Zoek jouw Opleidingen

Algemeen

RMTi Reflexintegratie Behandelaar

(voorheen Reflexintegratie Specialist RMTi)

Volg nu deze zeer complete opleiding over reflexintegratie.

Word in twee stappen RMTi Reflexintegratie Behandelaar.

Leer alles over reflexen!

Reflexen vormen de basis van onze (neuro) motorische en sensorische ontwikkeling. Ze vormen het fundament van onze ontwikkeling. Een pasgeboren baby beschikt over veel reflexen. Ze zijn aanwezig omdat het zenuwstelsel nog niet rijp is om zelf bewust bewegingen uit te voeren. Tijdens de eerste levensjaren rijpt het centrale zenuwstelsel en worden de reflexen omgezet in bewuste bewegingen. Rond het derde jaar horen de meeste reflexen volledig geïntegreerd te zijn.

Als bepaalde reflexen toch actief blijven, kost dit veel energie, waardoor de ontwikkeling van een kind kan blokkeren en het op latere leeftijd meer kans heeft op leer- en/of gedragsproblemen.

Met reflexintegratie kunnen reflexen op iedere leeftijd alsnog geïntegreerd worden. Met ritmische oefeningen worden de reflexen alsnog gestimuleerd om zich door te ontwikkelen. Zo verstevigen we het fundament dat een kind nodig heeft om te kunnen groeien op sociaal, emotioneel, cognitief en motorisch gebied.

Met beweging zorgen we ervoor dat lijf en brein weer in balans komen.

Je leert tijdens deze opleiding welke reflexen er zijn, je leert ze uitgebreid testen en je leert beweegoefeningen waarmee je de reflexen bij kinderen en volwassenen kunt integreren. Zo help je het kind verder in zijn ontwikkeling op sociaal-emotioneel en cognitief gebied, zodat het een sterke basis krijgt om te kunnen groeien en ontwikkelen!

Rhythmic Movement Training International is een methode voor reflexintegratie. Tijdens de Rhythmic Movements wordt er gebruik gemaakt van ritmische bewegingen die het kind zelf of met behulp van een begeleider/ouder kan doen. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Weetje:

Wist je dat je brein heel plastisch is en dat je de verbindingen in je brein kunt verstevigen door het doen van de RMTi oefeningen?

Word in twee stappen RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

Stap 1: Volg de volgende modulen om RMTi Reflexintegratie Behandelaar in opleiding te worden:

 

 

 

 

 

 

Stap 2: Volg de volgende modulen om RMTi Reflexintegratie Behandelaar te worden:

 

 

 

 

 

 

Wat is Rhythmic Movement Training International (RMTi)?

Deze Zweeds-Australische reflexintegratie methode is ontwikkeld door Dr. Harold Blomberg samen met Moira Dempsey.

De bewegingen in Rhythmic Movement Training International zijn gebaseerd op het nabootsen van de bewegingen die kinderen van nature maken. In de RMTi-sessies werken we met deze bewegingen om de reflexen te integreren, zodat leren, communicatie, gedrag, emotioneel en algemeen welzijn de kans krijgen om toegankelijk en verder ontwikkeld te worden. Het centrale zenuwstelsel krijgt de kans om verder te rijpen.

De Rhythmic Movements zijn een reeks van oefeningen die door een kind/volwassene of groep kinderen/volwassenen, met aanwijzingen van een begeleider zelf gedaan kunnen worden. De bewegingen zijn gemakkelijk te leren en ontzettend leuk om te doen!

Deze methode is heel praktisch in te zetten in je eigen praktijk, klas of gymzaal op school en het heeft als voordeel dat er in de opleiding praktische kaartensets verkrijgbaar zijn waarop de reflexen en de oefeningen staan uitgelegd.

Inhoud opleiding:

RMTi Level 1: Focus, Organisatie en Begrip:

In level 1 leer je de basis van de Rhythmic Movement Training. Je krijgt informatie over de belangrijkste primitieve reflexen die bijvoorbeeld betrokken zijn bij ADHD / ADD en hoe je deze kunt integreren met ritmische oefeningen. Je leert hoe de bewegingen moeten worden uitgevoerd.  De oefeningen helpen om de spiertonus te regelen, de hersenen te stimuleren om de aandacht en focus te verbeteren, impulsen te beheersen, hyperactiviteit te verminderen en organisatorische en begripsvaardigheden te verbeteren.

14 contacturen om de basis van RMTi te leren. Welke rol spelen reflexen bij de ontwikkeling van de kindertijd? Wat is hun impact, indien ze niet goed zijn ontwikkeld? Hoe kunnen we dingen veranderen door ritmische bewegingen?
Hoe de bewegingen gebruikt kunnen worden:
• Ze zorgen voor hoofdcontrole.
• Ze regelen de spierspanning.
• Ze vormen een basis voor houding.
• Ze stimuleren de hersenen voor verbeterde aandacht & concentratie.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 1 en 2.

RMTi Level 2: Emoties, Geheugen en Gedrag:

Level 2 behandelt hoe Rhythmic Movement Training onze emoties beïnvloedt, hoe we met de bewegingen werken om in contact te komen met onze emoties en ze te stabiliseren wanneer ze dreigen om de controle over te nemen. Je leert ook over de reflexen die vooral onze emoties beïnvloeden, zoals de Fear Paralysis reflex en de Moro reflex. We onderzoeken hoe stress en dagelijks leven onze lichamen kunnen beïnvloeden en hoe RMTi kan helpen om spierspanning te verlichten.

7 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen onze emotionele ontwikkeling beïnvloeden. Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld? Hoe kunnen we dingen veranderen door ritmische bewegingen?
• Hoe in contact te komen met onze emoties.
• Hoe beïnvloedt stress in het dagelijks leven ons lichaam.
• Hoe RMTi-bewegingen kunnen helpen de balans weer terug te brengen.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 1 en 2.

RMTi Level 3:

Visuele en auditieve informatieverwerking (Lezen en schrijven):

14 contacturen om te leren welke reflexen en delen van de hersenen, onze visuele-, auditieve waarneming en lichaamshouding beïnvloeden.

 • Wat is hun impact, als ze niet goed zijn ontwikkeld?
 • Hoe kunnen we dingen veranderen met reflexintegratie door ritmische bewegingen?
 • Leer hoe de ritmische bewegingen met visuele en auditieve aspecten kunnen worden gecombineerd voor meer diepgaandere bewegingen.
 • Leer hoe beweging en sensorische verwerking met elkaar verbonden zijn voor de ontwikkeling van een kind.
 • Leer en oefen hoe je visuele en auditieve informatie kunt toevoegen tijdens het testen van de reflexen.

Klik hier voor meer informatie over RMTi level 3.

RMTi School Readiness:

14 contacturen om op een speelse manier de reflexen te leren integreren, individueel of met groepen kinderen.

Welke reflexen zijn er? Hoe kun je ze op een snelle manier, individueel of met een hele groep kinderen, testen? En hoe kun je de oefeningen op een speelse, leuke manier aanbieden aan je cliënt of een groep kinderen?

Leerdoelen:

 • Op een snelle manier de reflexen kunnen screenen.
 • Zelf een leuk, speels en effectief beweegprogramma voor je cliënt of je gehele klas, leren samenstellen om de reflexen te integreren.
 • Zelf dieper nadenken over de reflexpatronen en welke oefeningen je nog meer in kunt zetten.

Kijk hier voor meer informatie over RMTi School Readiness.

Kijk voor meer informatie over de volgende modulen hier:

Prijzen en details:

Wie kan aan de opleiding deelnemen: 

Om deel te kunnen nemen aan de module RMTi Level 3 en RMTi Face the Fear, dien je RMTi level 1 en 2 gevolgd te hebben!

De opleiding is bedoeld voor logopedisten, ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, kinderkinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, kinesiologen, remedial teachers, leerkrachten, intern begeleiders, osteopaten, psychologen, verpleegkundigen, artsen en jeugd- en gezinsprofessionals.

Niveau: post HBO.

Lesmateriaal: 

Elke student ontvangt de volgende materialen:

Stap 1: RMTi Reflexintegratie Behandelaar in opleiding:

 • Map met tabbladen, hand-out van elke module, pen en drinkfles.
 • Twee handleidingen van RMTi level 1 en 2 in het Nederlands.
 • Engelstalige handleiding van RMTi School Readiness.

Stap 2: RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

 • Hand-out van elke module.
 • Nederlandse handleiding van RMTi level 3.
 • Engelstalige handleiding van RMTi Face the Fear.
 • Engelstalige handleiding van RMTi Making Connections.

De volgende modulen worden door Fleur Giesen gegeven in het Nederlands:

 • RMTi Level 1 en 2.
 • RMTi School Readiness.
 • RMTi Level 3.
 • RMTi Face the Fear.

De volgende module worden door Gaynor Ralls gegeven in het Engels:

 • RMTi Making Connections.

Aanvullend lesmateriaal:

Het is mogelijk om extra aanvullend lesmateriaal bij te kopen. Het gaat om de volgende producten:

Op locatie kun je ook A4 en A3 posters kopen van alle RMTi oefeningen:

Certificering:
Na afronding van elke module (met uitzondering van RMTi School Readiness) maak je online een toets op de internationale website, daarbij mag je informatie opzoeken in je handleiding. De bedoeling is dat je 80% goed maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om te herkansen. Je ontvangt daarna online via de internationale website van RMTi, je deelnamecertificaten van Rhythmic Movement Training.

Na afronding van deel 1 “RMTi Reflexintegratie Behandelaar in opleiding” en deel 2 “RMTi Reflexintegratie Behandelaar” ontvang je je diploma “RMTi Reflexintegratie Behandelaar”, deze wordt uitgereikt namens RMTi Nederland en wordt erkend door het internationale instituut RMTi.

Tevens kun je opgenomen worden als student Rhythmic Movement Trainer in het landelijk overzicht op de website van Breincentrum, na het afronden van elke module. Na het afronden van de gehele opleiding: deel 1 en deel 2 wordt je opgenomen als “RMTi Reflexintegratie Behandelaar” op het landelijk overzicht van Breincentrum.

Wil je de titel krijgen RMTi Consultant, dan dien je nog een verdere procedure te volgen, deze staat vermeld in je manual van RMTi Level 1 en 2 en deze procedure staat op de internationale website vermeld. Je dient daarvoor o.a. case studies in te leveren. Daarna kun je ook vermeld worden op de internationale website van RMTi. 

Download hieronder de informatiebrief voor de opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

Studiebelasting: 

Stap 1: RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o:

Vijf opleidingsdagen (7 uur per dag) van in totaal 35 uur. Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Studiebelasting buiten de opleiding: 29 uur.
Dit bestaat uit het maken van de online toets per module (1 uur), het zelf doornemen van alle theorie (16 uur) en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen (12 uur).

Stap 2: RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

Zes opleidingsdagen (7 uur per dag) van in totaal 42 uur. Op alle dagen kunt u genieten van een heerlijke luxe lunch!

Studiebelasting buiten de opleiding: 39 uur.
Dit bestaat uit het maken van de online toets per module (2 uur), het zelf doornemen van alle theorie (24 uur) en het oefenen om de Rhythmic Movement Training onder de knie te krijgen (13 uur).

Jaarlijks kun je deelnemen aan een terugkomdag (kosten 99 euro), waarbij er ruimte is voor het bespreken van casussen en om te netwerken met collega’s. Tevens worden nieuwste ins- en outs met betrekking tot de scholing van Breincentrum onder de aandacht gebracht.

Lestijden per opleidingsdag: 

Stap 1: RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o:

RMTi level 1 en 2:

Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.15u einde van de opleidingsdag. 

RMTi School Readiness:

Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Stap 2: RMTi Reflexintegratie Behandelaar:

RMTi level 3, RMTi Face the Fear en RMTi Making Connections:

Tijden zijn van 08.45u (inloop), 09.00u start tot 17.30u einde van de opleidingsdag. 

Prijs opleiding:

Stap 1: RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o: 1400 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 980 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Voor de KMO-portefeuille geldt het percentage over het volledige bedrag van de opleiding, aangezien wij vrijgesteld zijn van BTW.

Stap 2: RMTi Reflexintegratie Behandelaar: 1650 euro.

Betaal met KMO-portefeuille (voor Belgen) totaal maar 1155 euro, voor kleine ondernemingen (geniet 30% steun).

Voor de KMO-portefeuille geldt het percentage over het volledige bedrag van de opleiding, aangezien wij vrijgesteld zijn van BTW.

Accreditaties en erkenning (en):

Geaccrediteerd door de kmo-portefeuille:

Opleidingscentrum Breincentrum® biedt opleidingen aan voor psychomotorisch therapeuten, kinderkinesitherapeuten, ergotherapeuten, kinderpsychotherapeuten, logopedisten en psychologen. Ook voor zorgbegeleiders zijn deze opleidingen heel interessant. De opleidingen staan open voor iedereen die werkzaam is op dit terrein.

Wil jij ook jouw Vlaamse bedrijf laten groeien en naar een hoger niveau brengen? Laat je dan bijscholen bij Breincentrum®.

Wij zijn geaccrediteerd door de kmo-portefeuille, waardoor je als Belgische ondernemer financiële steun kunt krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet kan dat deze opleiding zijn. Wil jij ook de kwaliteit van je bedrijf verbeteren, schrijf je dan in voor de jaaropleiding tot “Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist”.

Indien je een eigen bedrijf hebt in België en met de kmo-portefeuille betaalt, het registratienummer van Opleidingscentrum Breincentrum® is DV.0237638

Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20% steun. Het maximale steunplafond per jaar is €7.500 euro.

Lees hier hoe de subsidieaanvraag in zijn werk gaat: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen

Meer informatie vind je op de website van kmo: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille

Kijk hier in een filmpje hoe het in zijn werk gaat:

Breincentrum biedt CRKBO gecertificeerd beroepsonderwijs

Wat houdt CRKBO-erkenning in?
Breincentrum is gecertificeerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Met deze erkenning en opname in het CRKBO is Breincentrum een erkende instelling voor kort beroepsonderwijs.
Het CRKBO heeft de kwaliteit van onze organisatie getoetst. Aan de orde kwamen aspecten als de administratieve organisatie, kwaliteitseisen van opleidingen en trainers, communicatie met opdrachtgevers en klanten, klachtenprocedures et cetera. Met de certificering geeft CRKBO aan dat Breincentrum aan alle gestelde criteria voldoet; klanten kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.
De registratie in het CRKBO is het gevolg van een audit die door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) is uitgevoerd. De audit is (mede) gebaseerd op de gedragscode van NRTO v/h PAEPON en de gedragscode van VOI.
Als gevolg van deze CRKBO registratie zijn alle opleidingen van Breincentrum vrijgesteld van BTW.

De gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 79 accreditatiepunten voor deze 11-daagse opleiding.

De opleiding RMTi level 1 en 2 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 21 accreditatiepunten voor deze driedaagse opleiding.

De opleiding RMTi level 3 is geaccrediteerd door de ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici). Logopedisten, oefentherapeuten en ergotherapeuten krijgen 14 accreditatiepunten voor deze tweedaagse opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de gehele opleiding RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o + RMTi Reflexintegratie Behandelaar zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 79 punten voor deze opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de opleiding RMTi level 1 en 2 zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 21 punten voor deze opleiding.

(Kinder)fysiotherapeuten kunnen de opleiding RMTi level 3 zelf ter accreditatie indienen bij het KNGF en ontvangen 14 punten voor deze opleiding.

Ben je werkzaam als complementair of alternatief therapeut. En wil je punten van het GAT-register? Daar vind je erkende / geaccrediteerde alternatieve opleidingen door beroepsorganisatie GRO.

Kijk voor meer informatie hier: https://gatregisteropleidingen.nl/opleider/?naam=breincentrum&opleider_id=923

Onderstaande opleidingen zijn geaccrediteerd door GRO in het GAT-register:

 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o. 2.29 GRO/ECT punten (SP).
 • RMTi Reflexintegratie Behandelaar 2.89 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist 6.18 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch leerspecialist 3.39 GRO/ECT punten (SP).
 • Psychomotorisch gedragsspecialist 2.79 GRO/ECT punten (SP).
 • Lateralisatie 0.50 GRO/ECT punten (SP).

Breincentrum is aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsinstituten in Nederland. Zij staan voor kwaliteit en professionaliteit.

Breincentrum® bezit het NRTO-keurmerk.

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat Breincentrum® voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

Inschrijven (data en locatie):

RMTi Reflexintegratie Behandelaar i.o.

Opleiding Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 22-01-2024 & 23-01-2024 & 24-01-2024
 • 27-05-2024
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
€ 1.400,00 Deze cursus is vol.
Zet mij op de wachtlijst
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 25-03-2024 & 26-03-2024 & 27-03-2024
 • 04-11-2024 & 05-11-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
€ 1.400,00
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 11-11-2024 & 12-11-2024 & 13-11-2024
 • 19-05-2025 & 20-05-2025
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
€ 1.400,00
 • RMTi Level 1 & 2 (21 uur)
 • RMTi School Readiness (14 uur)
 • 20-01-2025 & 21-01-2025 & 22-01-2025
 • 19-05-2025 & 20-05-2025
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
€ 1.400,00

Inschrijven (data en locatie):

RMTi Reflexintegratie Behandelaar

Opleiding Datum Locatie Instructeur Prijs Inschrijven
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • 15-01-2024
 • 04-03-2024 & 05-03-2024
 • 07-03-2024 & 08-03-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen Gaynor Ralls
Gaynor Ralls
€ 1.650,00 Deze cursus is vol.
Zet mij op de wachtlijst
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • 04-03-2024 & 05-03-2024
 • 07-03-2024 & 08-03-2024
 • 21-05-2024 & 22-05-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen Gaynor Ralls
Gaynor Ralls
Fleur Giesen
€ 1.650,00 Deze cursus is vol.
Zet mij op de wachtlijst
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • 21-05-2024 & 22-05-2024
 • 13-06-2024 & 14-06-2024
 • 02-09-2024 & 03-09-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen Gill Brooksmith
Gaynor Ralls
€ 1.650,00
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • 21-05-2024 & 22-05-2024
 • 26-08-2024 & 27-08-2024
 • 02-09-2024 & 03-09-2024
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
Gaynor Ralls
€ 1.650,00
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • 16-09-2024 & 17-09-2024
 • 26-08-2024 & 27-08-2024
 • 17-03-2025 & 18-03-2025
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Fleur Giesen
Gaynor Ralls
€ 1.650,00
 • RMTi Level 3 (14 uur)
 • RMTi Making Connections (14 uur)
 • RMTi Face the Fear (14 uur)
 • 13-01-2025 & 14-01-2025
 • 17-03-2025 & 18-03-2025
 • 24-03-2025 & 25-03-2025
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Wijchen in Nederland
Fleur Giesen
Gaynor Ralls
Fleur Giesen
€ 1.650,00