Werkwijze e-learning:

Je kunt de e-learning vanuit je eigen huis, vanuit je luie stoel volgen! Je kunt hem starten, stoppen en herhalen wanneer je maar wilt. De Schrijfmotorische Therapie e-learning blijft een maand toegankelijk. Tijdens de e-learning krijg je exact dezelfde presentatie te zien en hoor je hetzelfde als tijdens de live opleiding. Het grote voordeel van het volgen van de Schrijfmotorische Therapie e-learning is, dat je alles rustig twee of drie keer kunt bekijken. Bij een live opleiding, volg je de stof gedurende ’n dag in één keer.

Voordat je start met de e-learning ontvang je een pakket waarin alle materialen zitten behorende bij de opleiding. Bij inschrijven word je gevraagd naar welk adres wij de materialen kunnen opsturen.

Je ontvangt inloggegevens om in jouw persoonlijke omgeving in te loggen in de e-learning. De e-learning zit boordevol informatie, testen, oefeningen, uitleg en voorbeeld filmpjes. Jouw voortgang wordt door ons gevolgd met een Learning Management Systeem (LMS). Daarnaast zijn er diverse vragen ingebouwd, waarin we testen of je de stof goed hebt begrepen. Gedurende de opleiding kun je op ieder moment contact opnemen met de docent om eventuele vragen te stellen naar aanleiding van de opleiding. Zodra je de opleiding voltooid hebt kun je in je eigen online omgeving je certificaat downloaden.

Studiebelasting: 

Het volgen van de e-learning duurt ongeveer 6 uur.
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), handschrift observeren bij proefpersonen (1 uur), doornemen literatuur (1 uur) oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 


Nadat de e-learning gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Schrijfmotorische Therapie Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Prijs opleiding e-learning: 395 euro.

Volg met STAP-budget subsidie (voor Nederlanders) deze opleiding gratis.

Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Klik hier voor startdata: en kijk in het derde vak: “tijdvakken STAP-budget”.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 276,50 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs:

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

Of Bekijk de data voor de live opleiding