Zoek jouw Cursus

Algemeen

Leesmatrix

De Leesmatrix is een remediërende leesmethode voor kinderen met lees- en spellingproblemen. In deze cursus wordt via wetenschappelijk onderbouwde technieken het leren lezen benaderd.

Een heleboel kinderen met leesproblemen kunnen in het begin van het leesproces in groep 3 nog wel mee. Dan gaat het nog langzaam, maar rond de kerst gaat het tempo omhoog. En als er dan in dat tempo nieuwe woorden aangeboden worden, dan haken ze af. Bij een heleboel kinderen met leesproblemen ga je rond de kerst uitval merken omdat ze de visuele en auditieve verwerkingssnelheid niet meer kunnen bijbenen.

Met de Leesmatrix methode is de koppeling tussen het verwerken van de visuele en auditieve informatie en het verbaliseren ervan de sleutel om tot lezen te kunnen komen. Zoals we weten vanuit onze module “visuele screening en training” zijn de visuele vaardigheden erg belangrijk als voorwaarden om tot leren lezen te komen. Daarom nemen we bij een hulpvraag met betrekking tot lezen altijd de visuele vaardigheden onder de loep. We kijken ook naar de neuro-senso-motorische ontwikkeling (de reflexen) en bijvoorbeeld het lateralisatieproces. We brengen ook de vormbesefontwikkeling in kaart en koppelen dat aan reflexintegratie met een link naar de auditieve, visuele, motorische en de cognitieve ontwikkeling.

De inzet van moderne computertechnieken opent daarbij mogelijkheden die tot voor kort niet in te zetten waren. Leren lezen kan nu eindelijk gebeuren op een manier die gebruik maakt van moderne technieken, gekoppeld aan nieuwe wetenschappelijke inzichten met betrekking tot informatieverwerking.

Leuk weetje:

Wist je dat als je geen goede saccades (oogsprongen) kunt maken, je bijvoorbeeld steeds op de volgende regel verder leest. Je woordjes herhaalt of maar spellend blijft lezen. En als je een langzame auditieve verwerkingssnelheid hebt, je het woord “markt” als “mart” kunt horen. Je mist letters!

Over de opleiding:

Wil je meer informatie over de opleiding?

Lees dan hier verder…

Prijzen en details:

Wie kan aan de cursus deelnemen:
De cursus is bedoeld voor jeugd- en gezinsprofessionals, kindercoaches, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen, psychologen, kinderkinesisten en logopedisten. Iedereen die met kinderen werkt!

Toelatingseisen: Opleiding en ervaring op HBO niveau: richting pedagogiek, logopedie, psychologie, coaching, PABO of lerarenopleiding. 

Voorvereiste: Deze cursus is alleen te volgen voor cursisten die de cursus visuele screening & training bij Breincentrum® hebben gevolgd.

Niveau: post HBO.

Werkwijze e-learning:

Voordat je start met de e-learning ontvang je een pakket met de post waarin alle materialen zitten behorende bij de cursus. Bij inschrijven word je gevraagd naar welk adres wij de materialen kunnen opsturen.

De e-learning zit boordevol informatie, voorbeeld filmpjes, uitleg en vragen om te checken of je de stof goed hebt begrepen. De docent Fleur Giesen, is uiteraard ook beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Je kunt de e-learning vanuit je eigen huis, vanuit je luie stoel volgen! Je kunt hem starten, stoppen en herhalen wanneer je maar wilt. De Leesmatrix e-learning blijft een maand toegankelijk. Het grote voordeel van het volgen van de Leesmatrix e-learning is, dat je alles rustig twee of drie keer kunt bekijken. Bij een live cursus, volg je de stof op één dag, maar één keer.

Elke cursist ontvangt tijdens de cursus een pen en klapper met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen. 

Lesmateriaal: 

Elke cursist ontvangt de volgende materialen:

  • Een pen en klapper met de hand-out van de presentatie en alle test- en oefenbladen.
  • Potlodenset van Breincentrum.
  • Certificaat in mapje.
  • Kaart met appeltaart cadeaubon.

Certificering: 
Na het afronden van deze scholing ontvang je het certificaat: “Leesmatrix Coach”. Je wordt dan ook als Leesmatrix Coach vermeld op het landelijk overzicht van Breincentrum: https://www.breincentrum.com/zoek-een-coach/

Je ontvangt tevens het logo van de “Leesmatrix Coach” zodat je dat op je website kunt vermelden, om zo goed zichtbaar te zijn voor ouders die hulp zoeken voor hun kind.

Studiebelasting: 

Het volgen van de e-learning duurt ongeveer 6 uur.
Studiebelasting buiten de opleiding bedraagt 8 uur. Deze bestaat uit de geleerde testen en oefeningen doornemen (3 uur), literatuur doornemen (2 uur), oefentraject doorlopen met een leerling (3 uur). 

Nadat de e-learning gevolgd is kan er ingelogd worden op de facebookgroep voor Leesmatrix Coaches. Daar vindt nazorg plaats met betrekking tot vragen of andere items door middel van collegiale consultatie.

Jaarlijks word je uitgenodigd voor een terugkomdag, waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Prijs cursus: 395 euro. 

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

WoordBeeldTrainer

“Deze module is opgenomen in het Registerleraar.nl”

Met het Leraren Register kun je laten zien dat je een bevoegd en bekwaam leerkracht bent en dat je hieraan blijft werken. Vraag op je school na of je deze opleiding kunt gebruiken voor je scholingsbudget.

Deze module is voor 14 RU opgenomen in Registerleraar.

WoordBeeldTrainer

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van cursussen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle cursussen en opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

Inschrijven (data en locatie):

Of Bekijk de data voor de live cursus